Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Tüm dünyada birçok ekonomide öne çıkan gerçek zamanlı ödeme sistemleri, kripto paraların hızlı ve düşük maliyetli bir ödeme inovasyonu olma niteliğini gölgede bırakıyor. Gerçek zamanlı ödemeler karşısında, kripto paralar yavaş, kısıtlı kapasitede ve düzenlemelerin dışında olarak görülüyor. Bu da kullanıcıların koruma altında olmadığı anlamına geliyor.
2017 yılında gerçek zamanlı ödeme özelliğini başlatan The Clearing House Başkan Yardımcısı Elene Whisler Forbes’a yaptığı açıklamada, “elektronik ödemeler son dönemde yükselişte” dedi. Açıklamasında, “küresel pandemi işlemleri uzaktan daha farklı şekilde gerçekleştirmemizi gerektiriyor” ifadesini kullandı. Gerçek zamanlı ödemelerin oldukça düşük maliyetli olabileceğini söyleyen Whisler, ödemelerin genellikle tüketiciler için ücretsiz olduğunu açıkladı.
Ancak şirketler tüm ödeme türlerinde birçok işlemin ücretini üstleniyor. Kripto paraların beraberinde getirdiği kısıtlama ise Bitcoin’in Ethereum’a ya da diğer dijital varlıklara kolaylıkla çevrilememesi. Whisler, “bizim ödeme ağımız kripto paraların sağladığını iddia ettiği her şeyi sağlıyor” dedi. Devamında, “şimdilerde kripto paraların varlığı için niş nedenler var, bunlar arasında ürün ve hizmet satın alabilmek ya da enflasyona karşı koruma da bunlar arasında” ifadesini kullandı.
Ancak kripto paralarla ürün ve hizmet satın alabilmek için fonların kripto cüzdanlardan banka hesaplarına aktarılması gerekiyor. Whisler, “bence kripto paraları benimseyen kişi sayısı halen çok az. Kripto para alım satımı yapan kullanıcılar genellikle yatırım amacıyla bu alana yöneliyor. Kullanıcıların alışveriş yapabilmesi için henüz yeterince olgun değiller” dedi. Açıklamasının devamında, “insanlar bu fikri değerlendiriyor ancak henüz olgunlaşmamış bir konsept. Pahalı ve yavaş çünkü günlük hayatlarımızda bir fonksiyonu yok. Kripto paraları yalnızca yatırım mekanizması olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.
Kripto para destekçilerinin, dijital varlıkları uluslararası ödemeleri sadeleştirme ve maliyetleri düşürme aracı olarak gördüğünü belirten Whisler, gerçek zamanlı ödemelerin de bu fonksiyonları yerine getirebildiğini söyledi. Whisler, “uluslararası gerçek zamanlı ödemeler için bir deneme yürüttük.
Bu sona erdi ve özellikle ABD ile Avrupa arasındaki bağlantılara odaklandı. Bunun sonucunda ABD’den Avrupa’nın finans kurumlarına paranın transfer edilmesinin teknik açıdan mümkün olduğunu ve saniyeler içinde gerçekleşebildiğini gördük” dedi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre gerçek zamanlı uluslararası ödemeler, yüksek ihtimalle 2023 yılında hayatımıza girecek. Bir adım sonrası ise büyük meblağlı fonların tüm dünyada 7/24 gerçek zamanlı dolaşımının sağlanması olacak.
Whisler, “RTP ağının bir katılımcısı olan her finans kurumu, doğrudan her Avrupa Finans kurumuna gerçek zamanlı ödeme gerçekleştirebilecek” dedi. The Clearing House şimdi öncelik listesine girecek ülkeler üzerinde çalışıyor ve sistemin banka dışı finans kurumları ve fintek şirketlerini de kapsaması için çaba gösteriyor. Finans kurumlarının güvenlik sağladığını belirten Whisler, “bu kurumlar düzenlemelere tabi ve yüksek standartlarla yönetiliyorlar. Bu nedenle de ödeme işlemlerinde güvenlik sağlıyorlar” dedi.
Gerçek zamanlı ödemelerdeki ilerlemeler nadiren kripto para tartışmalarında yer alıyor. Bu iki konu ise neredeyse paralel ancak farklı yollarda ilerliyor. Son dönemlerde tartışılan merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) de büyük oranda bu tür dijital paraların potansiyel faydalarına odaklanıyor. Ancak asıl soru, CBDC’lerin hangi sorunları çözdüğü olmalı.
Bankaların büyük ‘bulut göçü’ başladı
Powell'dan dijital para açıklaması
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.