Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
KADİFE ŞAHİN/ MİLLİYET
Bankacılık sektörünün yaşadığı krizden hemen önce Doğuş Grubu’ndaki iki bankayı (Osmanlı Bankası ve Körfezbank) bünyesine alması ve ardından Amerikan’ın dev şirketlerinden General Electric (GE) Capital Corporation ile yaptığı stratejik ortaklıkla başarılı bir çizgi izleyen Garanti Bankası’nın tarihinde yeni bir sayfa açılıyor.
2005 yılında Garanti’de stratejik ortak olan GE bu yıl şubat ayında global kriz nedeniyle finansta küçülme kararı alarak bankadaki hisselerinin satışa çıkardı. Dokuz aydır devam eden süreç son haftalarda hızlanarak sonuçlanma noktasına geldi. GE’nin yüzde 20.85 oranındaki hisselerinin yeni sahibinin İspanyolların büyük bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) olacağı öğrenildi.
Türk bankacılık sektörünün ve dış basının ilgiyle izlediği hisse satışında Garanti Bankası’nın hisselerinin kontrolünü elinde tutan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, son olarak satış sürecinde en ciddi ve ısrarlı alıcı olan İspanyol BBVA ile masaya oturdu.
Büyük bir gizlilik içinde yürütülen ve bankanın sınırlı sayıda üst düzey yöneticisinin haberdar olduğu sürecin tamamlandığı ve Şahenk’in İspanyollarla anlaştığı bilgisi dün haftanın ilk iş günün bitiminde bankacılık kulislerine yansıdı. Hisselerinin yüzde 49’u halka açık olan Garanti Bankası’nın sahibi Ferit Şahenk’in bugün bir basın açıklamasıyla kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.
Sona gelindi
Bankacılık sektöründe Türkiye’nin en başarılı özel sermayeli bankalarından biri olarak öne çıkan ve GE ile yaptığı ortaklıkla dikkatleri üzerine çeken Garanti Bankası, GE’nin hisselerinin satışında global krizin en zor döneminde dünya piyasaları kriz ile boğuşurken yeni ortak, hisselerin ikincil halka arzı ve Doğuş Grubu’nun GE’nin payını alması gibi çeşitli satış opsiyonlarıyla karşı karşıya kaldı.
Bankanın hisselerine İspanyolların büyük bankası BBVA’nın yanı sıra son olarak Türkiye’de bankası bulunan HSBC Grubu da talip olmuştu. Ancak ibre her zaman daha fazla İspanyollardan yana oldu.
Yatırım fonlarının uluslararası bankacılık sektöründe yarattığı risklerin olası etkilerini göz önünde tutan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), hisse satışında fonlara onay vermeyeceğini belli etmişti. Seçeneklerden biri olan hisselerin belli oranının Doğuş Grubu tarafından satın alınması ise gelinen piyasa koşulları ve bankaya olan ilginin devam etmesi nedeniyle tercih edilmedi.
Ekim ayının son günlerinde ise haberde İspanyol BBVA’nın hisseler için gereken parayı banka yönetiminde söz sahibi olmak şartıyla kabul ettiği ancak bankanı sahibi Ferit Şahenk’in bu isteğe sıcak bakmadığı bilgisi banka kaynaklarınca doğrulanmıştı. Şimdi ise geçen hafta yeniden hızlanan görüşmeler sonucunda Garanti Bankası’nın sahibi Şahenk ile İspanyolların ortaklık niyetinde çok büyük aşama kaydettiği ve sonuca gelindiği bilgisine ulaşıldı.
Satış bedeli 4.5-5 milyar dolar konuşuluyor
Garanti Bankası’na Aralık 2005’te ortak olan GE, dünyada strateji değişikliğine giderek finansta küçülme ve endüstriyel iş kollarına odaklı büyüme hedefi belirledi. GE, bu çerçevede Garanti Bankası’nda yüzde 20.85 hissesini satma kararı aldı. Uluslararası haber ajanslarına göre, hisselerin bugünkü satış bedeli 4.5-5 milyar doları buluyor. GE altyapı ve teknoloji gibi endüstriyel iş kollarındaki yatırımlarını artırmak, finansal hizmetler bilançosunu azaltıp spesifik alanlara odaklı bir GE Capital yaratmak istediğini açıklamıştı.
Gararti’nin piyasa değeri beş yılda 4.5 katına çıktı
GE, 5 yıl önce Garanti Bankası’nın yüzde 25.5’ini ve kurucu hisselerin yüzde 49’unu Doğuş Holding’ten 1 milyar 806 milyon dolara almıştı. O tarihte, bankanın piyasa değeri 6.1 milyar dolar civarındaydı. Bugün ise Garanti Bankası’nın piyasa değeri 26.2 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. GE, Aralık 2007’de yüzde 4.65 hisseyi Doğuş Grubu’na 647 milyon dolara geri sattı. Doğuş Grubu’nun GE ile 2005’te yaptığı anlaşmaya göre, GE’nin satması durumunda alım opsiyonu Doğuş Grubu’na ait.
İspanyol BBVA kimdir?
- 2009 geliri: 20.6 milyar euro
-2009 kârı: 4.2 milyar euro
-Toplam varlıkları: 535 milyar euro
-Çalışan sayısı: 103 bin 720
-Merkezi: İspanya Bilbao
Kuruluşu 1999 yılında BBV ile Argentaria’nın birleşmesine dayanıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.