<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGelişmekte olan piyasalarda riskler artıyor----

Gelişmekte olan piyasalarda riskler artıyor

Gelişmekte olan piyasalarda riskler artıyor
23 Nisan 2021 - 12:55 www.finansingundemi.com

Artan korona virüs vakaları ve ekonomideki küresel tablonun değişmesi 2021’in başında gelişmekte olan piyasalar için yapılan iyimser projeksiyonları tersine çevirdi. Gelişmekte olan ülkelerde pandeminin ekonomik sonuçları ağırlaşabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelişmekte olan ülkelerdeki hükümetler ve şirketler 2021'in başlarında rekor bir hızla dış piyasalardan borç aldı, ancak yatırımcılar bazı ülkelerde korona virüsün yeniden canlanmasıyla risklerin arttığı söylüyor.

Dealogic ve Moody's Yatırımı Hizmetleri verilerine göre, eurobondlar yoluyla borçlanma (çoğunlukla dolar, avro ve yen cinsinden olmak üzere denizaşırı ülkelerde ihraç edilen borçlar) Mart ayına kadar geçen üç ayda yeni bir üç aylık zirveye ulaştı ve fon toplama rakamları 191 milyar dolara ulaştı.

Veriler, ilk çeyrekte tahvil ihraçlarındaki artışın özellikle yatırım notlarının altında puan alan borçlular arasında güçlü olduğunu ve daha riskli varlıklara olan talebin arttığını gösteriyor.

Financial Times’ın haberine göre Moody's Gelişmekte Olan Piyasalar Küresel Başkanı Atsi Sheth, "Arz ve talep aynı anda devrede. Gelişmekte olan piyasalarda hükümet ve kurumsal düzeyde arz tarafında finansman ihtiyacı artıyor ve talep tarafında, küresel finansal koşullar hala oldukça likittir ve hala getiri arayan likidite söz konusu” ifadelerine yer verdi.

Ancak analistler ve yatırımcılar, birçok gelişmekte olan ülkenin yeniden hızlanan pandemiyle mücadele ettiğini ve tahvil getirilerinin 2021'in başından itibaren sıçramasıyla, gelişmekte olan ülkelerin varlıkları için potansiyel tehditlerin sayısının arttığını söylüyor.

IMF bu ay ve gelecek yıl küresel büyüme tahminlerini yükseltmesine karşın, gelişmekte olan dünyanın büyük bir kısmının gelişmiş ekonomilerden daha yavaş iyileşeceğine ve bazı ülkelerin daha önce beklenenden daha kötü durumda olduğuna dikkat çekerek toparlanmanın aynı düzeyde olmayacağı konusunda uyardı.

Hindistan para birimi, yeniden şiddetlenen korona virüs dalgasının ekonomik toparlanmayı tehdit etmesiyle düşüş gösteriyor. Ülke Çarşamba günü 315 bin günlük vaka sayısıyla bu yılın başlarında ABD’de olan günlük vaka sayısı rekorunu geride bıraktı. Finansgundem.com'un derlediği verilere göre Asya ülkesinde son 24 saat içerisinde 332 bin 730 kişide daha korona virüs tespit edildi ve yeni bir rekora ulaşıldı.

Daha önce Çin’den gelen talep dalgasına birlikte ihracatını arttırması beklenen Brezilya ekonomisi, bunun yerine devlet başkanlarının kısıtlamalara karşı çıkması ve virüsün kontrolsüz bir şekilde yayılmasıyla tekrar vaka sayılarının tekrar raydan çıkması riskiyle karşı karşıya. Orta ve Doğu Avrupa'da da ölüm oranları yeniden sıçradı.

Sheth konuyla ilgili açıklamasında, “pandeminin kontrol altına alınmasının kesinlikle iyileşmenin anahtarı” olduğunu ve “gelişmekte olan büyük pazarların çoğunun bu seviyede olmadığını" söyledi.

Küresel ekonomideki finansal koşullar da değişim gösteriyor. Salgının başlangıcında gelişmekte olan piyasa varlıklarından hızlı ve büyük ölçekli bir çıkış yaptıktan sonra, yatırımcılar geçen Kasım ayında Joe Biden'ın ABD başkanı seçilmesi ve gelişmiş piyasalarda aşıların kullanımına başlanması risk varlıkların güçlü bir ralliyle geri dönmesine yardımcı oldu.

Société Générale Gelişmekte Olan Piyasa Stratejisti Phoenix Kalen, 2021'in başındayken gelişmekte olan piyasalar için finansal koşulların çok iyi göründüğünü belirtiyor. Ancak Kalen, o zamandan beri, ABD tahvil getirilerinin ve enflasyon beklentilerinin yükselmesiyle gelişmekte olan piyasaların genelinde enflasyonist baskıların arttığına dikkat çekiyor. Bunun sebebiyse birçok ülke için kısmen kur zayıflığının bir sonucu.

Kalen, “İleride bu süreç daha da zorlaşacak. Volatilite para piyasalarına geri döndüğünde maliye bakanları döviz ihraç etmekte isteksiz olacaklar ve kendilerini dövizdeki dalgalanmalar karşısında savunmasız bırakacaklar” ifadelerine yer verdi.

Bazı analistler, virüsün daha başarılı bir şekilde kontrol altına alındığı yerlerde bile gelişmekte olan piyasaların toparlanma mücadelesi verebileceği konusunda uyarıyor.

UBS Baş Ekonomisti Arend Kapteyn, hane halkları kilitlenmeden çıkıp hizmetlere daha fazla, mallara daha az harcamaya başladıkça ortaya çıkacak ekonominin gelişmekte olan piyasaların aleyhine işleyeceğini belirtiyor.

Analistler, uzun vadeli tehditlerin de daha ciddi hale geldiği konusunda uyarıyorlar. Birçok borçlu devlet, ekonomilerinde halihazırda var olan ciddi dengesizlikle birlikte pandemiye maruz kaldı. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings’in Gelişmekte olan Piyasalar Baş Ekonomisti Tatiana Lysenko, önceki krizler bazı durumlarda ekonomik reformları teşvik etse de bu seferki krizde reformların pek mümkün görünmediğini açıkladı.

Lysenko, “Bu krizin içerisinde bir momentum gördüğümüzü düşünmüyorum. Aksine reformların ertelenmesi ihtimalinden daha fazla endişe duyuyoruz” görüşlerine yer verdi.

 

Hindistan’da günlük vaka ve ölü sayısında yeni rekor

 

Meksika ve Polonya'da sahte aşılar ele geçirildi

 

Lagarde: Ekonomik toparlanma 2022'nin sonlarında

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)