BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinGece uykusunu tam almayan neler kaybediyor----

Gece uykusunu tam almayan neler kaybediyor

Gece uykusunu tam almayan neler kaybediyor
13 Mart 2017 - 08:21 www.finansgundem.com

Osman Müftüoğlu, Hürriyet'teki köşesinde gece uykusunun sağlık üzerindeki etkilerini yazdı. İşte Müftüoğlu'nun o yazısı:

İyi ve kaliteli uyuyamayan biriyseniz, uykunun çoğu cidden önemli faydalarından da yeterince yararlanamıyorsunuz demektir... Peki bunlar neler mi? Buyurun...

İyİ bir uykunun sizi sadece dinlendirdiğini zannediyorsanız bu yazıyı lütfen daha bir dikkatli okuyun...

Çünkü, uykunun “dinlendirmek” dışında daha pek çok marifeti var ve eğer siz de “kronik uykusuz”lardan biri iseniz bu marifetlerin çoğundan mahrum kalacağınız kesin.

“Peki, nedir o enteresan marifetler hocam?” diyorsanız buyurun…

- İyi bir gece uykusu belleğinize ilaç gibi geliyor, güç veriyor. Uyanıkken öğrenilen bilgilerin kayıtlarını güncelliyor, sağlama alıyor.

- Uyku adeta bir temizlik işçisi gibi de çalışıyor. Ruhunuzu temizliyor, sizi bir önceki günün/gündüzün/akşamın “duygusal atıklarından, çöplerinden” kurtarıyor.

- Temizleme işi sadece “duygusal arınma” ile de sınırlı kalsa neyse. Beyne ulaşabilen kimyasal toksinlerin de çoğunun uyku sürecinde temizlendiği –muhtemelen beyin/omurilik bağlantılarıyla- anlaşılıyor.

GENÇLER İÇİN DE ÖNEMLİ

- Uyku bozukluğunun sadece “dikkat ve öğrenmeyi” azalttığını da zannetmeyin. Uykusuzluğun bellekle ve ruhsal örgütlenme ile ilgili yapılanma ve işlevlerde de hasara yol açabileceğini gösteren net ve açık kanıtlar var.

- Belki de bu nedenle uyku sorunu olanlarda depresyon daha yaygın, kilo sorunu ve obezite daha sık görülen bir problem.

- Son bir hatırlatma daha: Uyku çocuklar ve gençler için de en az bizim kadar önemli. Mesela uykusu sorunlu gençlerde uyuşturucu kullanma eğilimi daha fazla. Kaza yapma riski daha yüksek. Dikkat dağınıklığı meselesi daha yaygın. Okul başarısı daha düşük. Saldırganlık eğilimi daha fazla.

GÜÇLÜ BİR BELLEK İÇİN ‘İYİ HATIRA’ BİRİKTİRİN

Uzmanlar, iyi hatıralarınızın sayısı ne kadar çoksa, yaşlılıkta onları hatırlamak için size hizmet edecek beyin hücreleri ve aralarındaki bağlantılarınızın ömrü ve gücünün de o kadar uzun olduğunu söylüyorlar.

Kesinlikle haklılar ve şu bilgi de çok mühim:

Yirmili yaşların sonlarında bellek gücümüz, hızımız ve kapasitemiz yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Bu olumsuz süreç yaş ilerledikçe devam ediyor. Ama burada da “yapacak bir şeylerimiz” hep var. Onlardan biri de biriktirdiğimiz iyi ve güzel anılar. Belleğim güçlü olsun diye sadece omega-3 haplarına, B12 desteklerine, fosfatidil kolin tabletlerine veya ginkgo biloba özlerine güvenenlere duyurulur.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)