Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
AYSUN GÖKSU/FİNANSGUNDEM.COM
Kayıt dışı ticaretin bulunduğu süt ve tarım sektöründe kayıt dışılığı kaldırmak için verilen mücadelede ilk adım Garanti Bankası’ndan geldi. Üretilen sütün ve tarımsal ürünlerin kayıt altına alınarak ekonomiye katkı sağlanması amacıyla Garanti Bankası ve Tire Süt Kooperatifi işbirliği ile oluşturulan ‘Takas Kart’ uygulaması hayata geçirildi.
“DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATTIK”
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük’ün de katılımıyla gerçekleştirilen ‘Takas Kart’ imza töreninde konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bu uygulama ile çiftçi ve üreticiler için sadece kredi desteği veren bir kurum olmayı değil, sektördeki değişen ihtiyaçları karşılayan, öneriler getiren, danışmanlık hizmeti veren bir çözüm ortağı olmayı hedeflediklerini söyledi.
Sektördeki kayıt dışılığa dikkat çeken Karadere, bu sistem ile sütün üretilmesinden sanayiye satılmasına kadar olan sürecin kayıt altına alındığını ve elde edilen gelirin tekrar üreticiye aktarılmasına yönelik işleyişin hızlı, doğru ve güvenilir bir şekilde uygulanmasının güvence altına alındığını ifade etti.
Törende Finansgundem.com'a konuşan Karadere, “Tire Kooperatif ile bir ilke imza attık. Garanti bankası olarak tarımın gücüne çok inanan bir bankayız. Türkiye’nin GSMH’sinin hala yaklaşık yüzde 9’luk payı tarımdan geliyor. Layıkıyla gelişmiş modern bir tarımdan söz ettiğimiz zaman bu rakam daha yukarılara çıkacak potansiyeli olan bir sektördür. Biz tarımı öğreniyoruz ve öğrendikçe tarımın her aşamasında var olmaya çalışıyoruz. Bankacılık teknolojimizi Türk tarımına faydalı modellerde kullandırmaya özen gösteriyoruz” dedi.
Takas Kart uygulamasını tarımın her alanına yaymayı planladıklarını söyleyen Karadere, Tire Süt Kooperatifi ile başlattıkları bu projeyi çay ve şeker üreticilerinin de hizmetine sunacaklarını kaydetti. Karadere yakın zamanda Burdur’da bu konuyla ilgili bir projeye daha imza atacaklarını sözlerine ekledi.
Karadere, “Tire Süt Kooperatifi’yle birlikte tasarladığımız Garanti Takas Kart, süt üretimiyle ilgili nakit akışının otomasyonunu sağlayan bir ödeme sistemi.1100’ü aşkın süt üreticisi, 65 noktada bulunan toplama tesislerine getirdiği sütü, mobil POS cihazı aracılığıyla anında kayda geçiriyor. Üreticiler, hangi gün, hangi saatte, kooperatife kaç litre süt verdiğini kolaylıkla ve düzenli takip edebiliyor. Aynı zamanda, yine Garanti Takas Kart aracılığıyla, kooperatifin ortaklarına sunduğu yem, ilaç, aşı, akaryakıt, veteriner gibi hizmetleri, nakit sıkıntısı yaşamadan satın alabiliyor” dedi.
‘DEVRİM GİBİ PROJE’
Hayata geçirilen projenin süt toplama konusunda önem taşıdığını söyleyen Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük projeyi ‘devrim gibi proje’ olarak değerlendirdi. Bu projenin tarımda diğer ürünlere de yayılmasını hedeflediklerini söyleyen Eskiyörük, “Proje sayesinde, ortakların kooperatifimize ait süt toplama tesislerinde soğutucu tanklara döktükleri sütlerin tüm bilgileri, POS makineleri aracılığıyla anında kooperatif hesaplarına entegre edilecek. Böylece hangi ortağın hangi süt tankına, günün hangi saatinde hatta saniyesinde, ne kadar süt dökmüş olduğu dijital ortamda depolanacak. Ayrıca bu bilgilerin dökümü aylık raporlar halinde ortaklarımıza postayla ulaştırılacak. Sistem, dışarıdan müdahale olmadan sıfır hatayla çalışacak, böylece üreticinin sütünün her damlası kendi hanesine anında işlenecek. Bu projeyi uygularken Türkiye’nin en büyük kuruluşu Garanti Bankası ile ortak hareket ettik. Muhasebe ve Finansman Müdürlüğümüz ile Garanti Bankası yetkilileri tam 8 aydan bu yana projenin AR-GE çalışmalarını yürüttü ve ortaya böylesine büyük bir proje çıktı” dedi.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Garanti Takas Kart'ını alan çiftçi sütü toptancıya verdikten sonra Takas Kart POS'tan geçirilerek direkt olarak kayda geçiriliyor. İşlemin yapılmasıyla çiftçinin alacağı tutar kartına aktarılıyor.
Çiftçi bağlı bulunduğu birliklerdeki ATM'lerden yem, akaryakıt, gübre, tohum ve market alışverişini yapabildiği gibi artan parasını nakit olarak çekebiliyor.
asıl kayıtdışılığı siz fonluosunuz katılım bankalrı gibi faturalı alışverişleri fonlasınlarda görüyüm ozaman kayıt içi yapmış olursunuz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.