Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çalışma faaliyetlerinin 24 saat kesintisiz olarak devam etmesi gereken, çalışmaların gündüz bölümünü aşıp gece de devam ettiği iş yerlerinde işlerin aksamaması için vardiya sistemi kurulmuştur. Bu sisteme göre, işçilerin mesai saatleri farklı gruplar oluşturularak gündüz ve gece çalışacak şekilde düzenlenmiştir. Bu bağlamda en önemli konulardan biri, günün 24 saati kesintisiz çalışma faaliyeti gerektirmeyen iş yerlerinde zorunluluk yoksa gece çalışmasının yaptırılamayacağıdır.
4857 Sayılı İş Kanunun 69. maddesine göre “gece işletilmelerinde ekonomik zorunluluk bulunmayan iş yerlerinde işçilerin gece çalışmasını yasak etmek üzere yönetmelikler çıkarılabilir” hükmüyle bu konu net bir şekilde belirlenmiştir. Gece vardiyası ile ilgili merak edilen diğer bir konu ise çalışma saatleridir. Gece vardiyasında çalışan bir kişi en fazla kaç saat çalıştırılabilir? Gece vardiyası çalışma saatleri ne kadar olmalı?
GECE VARDİYASI ÇALIŞMA SAATLERİ
4857 Sayılı iş Kanunu'nun 69. maddesine göre gece vardiyasının tanımı en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönem olarak geçmektedir.
Bu çalışma saatleri içinde iş veren bünyesinde çalışan işçiyi en fazla 7,5 saat çalıştırabilir. Gece vardiyalarındaki çalışmalar 7,5 saati geçemez.
Vardiya ile değişen çalışma saatlerinde işçilerin 11 saatlik kesintisiz bir ara dinlenme olmadan çalıştırılması kesinlikle yasaktır.
Yine aynı şekilde aynı nitelikteki vardiyaların üst üste gelmemesi, çalışanların sosyal hayatını engellememek için önemlidir.
Zorunluluk olmadıkça işçilerin postaları değiştirilemez.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.