Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyada birçok ülkenin gelir dağılımı bozulurken Türkiye'de son 15 yılda zengin-fakir arasındaki uçurum hızla kapanıyor. Hükümet, kentsel kalkınma modeli ile vatandaşın yaşam kalitesini artırmayı hedeflerken, az gelişmiş illere 30 milyar liralık yatırım yapılacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gelir seviyesi düşük illere daha fazla teşvik vereceklerini belirterek, vatandaşın yaşam kalitesini artıracak sosyal politikaları öncelik vereceklerini söyledi. Zeybekci, "Bu illerde yatırımcı açısından cazibe merkezi haline gelebilecek yeni yatırım alanları tespit edilerek yatırımcıya sunulacak. Bazı illerimizde yeni serbest bölgeler kurulacak. Hem istihdam yaratacak hem de gelir dağılımında adaleti sağlayacak düzenlemeler yapılacak" dedi.
GELİR DAĞILIMINDA İYİLEŞME
Hükümetin gelişmişlik göstergelerini hızlandırmak için yürüttüğü sosyal politikalar, istihdam ve yatırım destekleri meyvelerini vermeye başladı. Kişi başına düşen milli gelirin 2020 sonunda 13 bin doları aşması hedeflenirken, vatandaşların yaşam kalitesini artıran yatırımlara öncelik veriliyor. Kişi başına milli gelirin önceki yıllara göre önemli ölçüde iyileştiğine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Zeybekci "Gelir dağılımında önemli iyileşme var. Türkiye büyürken eş zamanlı olarak sosyal dengeleri iyileştirici politikalar yürütüyor" diye konuştu. Yatırım teşvik politikalarını istihdamın artırılmasını sağlayacak şekilde uygulanmasının önemine dikkat çeken Zeybekci, "En az gelişmiş bölgemiz olan 6. Bölgemiz başta olmak üzere, ülkemizdeki istihdamın artırılması amacıyla yatırım teşvik sisteminde kapsamlı düzenlemeler yapıldı. Gelir seviyesi düşük iller en yüksek teşvik oranı ile destekleniyor" dedi.
140 MİLYARLIK SOSYAL YARDIM
Hükümet, son 15 yılda emeklilerden gençlere, işçiden esnafa, kadından engelliye kadar toplumun tüm kesimlerinin beklentilerini karşıladı. Son 15 yılda 140 milyar liralık sosyal yardım yapılırken, asgari ücret yüzde 450 arttı. Emekli aylıkları yüzde 98, en düşük memur maaşı yüzde 94.6 arttı. Toplam 3 milyon yoksul çocuğa eğitim desteği, 1 milyon çocuk için şartlı sağlık yardımı, 2 milyon kişiye sosyal yardım kartı verildi. Dar gelirliye 100 bin konut için tüm imkânlar seferber edildi. Prim teşvikleri 40 milyarı geçti.
2020 kişibaşı gelir hedefi 13.000 dolar
Teşvik belgesi tutarı 30 milyar TL
Sağlanacak istihdam 180 bin
Asgari ücrette 15 yıllık artış % 450
Aralarında Hakkâri, Bingöl, Kars, Siirt, Bitlis, Muş, Şırnak'ın da bulunduğu altıncı bölgede son altı yılda yaklaşık 30 milyar lira tutarında teşvik belgesi düzenlendi. Bununla bölgede yaklaşık 180 bin kişilik istihdam yaratılacak. (Sabah / Hazal Ateş)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.