Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Asya en büyük iki gelişen ülkesi tüketici ürünlerinde fiyat artışıyla karşı karşıya. Çin'de domuz eti, Hindistan'da ise soğanın tüketicilerin beslenme düzeninde önemli bir yeri bulunuyor. Türkiye ve Nijerya'da arz sorunları fiyatları yukarı çekiyor.
Birleşmiş Milletler verileri küresel gıda fiyatlarının Ekim'de iki yıldan uzun bir sürenin hızlı artışını kaydettiğini gösteriyor.
Gıda fiyatlarındaki artış yoksul ülkelerde sancılı bir hal almasına karşın henüz küresel yavaşlamadan dolayı büyümeye odaklanan merkez bankalarının politika genişlemesinde frene basmaları için yeterli düzeyde değil. Gelişen piyasalarda ortalama enflasyon Bloomberg'ün tüketici fiyat endeksleri göstergesine göre hala tüm zamanların düşüğünde bulunuyor.
"Parasal teşvik ve mali genişleme eğilimi 2020'de de sürecek"
Singapur'da DBS Bank Ltd. idari direktörü ve baş ekonomisti Taimur Baig, “Biz kendine has faktörlerden kaynaklı az sayıda üründe yoğunlaşan gıda enflasyonunu büyük ihtimalle görmezden geleceklerini düşünüyoruz. Bizce daha fazla parasal teşvik ve mali genişleme yönündeki eğilim 2020'de de sürecek.” dedi.
Yine de fiyat şoku tehdidi gerçek. Nomura Holdings Inc. ekonomistleri yakın zamanda üç potansiyel etkenin gıda fiyatlarında yükselişi tetikleyebileceği uyarısında bulundu: Havaya koşullarına bağlı şoklar, yüksek petrol fiyatları ve dolardaki sert bir değer kaybı. Nomura'ya göre en fazla risk altında bulunan grup, gıda fiyatlarının tüketici gelirinin daha büyük bir kısmına denk geldiği için gelişen ve gelişme ihtimali olan piyasalar.
"Enflasyon beklentilerinin artması ücretler ve çekirdek enflasyonu sarmal şeklinde yukarı çekebilir”
Nomura'nın Hindistan ve Japonya hariç Asya ekonomisti Sonal Varma, fiyat artışlarının tüketicilerin uzun vadeli enflasyon beklentilerine işlemeye başlayıp başlamayacağının kilit önemde olacağını söyledi. Böyle bir durumun ücretleri ve çekirdek enflasyonu sarmal şeklinde yukarı çekeceğini ifade eden Varma, “Büyüme zayıflarken gıda fiyatlarında arz taraflı yükseliş, merkez bankaları için büyük bir politika ikilemi. Soru şu: MB'ler bunun kalıcı olduğunu mu yoksa geçici olduğu mu düşünüyor?” dedi.
Tüekiye'de de gıda enflasyonu Ağustos 2018'de kurda yaşanan çalkantı ve tedarik zinciri sorunlarının etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 30'a yaklaşmıştı ve yılın büyük kısmında yüzde 15 seviyelerinde kaldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ( TCMB) gıda enflasyonunun 2020 sonuna kadar yüzde 11 olmasını bekliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.