Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yayınladığına göre, Küresel Gıda Fiyatları Endeksi Temmuz ayında, iki basamaklı bir düşüş kaydeden temel tahıl ve bitkisel yağ fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte son 10 yılın en sert aylık düşüşünü gösterdi.
Yakından izlenen endeks, bu sene başındaki tarihi rekorlarını kırdığından bu yana , ard arda 5’inci ayında geriledi ve geçtiğimiz Haziran ayına göre yüzde 8,6 düşerek Temmuz ayında 140.9 olarak gerçekleşti.
Bununla birlikte, küresel ölçekte en çok işlem gören gıda emtia ürünlerinin fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen endeks, 2021 yılının Temmuz ayına kıyasla yüzde 13,1 daha yüksek bir seviyede kaldı.
Bitkisel yağ fiyatları son 10 ayın en düşük seviyesinde
FAO Bitkisel Yağ Fiyatları Endeksi, Haziran ayına göre Temmuz’da yüzde 19,2 düşerek son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Palm yağı fiyatlarının Endonezya'dan bol miktarda ihracat imkânı beklentisi, palm tohumu yağının bol miktarda yeni ürün arzı beklentilerine yanıt vermesi ve soya yağı fiyatlarının uzun süreli durgun talep nedeniyle düşmesiyle birlikte, tüm yağ türleri için uluslararası fiyatlarda düşüşler yaşandı.
Tahıl Koridoru fiyatları düşürdü
FAO Küresel Tahıl Fiyat Endeksi de ay içinde yüzde 11.5 geriledi ancak bu oran Temmuz 2021 fiyatlarına göre yüzde 16.6 daha yüksek bir seviyede. Endekste temsil edilen tüm tahıl fiyatlarının düşmesine buğday fiyatlarındaki yüzde 14.5’lik düşüş öncülük etti. Bu düşüşe kısmen Ukrayna ve Rusya arasında tahıl ihracatındaki engellerin (önemli Karadeniz limanlarının açılması) kaldırılmasına yönelik anlaşmanın hayata geçmesi ve kısmen de Kuzey Yarım Küre’deki hasat mevsimi neden oldu. Küresel pirinç fiyatları da 2022’de ilk kez düştü.
Şekerdeki sert düşüşü sıcaklar önledi
FAO Şeker Fiyat Endeksi de küresel ekonomik yavaşlama beklentilerinden kaynaklı olarak talebe ilişkin endişeler, Brezilya para birimi olan Real’in değer kaybetmesi ve ethanol fiyatlarındaki düşüş beklentileriyle beraber Brezilya’da öngörülenden daha yüksek seviyede üretimin gerçekleşmesi gibi nedenlerle yüzde 3,8 geriledi. Hindistan'da daha fazla ihracat ve olumlu üretim beklentileri de dünya şeker fiyatlarındaki düşüşe katkıda bulunurken, Avrupa Birliği'ndeki kuru ve sıcak hava, şeker pancarı rekoltesine ilişkin endişeleri alevlendirerek daha keskin fiyat düşüşlerini önledi.
FAO Süt Ürünleri Endeksi ise, ticaretin durağanlaştığı bir süreçte, geçtiğimiz Haziran ayına göre yüzde 2,5 geriledi. Ancak bu oran da 2021 Temmuz ayına göre yüzde 24,5 daha yüksek. Avrupa'nın turistik destinasyonlarındaki talep artışının desteğiyle, süt tozu ve tereyağı fiyatları düşerken, peynir fiyatları sabit kaldı.
FAO Et Fiyatları Endeksi Temmuz ayında, büyük ve küçükbaş hayvanlar ile domuz etindeki ithalat talebinin zayıflamasıyla yüzde 0,5 oranında geriledi. Kümes hayvanlarında ise tam aksine, güçlü küresel talep ve daralan arz ile birlikte Kuzey Yarımküre ’de görülen Kuş Gribinin de etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Gıda Komitesi'nde gıda fiyatları ele alındı
Fitch'ten gıda enflasyonunda 2023 tahmini
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.