<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGfK’dan çarpıcı TV pazarı araştırması----

GfK’dan çarpıcı TV pazarı araştırması

GfK’dan çarpıcı TV pazarı araştırması
09 Mayıs 2017 - 16:08 www.finansingundemi.com

GfK araştırması: Avrupa ve Kuzey Amerika pazarında televizyon pazarı doyum noktasına geldi, hedef genç kuşak

Dünyanın önde gelen pazar araştırma şirketi GfK dünyada ve Avrupa’da TV izleme eğilimleri ve TV satışlarının geleceğine ilişkin çarpıcı veriler ortaya çıkardı. GfK Direktörü Joergen  Boyny, televizyonun yarattığı yüksek katma değerle ev hayatında rakipsiz ürün olma özelliğini koruduğunu belirterek “ Hangi cihazla izlediğinden bağımsız olarak tüm dünyada kişi başına günlük TV izleme süresi 188 dakika olarak gerçekleşiyor. TV’lerin başarısında artık içerik belirleyici. İçerik ve yayın akışı TV'ye talepte kral ve kraliçe değerinde. Adı sanı fazla duyulmayıp, özel ve güzel içerikleriyle binlerce kişiye ulaşan TV kuruluşları var” dedi. Televizyon yayınlarını, video ve filmleri klasik TV yerine, tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlar üzerinden izleyen genç kuşağın inovasyonlarla zenginleştirilmiş geniş ekran akıllı TV pazarına yönlendirilmesi TV sektörünün en önemli odak noktalarından biri olarak görülüyor.

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı İFA’nın Lizbon'da gerçekleşen yıllık küresel medya buluşmasında konuşan GfK Direktörü Boyny, televizyonun tüketici elektroniği sektöründe en büyük segmenti oluşturduğunu belirterek,  2020 yılına kadar TV pazarının büyümeye devam edeceğini, akıllı ve UHD TV’lerin toplam satışlar içindeki payının artmaya devam edeceğini ve daha büyük ekranlara kayış eğiliminin güçleneceğini vurguladı.

TV’ye olan talebin kaynaklarını değerlendiren GfK direktörü Boyny “ Talebin temel kaynağını kuşkusuz televizyonlara her yıl eklenen yeni özellikler,inovasyonların yarattığı yenileme talebi oluşturuyor.Bağımsız hanelerin sayısındaki artış, kişi ve hane başına düşen TV sayısının artması,çoklu sahipliğin yaygınlaşması ve yükselen piyasalardaki talep artışı gösterilebilir” dedi.

2020 YILINDA 259 MİLYON ADETE ULAŞACAK

Toplantıda sunulan TV pazarının geleceğine yönelik GfK öngörülerine göre  2016 yılında 229 milyon adet olarak gerçekleşen TV satışları 2017’de 230 milyon adete, 2018’de 243 milyon adete ve 2020 yılında da 259 milyon adete ulaşacak. 2017 verileriyle bu rakam içinde en büyük payı Asya Pasifik bölgesi alırken, bu bölgenin rakamı 90 milyon adet olacak.TV satışları bu yıl Kuzey Amerika 46 milyon adet, Batı Avrupa ise 34 milyon adet olarak öngörülüyor.Sırasıyla Güney Amerika’da 27, Ortadoğu’da 19 ve Doğu Avrupa’da ise 15 milyon adet olarak hesaplanıyor. 2020 yılında toplam TV satışlarının 102 milyon adeti Asya-pasifik bölgesinden gelecek. Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında TV satışlarının doyum noktasına geldiğine işaret eden GfK verileri, Avrupa’da İngiltere, Norveç ve Fransa’da TV sahipliği oranının yüksek olduğunu, Almanya, Polonya ve İtalya pazarlarına satış potansiyelinin devam ettiğini gösteriyor.

KİŞİ BAŞI EN YÜKSEK İZLENME ORANI SUUDİ ARABİSTAN, EN DÜŞÜK İZLANDA

Toplantıda açıklanan verilere göre, dünyada en yüksek TV izleme süresi 404 dakika ile Suudi Arabistan’da, en düşük süre olarak da 110 dakika ile İzlanda’da ölçüldü.  Güney Amerika’da bu rakam 281 dakika, Kuzey Amerika’da 269, Afrika’da 192 ve Asya’da da 152 dakika olarak hesaplandı. Türkiye'de ise günde ortalama TV izleme süresi 244-247 dakika arasında ölçüldü. Verilere göre, Almanya’da bağımsız TV setlerinden izelenen dakika oranı 223 dakika olurken, Batı Avrupa ortalaması 234 dakika düzeyinde bulunuyor. Avrupa’da TV izleme süresinde ilk üç sırada Romanya,Sırbistan, Macaristan ve Portekiz geliyor. Romanya’da bu rakam 327 dakika,Sırbistan’da ise 315 dakikalar civarında.

Öte yandan TV üreticileri ve satıcıları için en büyük pazar ya da zor pazar ev televizyonları yerine video ve TV programlarını akıllı telefon ve tablet gibi alternatif ekranlardan izleyen genç kuşak oluşturuyor. Daha geniş ekran TV satabilmek için üreticilerin genç kuşaklara ulaşmakta yeni yollar bulması gerekiyor.

AKILLI TV’LERİN TOPLAM PAZARDAKİ PAYI YÜKSELİYOR

Gfk dünya verilerine göre akıllı TV’lerin toplam pazar içindeki payı da sürekli yükseliş gösterecek. Buna göre 2016 yılında toplam satışların yüzde 60’ını akıllı televizyonlar oluştururken, bu oranın 2017’de yüzde 66’ya çıkacağı öngörülüyor. 2020 yılına gelindiğinde akılllı TV’lerin toplam TV satışları içindeki payı yüzde 73’e çıkacak, bir başka ifadeyle satılan her dört TV’den üçü akıllı olacak. İzleyiciye yüksek çözünürlük ve  kalite sunan UHD TV’lerin toplam satışlar içindeki payı ise yüzde 52’ye çıkacak.

Avrupa pazarında TV satışları 2014 yılından bu yana düşüş grafiğinde.2014 yılında yılda toplam 60.4 milyon adet TV satılırken bu rakam 2016’da 49.5 milyon adete düştü. Bu yılki beklenti 48.8 milyon adet düzyinde. Rakam olarak da 35.2 milyar dolardan 24.7 milyar dolara düştü. TV satışları için 2017 beklentisi 22.3 milyar dolar düzeyinde. 60 inch ve üzeri TV’lerin payı yüzde 1’lerden yüzde 4’lere ulaşırken, görüntü kalitesi yüksek UHD TV’lerin  toplam pazardaki payı da önemli yükselişte. 2017’de bu oranın yüzde 30’lara çıkması öngörülüyor. Avrupa bölgesinde akıllı TV’lerdeki artış çok daha çarpıcı. Hesaplamalara göre, akıllı TV’lerin toplama oranı 2014’te yüzde 43 iken, her yıl düzenli artışla bu yıl yüzde 53’e ulaşacak, bir başka deyişle yarıdan fazlasını akıllı TV’ler oluşturacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)