Gayrimenkul saati Alım bölgesinde
Ekonomist Dergisi'nin gayrimenkul piyasalarını ele aldığı kapak haberinde "Alım" önerdi.
Gayrimenkul saati Alım bölgesinde
Ekonomistin geleneksel Gayrimenkul Saati araştırması, tüm kategorilerde zamanın alıma çok uygun bir dilimde olduğunu gösteriyor. Konuttan alışveriş merkezine, ofisten rezidansa kadar tüm gayrimenkul türlerinde yatırım uzmanları, fiyatların şu anda yerinde saydığını ve önümüzdeki günlerde yeni bir artışın başlayabileceği konusunda hemfikir. Bu nedenle konut alacakların ellerini çabuk tutmaları öneriliyor.
Okhan Şentürk / Ekonomist
Geçtiğimiz yıl ABD'de patlak veren mortgage krizi, Türk ekonomisini de olumsuz yönde etkiledi. Bu durum, yeni konut satışlarına da yansıdı. Bu yansımayla birlikte yeni ev satışları 2008de yüzde 28 oranında düşüş gösterdi. 2008e kadar çift haneli büyüyen inşaat inşaat sektörü, son 2 yıldır en hızlı küçülen sektörlerin başında yer alıyor.
Yükselen inşaat maliyetleri, düşük iç talep, yüksek seyreden faizler, ekonomik belirsizlikler nedeniyle 2009un hemen başında konut satışları bıçak gibi kesildi. Yaz ayları da gayrimenkul sektörü açısından iyi geçmedi. Ne var ki; sonbahar aylarında düşüşe geçen konut kredi faiz oranları, adeta sektöre doping oldu. Son aylarda konut kredisinde bir yıl öncesine kadar hayal bile edilemeyecek gelişmeler oluyor. Türkiye tarihinde ilk kez konut kredisi faizi, 10 yıllık vadede aylık yüzde 0.95'e düştü. Beş yıllık vadelerde ise bankaların büyük çoğunluğu aylık faizi 0.95'a çekmiş durumda.
Bir yıl önce konut kredisi faizi, bugünkü seviyesinin tam iki katıydı. Konut kredisi faizi 2008 yılının ekim ayında 60 ve 120 aylık vadelerde 1.60-1.80 aralığında seyrediyordu. Konut kredilerinin görülmemiş ölçüde düşmesi, krediyle ev almak isteyenler için çok cazip bir dönemin kapısını araladı. 10 yıllık vadeyle 100 bin liralık konut kredisi alanlar, bir yıl önce bin 880 TL taksit öderken bugün aynı vadede aynı miktar kredi alanlar bin 428 lira taksit ödüyor.
Bütün göstergeler alımda
Şimdilerde ev alma hayalini 2010 yılına erteleyenler, konut fiyatlarının bundan sonra ne tür bir seyir izleyeceğini merak ediyor. Yani ev fiyatları daha düşer mi? Ev almak için beklemeli mi, yoksa hemen harekete mi geçmeli? Bu sorulara yanıt bulabilmek için Ekonomistin geleneksel hale gelen Gayrimenkul Saati (GYS) araştırmasını tekrarladık.
Çünkü uluslararası gayrimenkul yatırımcıları, yatırımlarını yönlendirirken, Türkiyede henüz yeterince tanınmayan bu yönteme de başvuruyor.
Bu saat sektördeki gelişmelerin yakından izlenip, yorumlanmasıyla belirleniyor. Bu saatin rakamların arasındaki bölümler, saatten çok dönemsel bir fonksiyonu işaret ediyor. Renklerle ifade edilen bu fonksiyonların bugünkü pozisyonuna bakıldığında alım için en uygun olan bölgede (yani yeşil ve yeşilden sarıya geçişin olduğu 3 ile 6 bölgelerinin arasında) toplandığı görülüyor. Burada şunu belirtmekte fayda var; fiyatların durgun bir seyir izlediği, arz ve talebin dengelendiği bu bölge, Emilim Dönemi olarak kabul ediliyor.
İlgili tablolar ve bunun aşağıda yer alan ayrıntılı açıklamasında görebileceğiniz gibi şu anda gayrimenkul alımı için belki de son 5-10 yılın en uygun dönemini yaşıyoruzâ¦
Peki, bu dönem ev almak için uygun mu? Konut alıcıları açısından da içinde bulunduğumuz dönem bu nedenle çok cazip. İkinci el konut fiyatları düştüğü seviyede takılıp kalmış durumda. Yeni konutlarda ise aylardır fiyatlara zam yapılmadı. Hatta fiyat listesini 1.5 yıldır değiştirmeyen şirketler bile var.
Bütün veriler üst üste konulduğunda yeni konut ya da ikinci el ev almak için son derece cazip günler geçirdiğimizi kabul etmek gerekiyor. Bu konuda görüşüne başvurduğumuz gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri, önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında bir artış olacağı görüşünde birleşiyor. Markalı konut üreticilerinin bazıları, önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında kademeli olarak yüzde 30-40lara varan oranlarda bir artış olacağı yönünde öngörüde bulunuyor. Yetkililer, buna gerekçe olarak özellikle arsa maliyetlerindeki aşırı artışın konut fiyatları üzerinde yaratacağı zam baskısını gösteriyor.
Konut satışları düştü
Yaşanan krizin etkileri, konut satışlarına da yansıdı. Bunu, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2009 yılının üçüncü çeyrek Konut Satış İstatistiklerinde de görmek mümkün. Buna göre 2009 yılının üçüncü çeyreğinde konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2.36 oranında artarak 111 bin 913 olarak gerçekleşti. Ancak satışlar, 2009un ikinci çeyreğine göre yüzde 42.53 oranında geriledi. 2009un ikinci çeyreğinde 194 bin 743 konut satılmıştı.
2009 yılının üçüncü çeyreğinde konut satışlarında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla istatistiki bölge sınıflaması dahilinde en yüksek artış, yüzde 23.40 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli bölgesinde gerçekleşti. 2009 yılı üçüncü döneminde konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla düşüş gösteren bölgeler sırasıyla, yüzde 23.68 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt, yüzde 10.36 ile Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak, yüzde 7.33 ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari, yüzde 7.26 ile Şanlıurfa, Diyarbakır ve yüzde 6.01 ile İstanbul olarak kayıtlara geçti. Bölge düzeyinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 11 bölgede konut satış sayısı azaldı, 15 bölgede arttı.
Konutta böyle faiz görülmedi
Uzmanlar da yavaş yavaş hareketliliğin başladığı sektörde, konut kredi faizlerinin yüzde 1in altına inmesi ile birlikte talebin 2010un ilk çeyreğinden canlanacağı konusunda hemfikir.
Sektör uzmanlarının bu konudaki beklentileri boşa değil elbet. Şu anda konut kredisi faizleri beş yıllık vadelerde, aylık yüzde 0.95'e, 10 yıllık vadelerde dahi 0.99'a düştü. Krediyle konut almak isteyenler Türkiye tarihinde bundan daha düşük faiz görmedi. Konut fiyatları da aylardır yerinde sayıyor.
Faizler bir yıl içinde yarı yarıya düşünce, daha önce yüksek faizden konut kredisi alıp da faizini indirmek (refinansman yaptırmak) isteyenler, bankaların kapısını aşındırmaya başladı. Bankaların yüksek faizle vermiş oldukları kredilerin faizini indirmek gibi bir yükümlülükleri yok. Ancak faizlerin bir yıl içinde yarı yarıya düştüğü bir ortamda, bankalar da kredi borçlularının ödemelerini aksatmadan yapabilmelerine olanak sağlamak amacıyla faiz indirimine 'hayır' demiyor.
Bankacılar uyarıyor
Ancak konut almak isteyenler bugünlerde çok büyük bir kararsızlık içinde kıvranıyor. Konut kredisi faizleri beş yıllık vadelerde bile aylık yüzde 0.95'e kadar gerilemişken almalı mı, yoksa faizlerin biraz daha düşmesini mi beklemeli?
Bankacılık çevreleri, bu soruya, Türk ekonomisindeki kırılganlık ortadayken, faizlerin düşmesini bekleyenler, yeni bir yükseliş dalgasıyla hayal kırıklığına uğrayabilirler. şeklinde yanıt veriyor.
Bankacıların bu konudaki uyarısı boşa değil elbet. Hatırlanacağı üzere; 2006 yılının Mayıs ayı başlarında konut kredisi faizleri aylık yüzde 1'e dayanmış, kredi kullanmak isteyenler yüzde 1'in altını görme psikolojisine girmişlerdi. Ancak dövizde meydana gelen dalgalanma her şeyi altüst etti. Faizler birden aylık yüzde 2 seviyesine çıktı.
2006 Mayıs'ında döviz artışına bağlı olarak birden yüzde 2'lere çıkan konut kredisi faizleri 2006 sonundan başlayarak 2007 yılında ve 2008 Eylül ayına kadar kademe kademe geriledi. Eylül 2008'de yüzde 1.30'lara dayandı.
Ekonomideki iyileşme beklentisi doğrultusunda Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine bağlı olarak bankalar da 2009 başından itibaren konut kredisi faizlerini yeniden indirmeye başladı. Öyle ki Türkiye tarihinde ilk kez konut kredisi faizleri son birkaç ayda 60 ay vadede aylık yüzde 0.95 oranına kadar düştü.
Fiyatlar ne seviyede?
Konut kredilerinde bu gelişmeler yaşanırken, özellikle başta İstanbul olmak üzere, Ankara, ve İzmir gibi büyük illerde ikinci el konut piyasasında yüzde 50lere varan fiyat düşüşleri olduğu halde yaprak kımıldamıyor. Emlakçılar, müşteri bulamamaktan şikayet ederken, evini satılığa çıkaranlar ise gerçek değerinin altındaki fiyatlara razı olmak zorunda kalıyor. Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri, cebinde nakit parası olanlar için şu anki ortamın tam bir fırsat dönemi olduğuna işaret ediyorlar.
Perspektif Bilişim Hizmetleri tarafından her ay yenilenen Samer Endeksi, bu anlamda Türkiyenin birçok ilindeki birinci ve ikinci el konutların ortalama metrekare fiyatlarını semt semt her ay düzenli olarak araştırıyor. Samer Endeksine göre bu yılın ocak-kasım döneminde Türkiyenin üç büyük ili olan İstanbul, Ankara ve İzmirde yer alan binici ve ikinci el konutların metrekare fiyatları bulunduğu semt ve konumuna göre ortalama yüzde 37.9 ile yüzde 51.5 oranında artış gösterdi.
Barbaros Bulvarı lider
Ocak-kasım döneminde metrekare bazında konut fiyatlarındaki en fazla artışın görüldüğü il İstanbul oldu. Bu yılın 11 aylık döneminde İstanbulun Barbaros Bulvarı, metrekare bazında yüzde 51.5 oranındaki artışla diğer semtlere fark attı.
Fiyat artışı açısından İstanbulu Yüzde 43.5 ile İzmir (Evka-3) ve yüzde 37.9 ile Ankara(Yenimahalle-Merkez) takip etti. Yine Samer Endeksin verilerine göre üç büyük il arasında 2009un Ocak-Kasım döneminde metrekare bazında konut fiyatlarındaki en fazla düşüş, yine İstanbulda oldu. Bu dönemde İstanbulun ilçeleri arasında yer alan Ümraniyeye bağlı İnkılap Mahallesi, yüzde 48 oranındaki düşle başı çeken semt oldu.
Fiyat düşüş açısından İstanbulu yüzde 22 ile İzmir (Konak-Karataş) ve yüzde 10.2 ile (Mamak-Abindinpaşa) takip etti.
KUTU
GAYRİMENKUL YATIRIM SAATI KAÇI GÖSTERİYOR?
Uluslararası gayrimenkul yatırımcıları, yatırımlarını yönlendirirken, Türkiyede henüz yeterince tanınmayan yöntemlere de başvuruyor. Bu yöntemi, aslında konut ihtiyacı olduğu için almak üzere araştırma yapanlar da dikkate alabilir. O da Gayrimenkul Yatırım Saati (GYS) adını taşıyor. Sektördeki gelişmelerin yakından izlenip, yorumlanmasıyla belirlenen saate göre yatırım kararları veriliyor.
GYS, adı üzerinde saat yönünde işleyen bir sistem. Bu kadranda yine normal zaman saatlerinde olduğu gibi 3, 6, 9 ve 12 gibi rakamlar mevcut. Saatin 12 ile 6 arasını gösteren gece kısmı, gayrimenkul yatırımlarının değerinin indiğini; 6 ile 12 arasındaki gündüz kısmıysa yükseldiğini gösteriyor.
Örneğin, otel yatırımı saat 09:00 üzerinde olsun. Bu durumda otel fiyatlarının bir çeyrek zaman daha yükseleceği ve daha sonra iki çeyrek zaman için düşeceğini söyleyebiliyoruz. Ya da saat 06:00 üzerinde bulunan bir ofis yatırımı için yükseliş dalgası başlamak üzere denebiliyor. Saat 12:00 üzerinde olan bir emlak yatırımının tepe noktada olduğu, artık alım değil satışa yönelme zamanı geldiğini anlatıyor.
Saat bugün kaçı gösteriyor?
Peki, artık Türkiyede de kullanılmaya başlanan bu yöntemlerden biri olan GYS, şu anda kaçı gösteriyor? GYSnin aralık itibariyle kaçı gösterdiğini bu saatin mucidi olan Kuzeybatı Gayrimenkulün Genel Müdürü Murat Ergine sorduk. Ergine göre şu an için toplu konut, lüks konut, depo, ofis ve alışveriş merkezleri piyasasında saat Emilim Dönemi olan 3:00 ile 6:00 arasını, gösteriyor.
Ergin, özellikle toplu konut piyasasının artık emilim dönemini atlatarak önümüzdeki ocak ayı ile birlikte Büyüme Dönemi olan 6:00 ile 9:00 arasına doğru ilerlediğine dikkat çekiyor. Konut fiyatlarında Büyüme Dönemi ile birlikte yüzde 30 ile 40 oranında artışların yaşanabileceğine işaret eden Ergin, aralık ayı başı itibariyle kaçta olduğunu ise şöyle yorumluyor:
Saatin göstergeleri, 2009 Şubat ayında gerileme dönemini işaret ediyordu. Şu anki göstergeler ise daha çok emilim dönemini yani satın alma için uygun dönemi işaret etmekte.
Saat sekiz ayda 4:00den 6:00ya geldi. Dolayısıyla tüm gayrimenkul yatırım türlerindeki artış yavaş oluyor. Saat yedi yılda anca bir tur yapabildi. Gayrimenkul yatırım türleri açısından bir değerlendirme yaparsak; ofis piyasasında arz talep dengesi oturdu, depolarda boşluklar var. Alışveriş merkezi yatırımları hala problemli. Bu problem bir süre daha devam eder. Lüks konut piyasası durgun bir seyir isliyor. Toplu konuta olan talep ise her daim olduğu için fiyatları önümüzdeki dönemde kaçınılmaz olacak.
KUTU
Konut satışları ARTTI MI, DÜŞTÜ MÜ?
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) tapu kayıtlarına dayanan verilerine göre, ikinci çeyrekte Türkiyede 111 bin 913 konut satıldı. Üçüncü çeyrekteki konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4 artarken, önceki çeyrek döneme göre ise yüzde 42.5 geriledi.
Fakat önceki çeyrek döneme göre yaşanan gerileme, ikinci çeyrekte konut satışlarının normal seviyesinin çok üzerine çıkmasından kaynaklanıyor. İkinci çeyrekte konut satışlarında yaşanan patlama, bazı konutlardaki vergi indirimine ve daha önce satışı yapılan konutların bir kısmının da bu indirimden yararlanmak için söz konusu dönemde tapuya kayıt ettirilmesine bağlanmıştı. Bu nedenle de indirimlerin sona erdiği üçüncü çeyrekte konut satışlarının önceki seviyesine dönmesi beklentiler dahilindeydi.
Bu açıdan bakıldığında üçüncü çeyrekte konut satışlarının yıllık bazda yüzde 2.4 artış göstermesi, daha önemli görünüyor. Bu gelişme bu dönemde konut kredisi faizlerinde yaşanan gevşemenin sonucu gibi. Konut kredisi faizlerindeki gevşeme, son çeyrekte de konut satışlarına olumlu yansımış olabilir.
GÖRÜŞLER
Faizler bu seviyede kalmaz
Kaan Yücel / Eston İnşaat Genel Müdürü
Mevcut faiz oranlarının 2010 yılında bu seviyelerde kalmayacağını düşünüyoruz. Konut projelerinde artan maliyetler ve düşük karlılıklar göz önüne alındığında fiyatların şu anda bulundukları dip seviyelerden yukarıya doğru hareket edeceğini söylemek çok yanlış olmaz. Dolayısıyla bu faiz oranları ve konut fiyatları, konut almak için en uygun ortamı oluşturmaktadır. Konut fiyatlarında yakın zamanda bir artış olacağını düşünmesek de 2010 yılının ikinci çeyreğinde en azından yıllık enflasyon oranlarında bir artış olacağını öngörüyoruz.
Fiyat artışı yok
Ari Duek / Doğa Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı
Banka kredi faizleri düştü. Bu olumlu bir gelişme. Ekonomi toparlanmaya başladı. Krizden beri fiyatlar düştüğü için, şu anda tam alım fırsatı zamanıdır. Baharda piyasaların durumuna göre ve emlak alım mevsimi olduğundan ciddi talep beklentimiz var. Bu dönemle birlikte fiyatların yukarı hareketi hızlanacaktır.
Projelerin kalitesi ve konumuna göre fiyat artışları farklılık gösterecektir. Geçen yıla göre fiyat artışı olduğunu zannetmiyorum. Tam tersi aynı fiyat ile daha iyi vadeli alma şansı olduğundan fiyatların geri geldiğini düşünüyorum.
2009, gayrimenkul için kutsal bir yıl
Serdar İnan / İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
Şu an konut almak için uygun bir zaman. Öncelikli olarak fiyat konusunda çok cazip bir ortam mevcut. Bu anlamda elini çabuk tutanlar daha merkezi konumda olan bu projelerden alım yapabileceklerdir. Global iyileşme, ülkemizdeki talep fazlası konut stokunun azalma dönemi hep 2010 Mayıs ayını gösteriyor.
2010, gayrimenkulün yukarı trende tırmanmaya başladığı yıl olacak. Fiyatlar eski seviyesinin üstüne 2012 yılına kadar çıkacak. Kısaca her zaman dediğim gibi 2009 gayrimenkul alımı yapmak için kutsal bir yıl.
Yükseliş hızlı olacak
Cemal Onaran / Garanti Mortgage Genel Müdürü
Geçen yılın son çeyreğinde başlayıp, bu yılın ilk aylarına kadar küçülmeye devam eden sektör rakamları ikinci çeyrek itibariyle tekrar büyümeye başlamıştır. 2008 son çeyreğini 37,538 milyar TL ile kapatan mortgage sektörü, mart ayı sonu itibariye 37,254 milyar TLye düşmesinin ardından, haziran sonu itibariyle 38,444 milyar TLye, eylül sonu itibariyle 39,452 milyar TLye ulaşmıştır.
En son Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu datasına göre de 24-30 Ekim 2009 haftasında, toplam bankacılık sektörünün mortgage hacmi 185 milyon TL, tüm ekim ayı boyunca ise 946 milyon TL artış göstererek 40,644 milyar TL'ye ulaşmıştır.
Bu ortam bir daha zor
Emre Çamlıbel / Soyak Holding CEOsu
İçinde bulunduğumuz dönem, konut almak isteyenlere çok önemli fırsatlar sunuyor. Hem gayrimenkul alanında faaliyet gösteren şirketlerin tüketiciye yönelik ödeme kolaylıkları hem de bankaların kredilerindeki faiz oranlarını indirmesi, bu dönemde her zaman elde edilemeyecek önemli bir fırsat oluşturdu. İçinde bulunduğumuz dönemde, fiyatların alım için uygun olduğunu, konut faizlerinin de alımı destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Konut almak için oluşan iyi ortamın bir daha yakalanması zor görünüyor.
Yeni projelere yansımadı
Teoman Metehan (Teknik Yapı CEOsu)
Şu anki ortam, konut almak için çok uygun. Çünkü; zaten faiz oranları aşağıya indi. Piyasadaki hareketlilik henüz arsa fiyatlarına ve yeni projelere pek yansımadı. Özellikle iyi dönemlerde gerçekleştirilen projelerden hemen sonraki projelerin arsa maliyeti yüksek oluyor. Alternatif yatırım araçlarının getirisine göre gayrimenkul yatırımının ve getirisinin daha iyi olması. Mevcut projelerde zaten fiyat artışı gerçekleşir. Bunun dışındaki fiyat artışları ise mevcut stokların tükenip yeni projelerin gündeme gelmesiyle mümkündür. Konjonktür böyle devam ettiği sürece faiz oranlarında küçük küçük iniş olabilir ama büyük oranda düşüş beklemek yanlış olur.
6 ay içinde fiyat artışları başlar
Erdinç Varlıbaş (Varyap CEOsu)
Gayrimenkul, bir yatırım aracı olarak da her zaman cazibesini koruyor. Özel lokasyonlarda farklılık arz eden projeler, her zaman alıcısına fazlasıyla kazandıracaktır. Banka faizleri düşmüş olmasına rağmen mevcut konut stoku nedeniyle konut fiyatlarında bir artış yaşanmadı. Ancak merkezi konumda ve farklılaşmayı başarmış projelerde fiyat artışı olacaktır ki bu da doğaldır. Önümüzdeki altı ay içinde fiyat artışları başlayacağını düşünüyoruz. Bu artışlar da miktar olarak çok yüksek olmayacaktır, zaten müşterilerimize uygun fiyatlar sunuyoruz. Konut kredileri faizlerinde cazip seviyelerdeyiz, değerlendirilmesinde fayda görüyoruz.
Faizler alımları hızlandıracak
Barış Ekener / Sinpaş GYO Pazarlama Müdürü
Bankaların konutta kredi faizlerini indirmesini piyasalara getirdiği iyimser hava ve moral olarak olumlu görüyoruz. Bankaların faizleri indirmesi, konuta olan talebi bir miktar tetikleyecektir. Yine de talebin satışlara yansıması ise büyük oranda ürettiğiniz ürün ile ilgili olacaktır. Konut kredi faizlerindeki indirim, konut alıcısında bir miktar güven bir miktar moral oluşturacak; bu da alım kararını biraz hızlandıracaktır. Henüz ciddi bir konut alım talebi oluşmadan fiyatların çok fazla sadece faiz indirimine bağlı olarak artacağını düşünmüyoruz. Ciddi bir alım talebi oluşursa, mutlaka peşinden fiyat artışları gelecektir.
6 ay içinde fiyat artışları başlar
Erdinç Varlıbaş / Varyap CEOsu
Gayrimenkul, bir yatırım aracı olarak da her zaman cazibesini koruyor. Özel lokasyonlarda farklılık arz eden projeler, her zaman alıcısına fazlasıyla kazandıracaktır. Banka faizleri düşmüş olmasına rağmen mevcut konut stoku nedeniyle konut fiyatlarında bir artış yaşanmadı. Ancak merkezi konumda ve farlılaşmayı başarmış projelerde fiyat artışı olacaktır ki bu da doğaldır. Önümüzdeki altı ay içinde fiyat artışları başlayacağını düşünüyoruz. Bu artışlar da miktar olarak çok yüksek olmayacaktır, zaten müşterilerimize uygun fiyatlar sunuyoruz. Konut kredileri faizlerinde cazip seviyelerdeyiz, değerlendirilmesinde fayda görüyoruz.
Hızlı hareket edilmeli
Ali Dumankaya / Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi
Konut yatırımı için en uygun koşulların bir arada olduğu bir dönemdeyiz, hem konut fiyatları hem de faiz oranları çok cazip yatırım koşulları sunuyor. Dolayısıyla yatırımını konuttan yana yapmak isteyenlerin hızlı hareket etmesinde fayda var. Konut fiyatlarında neredeyse 1.5 yıldır bir artış olmadı; krizden çıkışın sinyalleriyle birlikte piyasalar tekrar hareketlenmeye başladı ve bu durum kısa vadede fiyatlarda bir yükselmeye neden olabilir. Şu an faizler düşük oranlarda seyrediyor belki biraz daha inebilir.
Hala alıcı dönemdeyiz
Güzin Ervardar / BeşyıldızYuvataş Genel Koordinatörü
Son yıllarda inşaat sektörü olması gerekenin çok altında karlarla çalışıyor. Bu fiyatlardan satışa artık maliyetler izin vermemektedir. Gayrimenkul alma ihtiyacında olanlar için, bu fiyatlarla son günler olduğunu hatırlatmamızda yarar var. Şu anda hem konut fiyatları hem mortgage faiz oranları aynı anda düşük bir çizgide seyretmektedir. Bu durum, çok az rastlanır bir durumdur. Bunun nedeni, son 3-4 aydır, krizin etkileri azalmış olmasına rağmen, inşaat şirketlerinin yapması gereken fiyat artışlarını aynı anda fiyata yansıtmak istememelerinden kaynaklanmakta. Bu nedenle dönem, hala alıcı dönemidir.