Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de enflasyon 24 yılın zirvesinde kalmaya devam ederken, gıda fiyatlarındaki yükseliş de rekor kırdı.
Küresel gıda fiyatlarında 6 aydır düşüş yaşanmasına rağmen Türkiye'de fiyatlar 2 yıldır artış eğiliminde.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark, Türkiye'nin “yeni ekonomik modele” geçtiği Kasım 2022'den itibaren giderek büyüyen bir makasa dönüştü. Ağustos ayında yüzde 90.3 olan gıda enflasyonu eylülde yüzde 92'yi geçti.
Türkiye açık ara önde
Türkiye'de gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 92 artış gösterirken küresel gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 4 oldu. Ağustos ayı itibarıyla Avrupa Birliği (AB) yıllık gıda enflasyonu ortalaması yüzde 14 olurken Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalaması ise yüzde 15 olarak gerçekleşti.
Öte yandan OECD ülkelerinde gıda fiyatlarının en çok arttığı ülke açık ara Türkiye oldu. Türkiye'ye en yakın artış yüzde 33 ile Macaristan'da yaşanırken gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının en az yükseldiği ülkeler ise yüzde 3 ile İsviçre oldu.
Ağustos 2022 itibarıyla yıllık gıda enflasyonu Almanya'da yüzde 16, İsveç'te yüzde 14, ABD'de yüzde 14, İngiltere, Avusturya ve Hollanda'da yüzde 13; Fransa'da ise yüzde 8 olarak gerçekleşti.
Türkiye'de 2019-2021 arasında yıllık gıda enflasyonu yüzde 15-20 civarında seyrederken 2022 yılından itibaren yüzde 80-90 civarında gerçekleşiyor.
FAO Gıda Fiyat Endeksi ile TÜİK Gıda Fiyat Endeksini Eylül 2021'de 100'e eşitleyerek Euronews'in yaptığı hesaplamalara göre fiyat değişimi net olarak ortaya çıkıyor.
Temmuz 2021'de dünya ve Türkiye'de gıda fiyatları eşit ve 100 birim olarak alınarak yapılan hesaplamayla ekim ve kasım aylarında fiyatlar birbirine yakın seyrederken Aralık 2021'den sonra fark açılmaya başlıyor. Bir sene önce dünyada ve Türkiye'de gıda fiyatları 100 iken Eylül 2022'de dünyada 103.8 birime; Türkiye'de ise 192.4 birime çıkıyor. Farkın “Yeni ekonomi modeli” sonrası ortaya çıkması da dikkat çekiyor.
Küresel gıda fiyatları 6 aydır aralıksız geriliyor
Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.