<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGezi piyasayı vurdu, 1.4 milyar $ uçtu----

Gezi piyasayı vurdu, 1.4 milyar $ uçtu

Gezi piyasayı vurdu, 1.4 milyar $ uçtu
12 Haziran 2013 - 16:15 www.finansingundemi.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gezi olaylarının piyasalara etkisini değerlendirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gezi Parkı eylemlerinin piyasalara olan etkisini değerlendirdi ve bu olayların piyasalara 1.4 milyar dolara patladığını açıkladı.
Maliye Bakanı son dönemde yaşanan olayların Türkiye’ye yönelik algı sorunu yaratıp yaratmadığıyla ilgili olarak, “Son dönemde çok ciddi bir dezenfermasyon var. Bu da Türkiye algısını ister istemez etkiliyor. Son olaylar çok küçük ölçekli olmasına rağmen Batı’da yansıması çok büyük ölçekli oldu. Batı bunu satmaya çalıştı. Ülkede üretim devam ediyor. Dün zaten rakamlar ortaya koydu. Türkiye yüzde 3 büyüyor. Avrupa’da ekonomiler daralıyor. Sanayi üretimi Nisan’da çok güçlü geldi. Üretim anlamında bir yansıma olmadı. Psikolojik olarak olmuş olabilir ama reel ekonomiye bir etkisi olmadı. Reel ekonomiye çok ciddi bir yansıma olmadı. Dezenfermasyon etkisi piyasalar üzerinde, küresel doğrudan yatırımlar açısından, turizm açısından etkileri tabiki olur. Piyasadaki hareketlerde aslında kısmen Gezi Parkı olaylarıyla ilgili. Genelde dış piyasalarla etkili. Gelişmekten olan ülkelerden çıkış aslında geçen haftalarda başlamıştı. Geçen haftanın tümünü değerlendirmek gerekirse borsadan çıkış çok sınırlı. Türkiye’den çıkışın çok sınırlı olduğunu Merkez Bankası Başkanı da söyledi. Türkiye hak etmediği kadar algı noktasında zarar görüyor” dedi.
Şimşek, Türkiye algısında bir restorasyon dönemine ihtiyaç duyulacağını ifade etti.
SICAK PARAYA KARŞI NE YAPILMALI?
Sıcak parayla ilgili olarak alınabilecek önlemlere de değinen Şimşek, "Sıcak paraya karşı yapılacak en iyi şey doğru bir çerçeve çizmekle başlıyor. Dalgalı kur sistemi bu açıdan önemli. İkinci konu, rezerv biriktirme bir enstrümandır. Türkiye'de zaten aşırı bir rezerv biriktirme yok. Önemli bir enstrüman ve Türkiye doğru müdahaleleri yapıyor. Mali durumunuzu güçlü tutacaksınız ve makro ihtiyati önlemleri dışarda tutmayacaksınız. Mesela biz ne yapıyoruz, vatandaşlarımızın döviz cinsinden borçlanmasına izin vermiyoruz, bankacılıkta sıkı önlemler alıyoruz ve de konut kredilerinde yüzde 100 krediye izin vermiyoruz. Mali disiplin ve reformcu yaklaşım çok önemli. Bugüne kadar herşeyi düzgün yaptı. Böyle bir şok yaşanırken Türkiye borsalarından çıkış geçen hafta 1,1 milyar dolar bile olmadı. Bono-tahvil piyasasından çıkış ise 260 milyon dolar oldu" diye devam etti.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)