Garantide take over riski var
GEnin elindeki yüzde 20.85lik hisseye blok bir alıcı talip olursa Doğuş Grubu için alarm zilleri çalacak
General Electricin Garanti Bankasındaki yüzde 20.85lik hissesini satmak üzere JP Morgana yetki verdiği haberi VATANda çıktıktan sonra finans piyasasında bu konu üzerine epey dedikodu üretilmeye başlandı. Hisselere potansiyel taliplilerin kimler olabileceği tartışıldı, bazı isimler ortaya atıldı.
Bu arada ben de Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ile satış yetkisi verilmesinin hemen ardından sıcağı sıcağına gerçekleştirdiğim sohbette, Doğuşun bu hisselere talip olup olmayacağını sordum. 27 Şubat günü yayınlanan röportajda Ergun Özen, GEnin elinde bulunan yüzde 20.85lik hisseyi ne şekilde satacağının önemli olduğunu belirterek, Blok mu yoksa parçalayıp mı satacaklar? Kombinasyon belli olduktan sonra, şayet parçalı bir satış olursa Doğuş Holdingin belli bir bölüm hisseye talip olacağını tahmin ediyorum demişti.
Ergun Özen dün de Habertürkte yayınlanan söyleşisinde benzer mesajarını tekrarladı ve Garanti hissesi varsa Ferit Bey de mutlaka vardır diyerek olası satışta bir bölüm hisseye Doğuş Grubunun talip olabileceğini tekrarladı.
JP Morganın satışla ilgili çalışmaları devam ediyor. Kapısını çalanlar var. Ancak henüz net bir alıcı yok.
Bu arada Doğuş Grubu da satış sürecini pür dikkat takip ediyor. Etmesi de şart.
Zira GEnin elindeki yüzde 20.85lik hisseye blok bir alıcı talip olursa Doğuş Grubu için alarm zilleri çalmaya başlayacak demektir. Hele hele söz konusu alıcı Ruslar olursa, tehlike daha da büyük demektir.
Doğuş için Garantideki tehlike kontrolü kaybetme riskidir.
GEnin elindeki yüzde 20.85lik hisse satılık.
Doğuşun elinde ise yüzde 30un biraz üzerinde bir hisse var. Kalan hisseler Borsada işlem görüyor.
GEnin elindeki yüzde 20.85lik hisseyi satın alan birisi, Borsadan da alım yaparak Garanti Bankasını ele geçirebilir.
Kağıt üzerinde çılgınca bir fikir gibi durabilir ancak Garanti Bankasında take over riski mevcuttur.
Take over, Borsadan toplanan hisse senetleri ile şirketin yönetimini ele geçirme diye özetlenebilecek bir yöntemdir. İMKBde genel olarak şirketini halka açan patronlar bu riski her zaman gözönünde bulundururlar ve korkulu rüya görmemek için ellerinde ya altın hisse tutarlar ya da hisselerin yüzde 49dan fazlasını satmazlar.
Ancak Garanti Bankasında yüzde 50ye yakın hisse Borsada tedavülde.
Yüzde 20.85i alan bir yatırımcı, çılgınsa gözü karartıp Borsadan da yüzde 30 hisseyi maliyeti ne olursa olsun toplayıp bir anda, Garanti Bankasının yüzde 50den fazlası benim elimde diye ortaya çıkabilir.
Garantinin sermayesi 4.2 milyar TL. Son kapanışa göre piyasa değeri ise 27.3 milyar TL yani 17.8 milyar dolar.
Böyle bir operasyonun elbette büyük bir maliyeti olacağı kuşkusuz. Ancak maliyetinden dolayı bu işe kimsenin cesaret edemeyeceğini düşünüp rahat davranmak da bana göre Doğuşun işine gelmez.
Hele hele GEnin elindeki hisselere Rusyanın en büyük bankası Sberbank gibi bir çılgın talipse, take over riskinin ihtimal dahilinde olacağını gözönünde bulundurmakta fayda var.
Son olarak adını Opele talip olarak duyuran Sberbank, Çin ve Hindistan finans piyasasında agresif tavırları ile dikkat çekiyor.
İş alanında agresiflik zaten Rusların ortak özelliği. Kanadalı Magna ile ortak hareket edip Opele talip oldular ancak çoğunluk hissesini alamayacaklarını anlayınca bu alış verişten vazgeçtiler.
Bu yüzden Doğuş satış sürecini çok dikkatli bir şekilde takip ediyor.
Birden fazla yatırımcı grubun parçalı alım yapması elbette Doğuşun isteyeceği yöntem olacaktır.
O takdirde bir miktar Garanti Bankası hissesine Ferit Bey de talip olacaktır. 2007de GE elindeki yüzde 4.65lik hisseyi satmak istediğinde Doğuş Grubu 674 milyon dolar ödemeyi göze almıştı. Parçalı satışta hem take over riski ortadan kalkar hem de Doğuş Grubu hisse almak için önemli bir maliyet yüklenmekten kurtulur.
Şayet GEnin elindeki hisseleri blok olarak biri alırsa ve bu da Ruslar olursa o takdirde kağıdı kalemi yeniden ele alıp hesap yapmak gerekebilir.
ERCAN İNAN-VATAN