Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 65,5 artarak 16 milyar 480 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mayıs 2020'de 58 milyon 163 bin dolar olan gemi ve yat sektörü ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 134 artışla 136 milyon 103 bin dolara yükseldi. Gemi ve yat, geçen ay dış satımını en çok artıran sektör olurken, Türkiye'nin toplam ihracatı içerisindeki payı da yüzde 0,8 olarak gerçekleşti.
Geçen ay Türkiye'nin 16 kentinden ürünün ihraç edildiği gemi ve yat sektöründe toplam ihracatın 79 milyon 637 bin dolarını İstanbul yaptı. Bu rakam, sektörün toplam ihracatının yüzde 58,5'ine denk geldi. İstanbul'un ardından en fazla gemi ve yat ihracatı gerçekleştiren diğer kentler, 40 milyon 458 bin dolarla Yalova ve 13 milyon 21 bin dolarla İzmir oldu.
EN FAZLA İHRACAT MALTA, YUNANİSTAN VE RUSYA'YA
Gemi ve yat sektörü, geçen ay 72 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. En fazla ihracat yapılan ülke Malta olarak kayıtlara geçti. 49 milyon 831 bin dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği Malta'yı, 22 milyon 895 bin dolarla Yunanistan, 13 milyon 218 bin dolarla Rusya Federasyonu, 10 milyon 497 bin dolarla Norveç ve 8 milyon 338 bin dolarla İtalya takip etti.
Miktar bazında en fazla ihracat artışı da 47 milyon 101 bin dolarla yine Malta'da kaydedildi. Sektörün alt kalemlerine bakıldığında, geçen ay sektörün ihracatına en büyük katkıyı 64 milyon 444 bin 43 dolarla gemi ihracatı yaparken, bunu 38 milyon 634 bin 570 dolarla römorkör ihracatı takip etti. Mayısta 22 milyon 165 bin 260 dolarlık deniz tankeri ihracatı, 5 milyon 501 bin 421 dolarlık yat, tekne ve bot ihracatı, 4 milyon 72 bin 49 dolarlık gemi yan sanayi ve 1 milyon 285 bin 879 dolarlık da bu sınıflandırmalara dahil olmayan diğer deniz araçları ihracatı yapıldı.
"SEKTÖR İHRACATINDAKİ BU ARTIŞIN, ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DA DEVAM ETMESİNİ ÜMİT EDİYORUZ"
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "2020 sonunda gerçekleştirdiğimiz 'ihracatını en çok yükselten sektör' olma başarısını mayıs ayı ihracat rakamları ile devam ettiriyoruz. Ülkemizin tüm zamanlarda en çok ihracat gerçekleştirdiği ikinci mayıs ayı olarak tarihe geçen bu ayda, sektörümüzün yüzde 134 oranındaki ihracat artışı ile bu başarıya önemli bir katkı sağlamış olması bizleri ve tüm sektör paydaşlarımızı ziyadesiyle mutlu etmekte ve geleceğe umutla bakmamıza sebep olmaktadır." ifadelerini kullandı.
Seven, Mayıs 2020'de 58 milyon dolar olarak gerçekleşen sektör ihracatındaki bu artışın, önümüzdeki aylarda da devam etmesini ümit ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"İlan edilen son rakamlar ile 2021 yılı toplam ihracat tutarımız ilk 5 ay itibarıyla 457 milyon dolara yükseldi. Böylelikle güncel tarih itibarıyla ihracat artış rekorları kırdığımız 2020 yılının da önüne geçmeyi başardık. Tersanelerimiz mevcut projelerinin teslimlerini tamamladıkça bu rakamların yıl sonuna kadar aynı ivme ile yükselmesini bekliyor, sektörümüz adına son dönemlerde öne çıkan başarı hikayelerine 2021 sonunda bir yenisini daha eklemeyi ümit ediyoruz."
Fındık ihracatı 9 ayda 1,6 milyar dolar kazandırdı!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.