BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGelişen ülkelerin kasaları eriyor----

Gelişen ülkelerin kasaları eriyor

Gelişen ülkelerin kasaları eriyor
24 Haziran 2024 - 16:04 www.finansgundem.com

Gelişen piyasalar 2020’den bu yana en kötü yılını geçiriyor. FED’in geciken faiz indirimleri, doların yükselişi ve döviz politikalarını etkileyen seçim dönemleri gelişmekte olan piyasaları vurdu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelişmekte olan piyasaların para birimleri 2020’den bu yana en kötü ilk yarı performansına doğru ilerliyor. Financial Times’ın haberine göre söz konusu tablo doların beklenmedik derecede güçlü kalmasından ve Latin Amerika pazarlarında popülerleşen bir ticaret stratejisinden kaynaklanıyor.

JPMorgan’ın gelişen piyasalar döviz endeksi bu yılın başlangıcından itibaren %4,4 geriledi. Endeks önceki üç yılın aynı dönemine göre iki kat daha fazla geriledi. Piyasa hareketinin sebebininse 2024’te ABD’nin faizleri hızlı bir şekilde düşüreceği umutlarının gerçeğe dönüşmemesi ve bazı gelişmekte olan ülkelerin genişlemeci mali politikalar uygulayarak para birimlerini düşürmesi gösterildi.

Citigroup’un Gelişmekte Olan Piyasalar Stratejileri Küresel Başkanı Luis Costa, “Bu tablo ABD’nin beklenenden daha dirençli kalan ekonomisi ile gelişmekte olan piyasalar (EM) tarafında Şili, Macaristan ve Brezilya gibi ülkelerde faiz oranlarının düşürülmeye devam edilmesinin bir bileşeni” ifadelerine yer verdi.

Costa, “Dürüst olalım, EM’deki büyüme beklentileri bu yıl ve gelecek yıl için şaşırtıcı değil. Küresel ticarette devam eden bir daralma var ve seçim yapmak için çok karmaşık bir yıl” açıklamasında bulundu.

Dünyanın dört bir yanındaki para birimleri bu yıl dolar karşısında performans göstermekte zorlandı. Dolar bu yılın ilk yarısında ABD’den gelen güçlü ekonomik veriler ve yapışkan enflasyonun faiz indirimlerini zorlaştırması nedeniyle rakibi altı para birimi karşısında %4,5 değer kazandı.

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl iki Faiz indirimi yapacağını öngörüyor. Yılın başında ise piyasalar altı ila yedi faiz indirimi bekliyordu.

Abrdn'in Gelişmekte Olan Piyasalar Portföy Yöneticisi Kieran Curtis, "EM zayıflığının yarıdan fazla doların gücüyle alakalı. Yılın başında yatırımcılar bu yıl altı ya da yedi faiz indirimi olabileceğini düşünüyorlardı. Şimdiyse hiç faiz indirimi olmayabileceği tartışılıyor” dedi.

Piyasalardaki zayıflık ayrıca yatırımcıların para birimleri ile küresel para birimleri arasındaki farktan kâr ettiği sözleşmelerden de kaynaklandı. Söz konusu ticaret bu yılın başlarında gelişmekte olan piyasa yatırımcıları arasında oldukça popülerdi.

Ancak özellikle daha büyük gelişmekte olan piyasalarda bu işlemler sorunları da beraberinde getirdi. Seçim dönemlerinin yaklaşmasıyla varlıkların volatilitesi yükseldi ve yerel faiz oranlarının geleceğine dair beklentiler daha az net hale geldi.

JPMorgan analistleri geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Meksika Pezosu’ndaki son zayıflığın "daha önce 2022'nin ortasından Mayıs 2024'ün sonuna kadar iki yıldır devam eden büyük bir döviz taşıma ticaretinin zayıflamasının bir örneği" olduğunu söyledi.

Meksika Pezosu, ülkenin iktidardaki Morena partisinin seçimlerde ezici bir zafer kazanmasıyla neredeyse %10 değer kaybetti. Endişelerin merkezinde ise ekonomideki müdahaleleri artıracak maliye politikaların uygulanması ihtimali yer alıyor. Yatırımcılar, benzer endişelerin Kolombiya Pezosu ve Brezilya Reali gibi diğer Latin Amerika para birimlerinde de hissedildiğini söylüyor.

Fon yönetimi firması Ninety One’ın Portföy Yöneticisi Grand Webster, “Latin Amerika döviz piyasası gelişmekte olan piyasaların zayıflığından önemli ölçüde sorumlu konumda. Siyasi ortamda bazı değişiklikler başladı. Ancak döviz taşıma işlemlerinde ağır bir pozisyon vardı ve değişim tüm ticaretin zayıflamasına neden oldu” diyor.

Bazı yatırımcılar, Brezilya gibi daha büyük piyasalardan, kargaşa dönemlerinden kurtulan ve yüksek faiz politikaları uygulayan Nijerya ve Mısır gibi yerel para birimlerini tercih etmeye başladı. Tahvillerden daha yüksek getiri sağlayan yatırımcılar söz konusu daha yoksul ekonomilerde döviz taşıma ticareti yapmayı seçiyor.

Çin ekonomisinin zayıflığından etkilenen Asya para birimleri de bu yıl zor durumda kaldı. Güney Kore Wonu dolar karşısında %7 değer kaybederken, Tayland Bahtı ve Endonezya Rupisi ise %6,5 civarında düştü.

Ünlü ekonomist açıkladı: Enflasyonda ivme kaybı başladı

 

Artan vergiler yabancı zenginleri İngiltere'den uzaklaştırıyor!

 

Dolar/TL haftaya nasıl başladı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)