BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGelişen ülkelerin sorunu dolarla borçlanma----

Gelişen ülkelerin sorunu dolarla borçlanma

Gelişen ülkelerin sorunu dolarla borçlanma
09 Mayıs 2018 - 08:05 www.finansgundem.com

Arjantin, faizi yüzde 27.5'tan yüzde 40'a çıkarmasına rağmen dolardaki yükselişi niçin durduramadı? Akşam yazarı Deniz Gökçe, bugünkü yazısında bu sorunun yanıtını veriyor. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Financial Times diyor ki, Arjantin, 12 yıl kadar süreyle Nestor Kirchner ve Christina Fernandez de Kirchner tarafından uygulaması yapılan aşırı sol popülizmi uyguladıktan sonra, şimdi ekonomisini normalleştirmeye ve toparlamaya çalışıyor. Fakat şu anda Arjantin pek çaktırmıyor ama halen tüm dünyadaki en çok sorunlu ülkelerden biri.

İstatistiklere bakıldığı takdirde Arjantin’in 2018 büyümesi gerçekten zayıf, yüzde 2.9 civarında gerçekleşecek. Arjantin'in enflasyonu ise, mart itibarıyla yüzde 25.6 civarında, yani aşırı yüksek. İşsizlik yüzde 7.2 düzeyinde. Cari açığı ise, eksi yüzde 30.8 olmuş durumda. Yani Arjantin şu anda gerçekten oldukça problemli bir ekonomi.

Öyle ki, Buenos Aires Merkez Bankası pesonun değerini koruyabilmek için bir haftada 5 milyar dolar döviz rezervi harcamaya mecbur kalmış. Çünkü pesonun resmi faizi yüzde 27.5’ten yüzde 40’a çıkarak piyasayı sakinleştiremediği gibi, tüm komşuları da paniğe sokmuş. Dolar da değerlenmeye devam ediyor.

Çünkü borçları dolarla...

Tabii Arjantin, tek sorunlu para değeri ve para politikasına sahip ülke değil. Financial Times Gazetesi, International Finance adlı enstitünün ekonomik analizlerinde, Arjantin’in benzeri durumdaki ülkeler olarak, Ukrayna, Çin, Güney Afrika hatta Türkiye gibi ülkeleri de vurguluyor. Hatta, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Kolombiya, Filipinler ve Brezilya da listeye girip çıkıyor.

Şimdiki temel sorun ise dolar değer kazandıkça, sorunlu gelişen ülkelerin de iyice sorunlu hale gelmesi. Çünkü borçları dolarla!

Başka ülkelere bakıldığında, kriz ortamında ABD maliyeyi gevşek tutmuş ve de para politikasını ise oldukça sıkılaştırmıştı. Petrol fiyatında artış ve de ABD ve Çin arasında önemli itiş kakış sonucu ‘full savaş’ da gerçekleşebilirdi.

Ama gene de doların değerinin bir süre daha yükseleceğini biliyoruz. Zaten bugünlerce yükseliyor da! Arjantin uzun zamandan beri çok sorunlu yaşamıştı. Dolar değerlendikçe de daha da sorunlu yaşayacak. Tabii biz de dolardan etkileneceğiz.

Ama şimdi Arjantin, ekonomik sorunlarının çoğunu ülkenin merkez bankasına bırakmış. Fakat enflasyonun ve de bütçe açıklarının yarattığı sorunlar, acilen çözülmezse, Arjantin dünyanın en sorunlu ülkesi olmaktan pek kurtulamaz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)