BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGenç çalışanlarda kurumsal aidiyet kalmadı----

Genç çalışanlarda kurumsal aidiyet kalmadı

Genç çalışanlarda kurumsal aidiyet kalmadı
22 Ağustos 2024 - 17:17 www.finansgundem.com

Belirli bir şirkette uzun süreler boyunca çalışmak günümüz çalışanları için kabul gören bir yöntem olmaktan çıktı. Üstelik şirketlerine sadakatle bağlı olan çalışanlar genellikle daha az kazanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Genç çalışanlar için şirketlerine aidiyet duymak modası geçmiş bir norma dönüşmeye başladı. CNBC’nin haberine göre Mayıs 2024 tarihli bir WorkProud anketi 1000 tam zamanlı çalışanın şirketlerine olan yakınlıklarını sorguladı. Ankete göre 42 yaşındaki çalışanların %23’ü şirketlerinde uzun süreler kalmaya büyük ilgi duyduklarını ifade etti. 30 yaş ve altındaki çalışanlar içinse bu oran %18’e geriliyor.

WorkProud Baş Araştırmacısı Rick Garlick konuyla ilgili açıklamasında, “Bu bulgular özellikle genç çalışanlar arasında işyeri sadakatinin değişen doğasının altını çiziyor. Eğer öğrenmiyorsanız ve iyi kazanmıyorsanız gitme zamanı geliyor” ifadelerine yer verdi.

Garlick, “80’li ve 90’lı yıllarda durum çok daha farklıydı. İnsanlar sadece bir işte çalıştıkları ve maaş çeki alabildikleri için minnettardı. Hayata bakış açımız değişti. Hayatlarımız artık bu gibi değerler etrafında inşa edilmiyor ve ödenen maaşlar bir ev satın almak için bile yeterli değil” açıklamasında bulundu.

Endowus ve Intellect tarafından Temmuz 2024'te 1.000 çalışanla yapılan başka bir anket raporuna göre, Hong Kong ve Singapur'daki Z kuşağı ve Y kuşağı çalışanlarının %43'ü sık sık işten ayrılma düşüncelerini belirterek ciddi derecede işten ayrılma niyetinin altını çiziyor.

Garlick, "Genç işgücü, iş-yaşam dengesi ve şirket kültürü gibi faktörlere öncelik vermeye devam ettikçe, işverenler elde tutma stratejilerini bu demografinin gelişen ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde uyarlamalıdır" dedi.

Sadakatin karşılığı var mı?

İş değiştirmek özellikle genç çalışanlar arasında para kazandırıyor gibi görünüyor. Peki sadık personeller için durum nasıl? Sadakat kurumsal şirketler dünyasında işe yarıyor mu?

Kickstart Ventures'ın İnsan Kaynakları Direktörü Jerome Zapata'ya göre, "en kısa cevap hayır".

Sık iş değiştiren çalışanlara muhtemelen daha iyi ödeme yapılıyor. Zira liyakate bağlı maaş artışları ancak bir yere kadar gidebiliyor ve adaylar yeni bir şirkete ilk kez katıldıklarında güçlü bir konumda pazarlık yapabiliyorlar.

Zapata "Daha önceki nesiller için düşünüldüğünde bir organizasyona sadık kalmak şirketin ömür boyu sizinle ilgileneceği anlamına gelirdi. Şu anda ise emeklilik yardımları yaşanabilir seviyelerde değil" diyor. Buna ek olarak, kariyerinin başlarında iş değiştirmek, adaylara genellikle daha fazla sorumluluk veya bakış açısı kazanmış olduklarını kanıtlamaları için bir "avantaj" bile sağlayabilir.

Bununla birlikte, sık iş değiştirenlerle ilgili bir önyargı da söz konusu. İş değiştirmek genellikle kariyerinin başındaki adaylar arasında daha fazla kabul görürken, üst düzey liderlik rollerinde olanlar için kanıtlanabilir sadakat, şirketlerin aradığı önemli bir niteliktir.

LinkedIn Asya Pasifik İnsan Kaynakları Müdürü Sumita Tandon, “Çalışanlar, yeni kariyer yolları veya maaş artışı keşfetmek istiyorlarsa kazançlı olabileceğinden iş değiştirmeyi düşünebilir. Ancak bunu çok sık yaparlarsa, aynı zamanda kaçma riski oluşturacaklarını kabul etmeleri ve şirketlerin yatırım yaparken temkinli olabilecekleri kişilere dönüşeceklerini fark etmeleri gerekiyor. Dolayısıyla avantajlarını ve dezavantajlarını tartmalılar” açıklamasında bulundu.

Tandon, çalışanların iş değiştirme kararını düşünmeden önce, yeni projeler veya mentorlar aracılığıyla mevcut organizasyonlarında kariyer gelişimini sağlayıp sağlayamayacaklarını kontrol etmelerinin akıllıca olacağını önerdi.

İK uzmanı, “Profesyonel açıdan objektif olarak söyleyebilirim ki iş değiştirmek bana iyi geldi. Dürüst olmak gerekirse iyi kazanıyorum, daha iyi bir çalışan olduğumu hissediyorum, daha fazla bakış açısına sahibim, işlerimi daha iyi yapabiliyorum, kendime daha çok güveniyorum… Bu liste uzayıp gidiyor” ifadelerine yer verdi.

Tandon, “Ancak hem duygusal olarak hem de sosyal açıdan çok fazla önyargıyla uğraşıyorsunuz. Zayıf veya kerameti kendinden menkul birisi olduğunuz veya sadece bir Z kuşağı olduğunuz şeklinde algılanmanız mümkün. Bu terimlerin çoğu çok olumsuz bir şekilde ortaya atılıyor. Bu beni kesinlikle olumsuz etkilemişti” uyarısında bulundu.

Zapata kurum kültürünün, sadakati reddeden genç nesiller tarafından yeniden tanımlandığı bir dünyada, şirketlerin iş güçlerine daha fazlasını sunarak yetenekleri elinde tutabileceğini söylüyor. İK uzmanına göre bu rekabetçi maaşlar vermekten çok daha fazla esneklik sunarak çalışanların refahına öncelik vermek anlamına geliyor.

Ultra zenginler için 500 tonluk altın depolama tesisi kurulduUltra zenginler için 500 tonluk altın depolama tesisi kuruldu

 

Kariyer uzmanı uyardı: İşe erken gitmek sizi öne geçirmezKariyer uzmanı uyardı: İşe erken gitmek sizi öne geçirmez

 

Yaşam tarzı enflasyonu birikimlerinizi tüketmesinYaşam tarzı enflasyonu birikimlerinizi tüketmesin

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)