Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Otogazda yoğun rekabet bulunduğunu ve üç markayla sadece yüzde 8 pazar payına ulaşabildiklerini anlatan İpragaz Genel Müdürü Selim Şiper, grup olarak akaryakıt sektörüne girmeyi düşündüklerini söyledi. Son dönemde otogaz bayilerini diğer markalara kaptırdıklarını, buna rağmen halen 990 noktaları olduğunu kaydeden Şiper, “Akaryakıt istasyonlarında kendime yer bulabilseydim, akaryakıt dağıtım işine girmezdim. Akaryakıtçılar otogaz işine giriyorlarsa, ben de akaryakıt işine girerim” ifadesini kullandı.
LPG ve gaz alanındaki deneyimlerini yeni bir alana aktarıp, grubu güçlendirme çalışmaları yaptıklarını hatırlatan Şiper, akaryakıta girişlerinin de bu çerçevede gerçekleşeceğini kaydetti. Şiper, süreci şöyle anlattı:
İlk adım gelecek yıl
“Bu yıl akaryakıt konusunda ön hazırlıkları bitirip, gelecek yıl da ilk adımları atmayı planlıyoruz. Piyasaya sıfırdan, yeni bir marka yaratıp girmeyi hedefliyoruz. Kendimize belli bayilerimizi belirledik. Öncelikle bu istasyonları hem akaryakıt hem de otogaz hizmeti veren bir duruma getireceğiz. Böyle bir operasyon için 50 milyon dolar gerekiyor.”
Akaryakıt organizasyonunu kurarken istasyonların sahibi olmayı düşünmediklerini de vurgulayan Selim Şiper, “Akaryakıt dağıtımı yaparken, istasyonların sahibi olup da gayrimenkul işine girmeyeceğiz. İşin sahibi bayilerimiz olacak” diye konuştu.
Dönüşüme öncülük etti Otogazda denize de açıldı
Marinegas markasını yaratarak üç yıl önce LPG kullanımını denize de indiren İpragaz, Türkiye çapında 36 teknenin LPG dönüşümüne öncülük etti. Teknelerin LPG dönüşümü için Ulaştırma Bakanlığı’na başvurduklarını ve gerekli izinleri aldıktan sonra çalışmalara başladıklarını kaydeden Selim Şiper, 36 teknenin dönüşümüne yardımcı olduklarını anlattı.
Antalya’daki Oymapınar Barajı’nda 13 gezi teknecisiyle LPG’ye dönüşüm anlaşması yaptıklarını anlatan Şiper, üç yıl içinde sayıları 36’ya ulaşan LPG’li teknelerin 4’te 3’ünün masraflarını da kendilerinin karşıladığını söyledi. Şiper, son olarak İstanbul’da bir deniz taksiyi LPG’li hale getirdiklerini de söyledi. Marinegas’ın deniz kirliliğini engelleyen bir sosyal sorumluluk projesine dönüştüğünü ifade eden Şiper, ilk yıl 5, ikinci yıl 13 ton Marinegas satışı yaptıklarını, üç yılda da toplam satışlarının 50 tona ulaştığını belirtti.
Şiper, son dönemde TÜMOSAN’ın da LPG’li yerli motor için çalışmalara başladığını da hatırlattı.
Hedefte Hindistan var
Hollanda merkezli SHV Group’un Asya ve Doğu Avrupa Bölge Başkanlığı’nı da yürüten Selim Şiper, Marinegas’ı sorumluluğundaki ülkelere de yayacaklarını ifade etti. Şiper bu kapsamda uçak yakıtı kullanan Hindistan’daki balıkçı teknelerinin LPG motorlarına çevrilmesi konusunda kooperatiflerle temasa geçtiklerini söyledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.