Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Genç çalışanlar için şirketlerine aidiyet duymak modası geçmiş bir norma dönüşmeye başladı. CNBC’nin haberine göre Mayıs 2024 tarihli bir WorkProud anketi 1000 tam zamanlı çalışanın şirketlerine olan yakınlıklarını sorguladı. Ankete göre 42 yaşındaki çalışanların %23’ü şirketlerinde uzun süreler kalmaya büyük ilgi duyduklarını ifade etti. 30 yaş ve altındaki çalışanlar içinse bu oran %18’e geriliyor.
WorkProud Baş Araştırmacısı Rick Garlick konuyla ilgili açıklamasında, “Bu bulgular özellikle genç çalışanlar arasında işyeri sadakatinin değişen doğasının altını çiziyor. Eğer öğrenmiyorsanız ve iyi kazanmıyorsanız gitme zamanı geliyor” ifadelerine yer verdi.
Garlick, “80’li ve 90’lı yıllarda durum çok daha farklıydı. İnsanlar sadece bir işte çalıştıkları ve maaş çeki alabildikleri için minnettardı. Hayata bakış açımız değişti. Hayatlarımız artık bu gibi değerler etrafında inşa edilmiyor ve ödenen maaşlar bir ev satın almak için bile yeterli değil” açıklamasında bulundu.
Endowus ve Intellect tarafından Temmuz 2024'te 1.000 çalışanla yapılan başka bir anket raporuna göre, Hong Kong ve Singapur'daki Z kuşağı ve Y kuşağı çalışanlarının %43'ü sık sık işten ayrılma düşüncelerini belirterek ciddi derecede işten ayrılma niyetinin altını çiziyor.
Garlick, "Genç işgücü, iş-yaşam dengesi ve şirket kültürü gibi faktörlere öncelik vermeye devam ettikçe, işverenler elde tutma stratejilerini bu demografinin gelişen ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde uyarlamalıdır" dedi.
Sadakatin karşılığı var mı?
İş değiştirmek özellikle genç çalışanlar arasında para kazandırıyor gibi görünüyor. Peki sadık personeller için durum nasıl? Sadakat kurumsal şirketler dünyasında işe yarıyor mu?
Kickstart Ventures'ın İnsan Kaynakları Direktörü Jerome Zapata'ya göre, "en kısa cevap hayır".
Sık iş değiştiren çalışanlara muhtemelen daha iyi ödeme yapılıyor. Zira liyakate bağlı maaş artışları ancak bir yere kadar gidebiliyor ve adaylar yeni bir şirkete ilk kez katıldıklarında güçlü bir konumda pazarlık yapabiliyorlar.
Zapata "Daha önceki nesiller için düşünüldüğünde bir organizasyona sadık kalmak şirketin ömür boyu sizinle ilgileneceği anlamına gelirdi. Şu anda ise emeklilik yardımları yaşanabilir seviyelerde değil" diyor. Buna ek olarak, kariyerinin başlarında iş değiştirmek, adaylara genellikle daha fazla sorumluluk veya bakış açısı kazanmış olduklarını kanıtlamaları için bir "avantaj" bile sağlayabilir.
Bununla birlikte, sık iş değiştirenlerle ilgili bir önyargı da söz konusu. İş değiştirmek genellikle kariyerinin başındaki adaylar arasında daha fazla kabul görürken, üst düzey liderlik rollerinde olanlar için kanıtlanabilir sadakat, şirketlerin aradığı önemli bir niteliktir.
LinkedIn Asya Pasifik İnsan Kaynakları Müdürü Sumita Tandon, “Çalışanlar, yeni kariyer yolları veya maaş artışı keşfetmek istiyorlarsa kazançlı olabileceğinden iş değiştirmeyi düşünebilir. Ancak bunu çok sık yaparlarsa, aynı zamanda kaçma riski oluşturacaklarını kabul etmeleri ve şirketlerin yatırım yaparken temkinli olabilecekleri kişilere dönüşeceklerini fark etmeleri gerekiyor. Dolayısıyla avantajlarını ve dezavantajlarını tartmalılar” açıklamasında bulundu.
Tandon, çalışanların iş değiştirme kararını düşünmeden önce, yeni projeler veya mentorlar aracılığıyla mevcut organizasyonlarında kariyer gelişimini sağlayıp sağlayamayacaklarını kontrol etmelerinin akıllıca olacağını önerdi.
İK uzmanı, “Profesyonel açıdan objektif olarak söyleyebilirim ki iş değiştirmek bana iyi geldi. Dürüst olmak gerekirse iyi kazanıyorum, daha iyi bir çalışan olduğumu hissediyorum, daha fazla bakış açısına sahibim, işlerimi daha iyi yapabiliyorum, kendime daha çok güveniyorum… Bu liste uzayıp gidiyor” ifadelerine yer verdi.
Tandon, “Ancak hem duygusal olarak hem de sosyal açıdan çok fazla önyargıyla uğraşıyorsunuz. Zayıf veya kerameti kendinden menkul birisi olduğunuz veya sadece bir Z kuşağı olduğunuz şeklinde algılanmanız mümkün. Bu terimlerin çoğu çok olumsuz bir şekilde ortaya atılıyor. Bu beni kesinlikle olumsuz etkilemişti” uyarısında bulundu.
Zapata kurum kültürünün, sadakati reddeden genç nesiller tarafından yeniden tanımlandığı bir dünyada, şirketlerin iş güçlerine daha fazlasını sunarak yetenekleri elinde tutabileceğini söylüyor. İK uzmanına göre bu rekabetçi maaşlar vermekten çok daha fazla esneklik sunarak çalışanların refahına öncelik vermek anlamına geliyor.
Ultra zenginler için 500 tonluk altın depolama tesisi kuruldu
Kariyer uzmanı uyardı: İşe erken gitmek sizi öne geçirmez
Yaşam tarzı enflasyonu birikimlerinizi tüketmesin
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.