Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yakın zamanda kripto paralarda görülen satış dalgasının ve piyasada görülen yüksek fiyat dalgalanmalarının genç yatırımcıları korkutacağı düşünülmüştü. Ancak 20’li ve 30’lu yaşlardaki gençler, bir ev sahibi olabilme ve emekliliğe yönelik birikim yapabilme fırsatını kripto paralarda görüyor. Öğrenim kredisi borçları, yüksek vergiler ve emlak fiyatlarını erişilmez hale getiren varlık balonları ile yükselen hisse değerlemeleri, gençler için yatırım imkanlarını kısıtlıyor.
Aynı zamanda maaşların daha düşük seviyelerde yükselmesi ve giderek artan küresel enflasyon da denkleme dahil edildiğinde, geleneksel %60 hisse, %40 tahvilden oluşan portföy modeli yeterli birikimi sağlamıyor. Birçok genç yatırımcı için ise cevap yüksek riskli yatırımlar. Financial Times’ın haberine göre İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) tarafından yapılan araştırmada İngiltere’de bir milyonun üzerinde yetişkinin, pandemi döneminde kripto paralar gibi yüksek riskli yatırımlarının miktarını artırdığı ortaya çıktı.
Yatırım yapacak sınırlı nakit ve balonlaşan varlık fiyatları, yüksek getiri elde etme hayaliyle birleştiğinde kripto paraların cazibesini artırıyor. Kripto para alım satımına imkan tanıyan mobil uygulamaların yaygınlaşması da kripto alımlarını yatırımdan çok oyun haline getiriyor. Buna rağmen, genç yatırımcılar “ya hep, ya hiç” yaklaşımını benimsiyor. Daha geleneksel yatırımlar yapan kişiler dahi risklerini yükseltmeye istekli.
Bunun nedeni ise nakit birikimi yapmanın gerektirdiği zamanda, bu birikimlerin yükselen enflasyonun insafına kalıyor olması. İngiltere hükümeti, ilk kez ev almak üzere birikim yapanlara %25 destek veriyor. Ancak bu destekte alınacak emlak fiyatında alt sınır olarak 450 bin sterlin belirleniyor. Hem ev almak, hem de emeklilik birikimi yapmak için yatırım yapmaktansa, birçok genç iki hedeften yalnızca birini seçiyor. Hangisine öncelik verilmesi gerektiği oldukça zor bir karar. Düşük maaşlı birçok genç çalışan ise her ikisini de başaramıyor.
Zira yaşam masrafları yükselmeye devam ediyor. Aynı zamanda finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre İngiltere’de üniversite mezunlarının dörtte üçünün hiçbir zaman öğrenim kredilerini tamamen ödeyemeyeceği tahmin ediliyor. Bunun yerine bu kişiler kredi borçları bitene kadar, 30 yıl boyunca bir sınırın üzerinde elde ettikleri her kazanç üzerinden ekstra %9 vergi ödeyecek.
Tüm bu unsurların oluşturduğu belirsizlik ise gençlerin finansal planlamalarını yürütmesini imkansız hale getiriyor. Şimdiki sisteme göre yalnızca en yüksek maaşlarla çalışanlar öğrenim kredilerini 30 yıl içerisinde ödeyebilecek. Düşük maaşlı üniversite mezunları, kariyerlerine ara verenler ya da part-time çalışanlar hem ailelerini geçindirip, hem de bu borçları ödeyemeyecekler. Giderek derinleşen kuşaklar arası uçurum, birçok genci kripto paralara yöneltiyor.
Meta’nın çöküşü küçük yatırımcıyı vurdu
Çalışanların tercihi esnek saatler
UBS: Düşük riskle kripto yatırımı yapmanın 3 yolu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.