<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGelişen ekonomilere çifte darbe----

Gelişen ekonomilere çifte darbe

Gelişen ekonomilere çifte darbe
10 Mayıs 2022 - 14:34 www.finansingundemi.com

Yükselen faiz oranları ve düşük büyüme rakamları Çin Yuanı gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde sert düşüşlere sebep oluyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelişmekte olan piyasalardaki para birimleri, pandeminin ilk aşamalarından bu yana görülen en sert düşüşü gerçekleştirdi. Financial Times’ın haberine göre düşüşlerde ABD’nin faiz artırımları ve Çin’de yavaşlayan gayrisafi büyümenin yavaşlaması etkili oldu.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan yüksek enflasyonu kontrol altına amacıyla para politikasında agresif bir sıkılaştırmaya gitmesiyle küresel hisse senetleri ve tahviller değer kaybederken ABD Doları yükseldi. Dev endeks firması MSCI’ın gelişen ülkeler endeksi yıl başından bu yana yüzde 4'ten fazla düştü. Çin'deki acımasız korona virüs kısıtlamaları ise gelişmekte olan ekonomiler için çok önemli bir talep kaynağını tehdit ederek baskıların daha fazla artmasına sebep oldu.

Çin Yuanı Pazartesi günü dolar karşısında son 18 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yuandaki düşüşte Çin’den gelen zayıf ihracat verileri etkili oldu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi geçtiğimiz ay ihracatta son iki yılın en yavaş hızında büyüdüğünü bildirdi. Söz konusu rapor gelişen ekonomilerin para birimleri arasındaki satış dalgasının daha fazla büyümesini teşvik ediyor.

TD Securities'de Gelişen Piyasalar Portföy Stratejisi Başkanı Cristian Maggio konuyla ilgili açıklamasında, “FED’in faiz oranlarını yükselttiği ve enflasyonun hala daha yükseğe çıktığı bir dönemde Çin’deki talep düşüşüyle karşı karşıya kaldık. Bu da yetmezmiş gibi, Ukrayna'daki savaşla ilgili risklerimiz hala var. Çok zehirli bir kombinasyon” ifadelerine yer verdi.

Yükselen ABD Faiz oranları, gelişmekte olan piyasaları yatırımcılar için nispeten daha az cazip hale getiriyor. Birçok yatırımcı paralarını daha riskli ekonomilerden çekerek görece daha güvenli olarak değerlendirdikleri Amerikan finansal sisteminin kaydırmayı tercih ediyor.

Gelişen ülkelerin para birimleri, bir ay öncesine kadar FED’in daha sıkı para politikası uygulama ihtimaline çoğunlukla aldırış etmemişti. Ülkelerin merkez bankaları kendi enflasyon sorunlarıyla baş edebilmek için faiz artışlarına gitmişti.

Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgali petrolden buğdaya kadar birçok emtia fiyatını yükseltti ve Brezilya ve Güney Afrika gibi emtia ihraç eden ülkelerin para birimlerini de destekledi.

Varlık yönetimi şirketi BlueBay’in Gelişen Piyasalar Başkanı Polina Kurdyavko, “Gelişen piyasalar yüksek faiz oranlarının ve yüksek emtia fiyatlarının desteğini alıyordu. Asıl sorun ise bunun ne zamana kadar süreceğiydi” ifadelerine yer veriyor.

Ancak FED’in para politikasında daha agresif hale gelmesi ve geçtiğimiz hafta faizleri 2000 yılından bu yana ilk kez yarım yüzdelik puan yükseltmesi hisse senetleri gibi riskli varlıklarda yeni bir satış dalgasına yol açarken, gelişen ekonomilerin para birimlerini de düşürdü.

Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı da dahil olmak üzere emtia bağlantılı para birimleri, önceki kazançlarının bir kısmını bıraktı. Hindistan gibi emtia ithalatçılarında ise daha sert sonuçlara neden oldu. Hindistan Merkez Bankası Pazartesi günü rupi seviyesini desteklemek için piyasalara müdahale etmekte olduğunu bildirildi.

Yatırım yönetimi şirketi Legal & General’ın Gelişen Piyasalar Borçları Başkanı Uday Patnaik, “Bu baskıların çoğunluğu FED’den geliyor ve gelişen piyasalara özgü bir gerçeklik değil. Ancak şu anda her alandaki finansal koşullarda bir sıkılaşma söz konusu ve gelişen ekonomiler de bundan kaçamaz” açıklamasında bulunuyor.

Devlere 'Fed' darbesi: 1 trilyon dolar buhar oldu!

 

Danimarka'da enflasyon 1984'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı

 

Küresel piyasalarda risk iştahı düşük seyretmeye devam ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)