Enerji fiyatlarının ucuzlaması ve Amerikan Doları’nın güçlenmesi emtia piyasalarının görünümünü giderek karartıyor. Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl
faiz artıracağı beklentisi, düşen petrol fiyatlarının defl asyonu tetiklemesi, Çin ekonomisine dair endişeler ve artan stoklar nedeniyle büyük baskı altında kalan emtia fiyatlarının gelecek üç ayda daha da düşeceği tahmininde bulunuyor.
Dünya'da ye alan habere göre, uzmanlara göre, emtia gelecek birkaç ay içinde en kötü yatırım aracı olacak. Uzmanlara göre emtia fiyatlarındaki gerileme sürecek. Goldman Sachs, yayınladığı bir raporda; bakır, altın ve demir cevheri gibi metaller için fiyat tahminlerini yüzde 10-20 aralığında aşağı çekti. Tahminlerin düşürülmesine gerekçe olarak ‘Amerikan Doları’nın gücü, ucuzlayan enerji ve diğer gider maliyetlerindeki gerileme, maden üretimindeki artışa’ işaret edilerek ‘deflasyon’ gösterildi. Dolar endeksi, 2004 yılından bu yana en yüksek seviyede. 22 emtia ürününü izleyen Bloomberg Emtia Endeksi ise ocakta yüzde 4’e yakın düştü. Petrol fiyatları, haziran ayındaki zirvesinin yüzde 57 altında.
Goldman’ın raporunda, “Fed parasal politikasını sıkılaştırmaya yaklaştıkça dolar, yen ve euro karşısında güçleniyor, diğer gelişmiş ekonomilerde merkez bankaları büyümeyi desteklemek ve deflasyonla mücadele amacıyla teşvik sağlıyor. Dolarda boğa piyasasının başındayız. Bunun da gelecek 12 ayda metal fiyatlarında baskı oluşturmasını bekliyoruz” denildi. Dünyanın en büyük metal ve enerji tüketicisi Çin’de kredi kısıtlaması büyümeyi yavaşlatıyor ve metal talebini törpülüyor.
En çok bakır, altın ve demir cevheri düşecek
Çin’in durumu da göz önüne alındığında Goldman bakır, altın ve demir cevherini en çok değer kaybedecek metaller olarak gösterirken, paladyum, çinko ve nikelde fiyatların artmasını bekliyor. Bakırda görünümün gelecek 12 ayda kötüleşeceğini savunan Goldman, bu yıl için 6.400 dolar/ton olan tahminini 5.542 dolara indirdi. Demir cevheri için 80 dolar/tonluk beklentisini de 66 dolara çekti. Altının onsunun yılın üçüncü çeyreğinden itibaren düşeceğini öngören Goldman, 2016 tahminini 1.200 dolardan 1.089 dolara indirdi. Goldman’ın yanında birçok
finans kuruluşu demir cevheri ve bakır tahminlerini düşürüyor. Analistler bakır fiyatlarında üç ay içinde 5.000 doların test edilebileceğini söylüyor.
Gelecek üç ayın favorisi hisseler
Goldman, emtianın gelecek birkaç ay içinde en kötü yatırım aracı olacağını da bildirdi. Gelecek üç ayda fiyatların yüzde 10 daha düşeceği tahmininde bulunan Goldman, emtia piyasalarının performansının hisse senedi, tahvil ve kredi piyasalarının gerisinde kalacağı uyarısı yaptı. Goldman’a göre önümüzdeki üç ayda borsalar yüzde 0.4, beş yıllık kurumsal tahvil piyasası yüzde 0.5, nakit yatırımlar yüzde 0.1 kazandıracak. 10 yıllık devlet tahvillerinin kaybı ise yüz de 3.4 olacak. Ancak Goldman petrol fiyatlarının toparlanmaya başlamasının yılın geri kalanında emtiaya pozitif yansıyacağını ve gelecek 12 aylık sürede emtia yüzde 10 ile en çok kazandıracak varlık sınıfı olacak. Bir yıllık sürede en büyük kaybı yüzde 7.9 ile 10 yıllık devlet tahvilleri gösterecek.
Tarımsal emtia %5 metaller % 5.3 gerileyecek
Goldman’ın beklentilerine çoğu analist ve piyasa oyuncusu katılıyor. Hedge fonlar petrol için ayı eğilimli tahminlerini dört yılın en yüksek seviyesine çıkardı. ABD’de petrol arzı 2011´den bu yana en büyük artışı kaydetti. Hedge fonlar WTI petrolünde kısa pozisyonlarını Eylül 2010’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye taşıdılar. Net uzun pozisyonlar üç hafta sonra ilk defa düşüş yaşadı. Again Capital ortağı John Kilduff , “Petrolde dip görüldüğünü söylemek için acele ediliyordu. Temel özellikler bir geri sıçramaya işaret etmiyor” dedi.
Dünya Bankası da ocak ayı raporunda tarımsal emtia fiyatlarının bu yıl yüzde 5.3 gerileyeceği tahmininde bulundu. Tahıl fiyatlarında düşüşün yüzde 4 olacağını öngören Dünya Bankası, yemeklik yağ fiyatlarında ise yüzde 7’ye varan gerileme bekliyor. Metal fiyatlarındaki düşüş beklentisi ise yüzde 5.3. Dünya Bankası Çin’in talebindeki gerilemeye paralel olarak hem temel metallerde hem de değerli metallerde gerileme bekliyor. Değerli metallerin yüzde 3 zayıfl ayacağı tahmini yapılıyor.
Fed baskısıyla düşüş dün de sürdü
Fed’in son
faiz toplantısında parasal sıkılaştırma sinyali vermesi emtia piyasalarını bir kez daha sarstı. Değerli metaller piyasasında altın yüzde 1 değer kaybıyla 1.271 dolar/ons seviyesine gerilerken, gümüş yüzde 2 değer yitirerek 17.59 dolara, paladyum yüzde 0.4 düşerek 786.10 dolara ve platin yüzde 1 düşüşle 1.239 dolara gevşedi. Endüstriyel metallerde kayıplar daha ağır oldu. Bakır yüzde 2’ye varan düşüşle 5.391 dolar/ton düzeyine indi. Nikelin kaybı yüzde 0.9 oldu ve metal 14.895 dolardan satıldı. Çinko ve kurşun da fiyatı gerileyenler arasındaydı. Fed etkisi tarımsal emtiada da hissedildi. ABD’de üretimin artacağı beklentisiyle Chicago’da buğday 5.0375 dolar/buşel ile son 3 ayın en düşük seviyesine indi. Buğdayın yılbaşından bu yana kaybı yüzde 15’e ulaştı. Mısır fiyatları 3.7150 dolara, soya fasulyesi de 9.6950 dolara düştü.