<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinGençler artık bu imkanlara erişemiyor----

Gençler artık bu imkanlara erişemiyor

Gençler artık bu imkanlara erişemiyor
07 Ağustos 2024 - 18:26 www.finansingundemi.com

Ekonominin değişen çehresi gençlerin finansal hayatıyla ebeveynleri arasında büyük bir farkı ortaya koyuyor. Günümüz gençleri için küresel ekonomik şartlar kendilerinden önceki nesillere göre çok daha zor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomik manzara büyük ölçüde değişti. Birçok gencin ebeveynlerinin kolaylıkla sahip olduğu imkanlara ulaşması zorlaştı. Invested Media’nın haberine göre genç nesiller dünya çapında ebeveynlerinin sahip oldukları finansal istikrara ve lükslere erişim sağlamakta zorlanıyor.

1. Tek gelirli aileler

Geçmişte birçok aile tek bir gelir kalemiyle ve ailenin bir üyesinin evde kalıp çocuk bakmasıyla geçinebiliyordu. Bu 1950’lerde ve 1960’larda bilindik bir senaryoydu. Günümüzde ise çift gelirli aileler yeni bir norm haline geldi. Yaşam maliyetleri yükseldi ve tek bir maaş kira, sağlık ve eğitim gibi en temel giderlerin bile karşılanması için yeterli değil.

2. Uygun konut maliyetleri

ABD’de 1970’lerde ortalama bir evin maliyeti 23.000 dolardı. Bu rakam enflasyona göre hesaplandığında bugün 150.000 doları işaret ediyor. Birçok aile bugünün fiyatlarına göre inanılmaz derecede ucuza ev satın alabildi. ABD’de medyan ev fiyatları 2023’te 400.000 doların üzerindeydi. Birçok genç insan için ev alabilmek artık erişilemeyecek bir hayal. Konut maliyetlerindeki artış ücret artışlarını fazlasıyla geride bıraktı.

3. Borçsuz üniversite eğitimi

Üniversite eğitimi geçmişte nispeten uygun fiyatlıydı. Örneğin ABD’de 1970’lerde bir devlet üniversitesinde yıllık ortalama öğrenim ücreti 500 dolar civarındaydı. Bugünse dört yıllık öğrenim ücret maliyetleri ABD’deki eyalet üniversitelerinde yıllık 10 bin doların üzerinde. Özel üniversitelerse yıllık 40 bin doları aşabiliyor. Bu ABD’de birçok üniversite mezununun kariyerine bir sıfır geride başlamasına sebep olan öğrenci kredilerine sebep oluyor.

4. Sağlık güvencesi

Sağlık hizmetlerinin maliyeti önemli ölçüde arttı ve birçok insan yüksek primler, kesintiler ve katkı paylarıyla karşı karşıya. Devletlerin işveren destekli sağlık sigortalarının kapsamı ise oldukça düşük. Birçok kişi kendi sigortasını satın almak zorunda kalabiliyor.

5. Tatil

Geçmişte dünya çapında birçok aile her yıl tatile çıkabilecek güçteydi ve birçoğu otellerde veya tatil köylerinde kalabilirdi. Seyahat masrafları daha yönetilebilirdi ve daha az ek ücret vardı. Uçak bileti, konaklama ve yemek dahil olmak üzere seyahat maliyeti önemli ölçüde arttı. Artık birçok insan paradan tasarruf etmek için kısa süreli konaklamaları veya kısa gezileri tercih ediyor.

6. Yeni araba

ABD’de yeni bir arabanın ortalama fiyatı 45.000 doları aştı. Bu rakam 1970’lerin enflasyonuna göre düzeltilmiş maliyetlerin iki katından fazla. Bu dramatik artış birçok kişinin önemli miktarda kredi almadan araba alabilmesini zorlaştırıyor.

7. Geniş aileler

Geçmişte ailelerin üç veya daha fazla çocuk sahibi olması yaygındı. Çocuk yetiştirmenin maliyeti uygundu ve aileler tek bir gelire dayanıyordu. Bugün ABD’de doğumdan 18 yaşına kadar çocuk yetiştirmenin maliyeti üniversite masrafları hariç 230.000 doları aşıyor. Birçok insan daha küçük aileleri tercih ediyor veya finansal kısıtlamalar nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteliyor.

8. Özel okul eğitimi

Özel okul eğitimlerinin maliyetleri hızla artıyor. Yükselen fiyatlar, prestijli eğitime olan talebin artması, yüksek öğretmen maaşları ve modern tesislerin, gelişmiş eğitim programlarının sürdürülebilirlik maliyeti gibi birçok sebepten kaynaklanıyor.

9. Çalışmayan ebeveyn

Artan yaşam maliyetleriyle birlikte, çoğu aile mali yükümlülüklerini yerine getirmek için iki gelire ihtiyaç duyuyor ve bu da bir ebeveynin tam zamanlı olarak evde kalmasını zorlaştırıyor. Barınma, sağlık, eğitim ve günlük ihtiyaçlar için yapılan harcamalar önemli ölçüde artarak ücret artışlarını geride bıraktı. Sonuç olarak, çift gelirli hane halkı, her iki ebeveynin de finansal istikrarı sağlamak için çalışması norm haline geldi.

10. Birden fazla arabaya sahip olmak

Ailelerin birden fazla arabaya sahip olması geçmişte dünya çapında yaygındı. Benzin ucuzdu ve araçların bakım maliyeti daha uygundu. Yakıt fiyatları, sigorta ve vergiler birden fazla araç satın alma ve bakım maliyetlerini arttı.

11. Yıllık ücret artışları

Ücret durgunluğu günümüz hane halkları için önemli bir sorundur. Dünya çapında birçok işçi son birkaç on yılda reel gelirinde çok az artış yaşadı veya hiç artış yaşamadı. Artan üretkenliğe ve artan yaşam maliyetine rağmen, maaşlar enflasyona ayak uyduramadı ve bu da satın alma gücünde düşüşe yol açtı.

12. 65 yaşında emeklilik

65 yaşında emeklilik, emekli maaşları, tasarruflarla geçinmek geçmişte birçokları için gerçekçi bir hedefti. Günümüzde ise birçok insan, yetersiz emeklilik tasarrufları, düşük emekli maaşları ve artan yaşam beklentisi nedeniyle daha uzun yıllar kendilerini desteklemek ihtiyacıyla 65 yaşından sonra da çalışmaya devam ediyor.

13. Yatırım amaçlı gayrimenkul

Gayrimenkule yatırım yapmak, geçmişte servet inşa etmenin yaygın bir yoluydu. Emlak fiyatları daha düşüktü, bu da bireylerin ve ailelerin ev ve kiralık mülk satın almasını kolaylaştırdı. Kira geliri istikrarlı bir gelir akışı sağladığından ve mülk değerleri zaman içinde değer kazandığından, bu yatırımların getirileri genellikle önemliydi.

Birçok insan, yatırım portföylerini büyütmek için nispeten düşük maliyetlerden ve uygun kredi koşullarından yararlanarak gayrimenkul yoluyla önemli bir servet inşa etti.

Yüksek emlak fiyatları ve piyasaya girişin önündeki finansal engeller, ortalama bir çalışanın gayrimenkul yatırımını zorlaştırıyor. Mülk değerlerindeki dramatik artış, ilk yatırımları aşırı derecede pahalı hale getirdi ve birçok potansiyel yatırımcının karşılayamayacağı önemli peşinatlar gerektirdi.

Borsalar çöktüğünde bankacılar ne diyor?Borsalar çöktüğünde bankacılar ne diyor?

 

Z kuşağı iş bulmakta zorlanıyorZ kuşağı iş bulmakta zorlanıyor

 

Z kuşağının ‘rahat yaşam' anlayışı farklıZ kuşağının ‘rahat yaşam' anlayışı farklı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)