Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’de FETÖ terör örgütü soruşturmalarında atılan adımların ucu, Rusya’nın devlet gaz monopolü Gazprom’a da dokundu.
Şirket, çıkarılan kanun hükmünde kararname ile mal varlıklarına el konulan şirketlerden birinin, Türkiye’de en büyük hisse sahibi olduğu Akfel Holding olduğunu açıkladı. EPDK 4 yıl önce, Rusya’dan doğalgaz ithal etmek isteyen 4 Türk şirketine izin vermişti. Bosphorus Gaz, Kibar Enerji ve Batı Hattı Doğalgaz şirketleri ile birlikte 30 yıllık ithalat lisansı alan Akfel Gaz, toplam 6 milyar metreküplük gazın 2.25 milyar metreküpünü üstlenmişti. Türkiye’nin en büyük özel sektör doğal gaz ithalatçısı olan Akfel’in, Rusya’dan Türkiye’ye özel sektör alımları içinde yüzde 55, toplam gaz satışında yüzde 20 payı olduğu ve yıllık 500 milyon dolara yakın cirosu bulunduğu bildiriliyor.
Rus basını yazdı
Kommersant gazetesinin haberine göre, Gazprom Türkiye’deki en büyük aktiflerini kaybetme korkusu yaşıyor. Haberde Rusya’dan en fazla gaz satın alan özel şirket konumundaki Akfel Gaz’ın fiilen devletleştirildiği vurgulanıyor. Baltacı ailesinin kontrolünde olan Akfel’deki Fatih Mehmet Baltacı, Murad Abdurrahman Baltacı ve Melike Baltacı’ya ait hisselerini bir kısmını Gazprom satın almıştı.
Akfel Holding ortaklarından Murad Abdurrahman Baltacı, 17-25 Aralık’taki operasyonların ardından FETÖ örgütü ve örgütle bağlantılı yapılarla ilişkisini kesmeyen işadamları arasında yer aldığı gerekçesiyle Eylül ayı içinde tutuklanmıştı.
Akfel Grubu şirketlerinden Akfel Commodities, Akfel Gaz ve Akfel Enerji TMSF’ye devredilmişti. Akfel Grubu, Rus ticaret devi olan Gunvor ile de enerji işinde yer alıyor.
En kârlıyı elimizden aldılar
Gazprom’un ve Gazprombank’ın iştiraklerinden olan şirketin akibetinin son Moskova gezisinde Başbakan Binali Yıldırım’a da sorulduğu ancak tatmin edici yanıt alınamadığı haberde vurgulanıyor. Gazeteye konuşan bir kaynak, “Türkiye’deki en büyük ve en kârlı şirketi elimizden aldılar” dedi. Uzmanlar konunun “siyasi sorun” haline geldiği ve artık sadece siyasi yollarla çözülebileceği yorumunu yaptılar.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.