Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçen yılbaşında 1.78 olan dolar kuru 2.13’lere ulaştı. Edindiğimiz bilgilere göre, dolar kurunun yükselmesi nedeniyle uğrayacakları zararı bertaraf etmeyi hedefleyen doğalgaz ithalatçıları, BOTAŞ’ın kapısını çalarak “Dolar kuru çok yükseldi. Rusya’dan dolar ile alıp, piyasada TL ile sattığımız gazı size devredelim” önerisi sundu. Hürriyet'in haberine göre, doğalgaz zammının önüne geçmeye çalışan BOTAŞ ise ithalatçılara, “Gazınızı alırım ancak siz de Gazprom’dan indirim isteyin” şartı koştu. Doğalgaz ithalatçıları Gazprom’dan indirim almaya çalıştı. İndirimi koparamayınca, BOTAŞ ve ithalatçılar arasında anlaşma sağlanamadı. BOTAŞ, olası bir doğalgaz zammının önüne geçmek için hamle üstüne hamle yapıyor. Kontrat gereği Rusya’dan yaklaşık 440 dolara gaz alan BOTAŞ, yaz aylarından bu yana piyasadan daha ucuz fiyattan gaz topluyor. BOTAŞ, iç piyasada gazı ortalama 360 dolardan alabiliyor. Bu yolla piyasadaki diğer oyunculardan 1.5 milyar metreküp civarında gaz aldığı söylenen BOTAŞ’ın, bu gazı doğalgaz depolarına koyduğu kaydediliyor. BOTAŞ’ın ayrıca iç piyasadan topladığı ucuz gaz ile paçal fiyatını da bir miktar aşağı çektiği belirtiliyor.
GAZPROM İNDİRİM VERMEDİ
İthalatçılar da geçtiğimiz günlerde BOTAŞ’ın kapısını çalarak, “Rusya’dan dolarla alıp, TL ile sattığımız gazı al” teklifi sundu. Böylece ithalatçılar TL ile iç piyasada satarak, zarar etmek yerine, gazı dolar ile BOTAŞ’a satarak hem kar etmiş, hem de kur riskini bertaraf etmiş olacaktı. Ancak BOTAŞ, birçoğu Gazprom’la yakın ilişki içinde olan doğalgaz ithalatçılarına, “O halde Gazprom da bize sattığı doğalgazda indirim yapsın” isteğini iletti. İthalatçıların ise Gazprom’dan indirim koparamadığı ve gazı BOTAŞ’a satamadığı öğrendi. Bir sektör temsilcisi, BOTAŞ’ın neden böyle bir istekte bulunduğu sorusuna karşılık, “BOTAŞ böylece hem tedarikçilerden ucuza gaz almış, hem de Gazprom’dan indirim alarak, zam baskısını önlemiş olacaktı” şeklinde konuştu.
Toptan satışçılar dayanamıyor
Gazın sübvanse edilmesi sonucu maliyet bazlı fiyatlandırmanın ortadan kalktığını ifade eden bir sektör temsilcisi, “Toptan satış şirketlerinin aldıkları ile sattıklarının arasında 30 dolara yakın fiyat farkı çıktı. Toptan satış şirketleri bu yükü taşıyamayacaklar” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.