BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGaranti bunu nasıl başardı?----

Garanti bunu nasıl başardı?

Garanti bunu nasıl başardı?
03 Aralık 2010 - 07:23 www.finansgundem.com

Vahap Munyar: Garanti, bir öğlen arasında KOSGEB’e 10 bin kayıt yaptı, bakanlık da şaşırdı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, önceki gün İstanbul’da Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Başkanlar Kurulu toplantısına katılıp, sorunlarını dinledi. Ergün’ün dikkatini ilk çeken şey, ihracatçıların en azından o gün döviz kuru konusunda dert yanmamaları oldu:

Anlaşılan 1.50 liralık dolar, 2 liralık Euro kuru ihracatçı için alt sınır. Kur düzeyi oralaragelince yakınmaları kesiliyor.
Aynı gün akşam sohbet toplantısında buluştuğumuz Ergün, kurla ilgili şu espriyi yaptı:
- TİM ekibi bir süre önce Ankara’da beni ziyarete gelmişti. Kurlardan dert yanınca kendilerine, “Merak etmeyin, ben size gelinceye kadar dolar kuru 1.50 lirayı bulur” dedim.Nitekim şimdi 1.50 lirayı buldu. 
Sonra ekledi:
- Kurun bu düzeyine etkimiz olmasa da onların isteği yerine gelmiş oldu... Bu da bizi memnun etti.
Bir gazeteci arkadaşımız, KOSGEB kredileri yarışında Garanti Bankası’nın öne geçmesininrakiplerini rahatsız ettiğini anımsattı:
- Konuyu incelediniz mi? Orada bankalarla ilgili bir sorun var mı?
- İnceledik, bir sorun görünmüyor. Garanti Bankası, bu konuda rol üstlenen 18 bankaarasında toplam kaydın yüzde 38’ini, “asil”lerin yüzde 55’ini yapmış.
- Toplam kaç başvuru var?
- 18 bankanın yaptığı kayıt 74 bin dolayında.
- Garanti Bankası nasıl böyle fark atabilmiş?
- Adamlar iyi altyapı kurmuş, organize olmuşlar... Bu işe yüklenmeye karar vermişler.
Bürokratlardan biri Ergün’ün kulağına eğildi:
- Efendim, bir öğlen arasında Garanti tam 10 bin kayıt yapmış.
Ergün, tekrarladı:
- Diğer bankalar öğlen tatili yaparken, Garanti Bankası mesaiye devam etmiş. 10 binbaşvuruyu kaydetmiş.
- KOSGEB kredilerinde görev almak bankalara ne avantaj sağlıyor?
- En önemli avantaj müşteri portföyünü genişletmek...
Bu noktada KOSGEB kredilerinin en önemli özelliğine dikkat çekti:
- Bu kredilerin faizinin yüzde 75’ini biz karşılıyoruz. Bazı bankalar, “Kalan faizi de bizüstleniyoruz” diye kampanya yapabiliyor. O bölüm işletmelere de kalsa yine büyükavantaj sağlamış oluyor...
- Bankalar arasındaki dağılım konusunda devreye girmeyi düşünüyor musunuz?
- Hayır... Garanti işe yüklenmiş, öne geçmiş... Ortada bir sorun yokki biz devreye girelim.
Bankalar, son yıllarda küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yönelik çabalarını öneçıkardı...
KOSGEB kredilerindeki yarış da, bankaların bu çabalarının bir örneğini ortaya koydu...

Sicil kaydı yaptıran sanayiciye yüzde 20 indirimli elektrik var

ÇEŞİTLİ sektörlerden yükselen “teşvikler sürmeli” taleplerine Sanayi ve Ticaret BakanıNihat Ergün’ün güzel bir yanıtı var:
- Teşvik dediğin ilaç gibi dozunda olmalı... Az olursa, hastalığı tedavi etmez. Fazla olursada uyuşturucu etkisi yapar.
Konu açılmışken sözü sanayi sicil kaydına taşıdı:
- Sanayi sicil kaydı yaptıran işletmelere elektrik yüzde 20 indirimli kullandırılıyor. Buna rağmen hâlâ kayda girmeyen işletmeler var.
- Neden?
- Anlaşılan, “Aman kayda girip, her şeyimizi ortaya dökmeyelim, bunlar üstümüze gelir”diye korku yaşıyorlar.
- Sicil kaydı yaptıran işletme sayısı kaç?
- 80 bin...
- Türkiye’de toplam kaç işletme var?
- Maliye Bakanlığı kayıtlarına göre 240 bin görünüyor. Hadi mahalle yufkacısı gibi işletmeleri saymayalım. Yine de 200 binden aşağı değil.
Bu konuda biz gazetecilerden yardım istedi:
- Ne olur yüzde 20 indirimli elektrik avantajını yazın. Belki hâlâ bilmeyenler vardır.Öğrenip, sanayici sicil kaydına girerler...
Madem öyle, bizden duyurması...

VAHAP MUNYAR/HÜRRİYET

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bankacı07 Aralık 2010 11:56

    Garanti sistem altyapısını kullanarak talebi olmayan müşteri adına dahil talepte bulundu. Bu nasıl bankacılık.... Sistemi bloke edip otomatik yazılımla olmaz...git müşteriden talebi al bakalım alabiliyorsan.....yazık.. Garanti nin müşteri ilişkisi her gün zayıflıyor.

  • Hamdi COŞGUN03 Aralık 2010 22:06

    KOSGEB yetkililerine Garanti Bankasının nasıl olup da asil kredi başvurularının %55'ini girdiklerini sormak gerekiyor. Ben ve arkadaşlarım bırakın öğle aralarını bütün zamanımızı KOSGEB ekranına giriş yapmak için harcadık. Şubeye iki laptop getirdim, bir arkadaşımı eve, iki arkadaşımızı da internet cafe'ye gönderdim ama 14 tane giriş yapabildik. Elimizde 60'a yakın başvuru kaldı. Garanti Bankasının sadece öğle arasını kullanarak bu girişlerini yaptığını söylemek bahsettiğim nedenlerle gerçeği açıklamaktan uzaktır. Bu konunun aydınlatılması ve Garanti Bankasına avantajlı bir durum yaratılmasının gerçek nedenlerini bütün kamuoyuna açıklanmasını istemek biz ve diğer bütün bankaların en haklı talebidir. Saygılarımla,

  • Misafir03 Aralık 2010 16:15

    Ben ve arkadaşlarım diğer Bankalarda çalışanlar gibi 23 ve 24 Kasım' da ne öğlen yemek yedik, ne başka işe bakabildik. Garanti' nin sistemleri hızlı, diğer Bankaların yavaş, Garanti çalışıyor, diğer Bankalar çalışmıyor izlenimi verilmeye çalışılıyor. Kitlenmiş olan sistemde nasıl oluyorda 10.000 başvuru yapılabiliyor. Burda bir tezat söz konusudur.

  • mehmet erol03 Aralık 2010 12:16

    kesinlikle yanlış bilgilendirme.bir kosgeb sistemi aynı anda 5000kişiyi alabiliyor ama hem bankalar hem de kobiler aynı anda kullanmaya kalkınca kosgeb sistemi kilitlendi.iki bankaların öğlen tatili yapması gibi birşey söz konusu değil.öğlen kapanan bankaların camlarından içeri baktığınızda bankacıların çalışmakta olduğunu görürsünüz.üç kosgeb başvuruları iki günde85bin adet olduaynı anda 5bin kullanıcıya hizmet veren sitenin çökmesi doğal.dört başvuruların alındığı 23 24 kasım tarihlerinde bankacılar değil yemek su bile içememiş,işi gücü bırakmış ve giriş yapmaya çalışmışlar ancak belirttiğim sebeplerle başarısız olmuşlardır.dört garanti çalıştı başardı sözü de asılsızdır 18 banka yangelip yatmış olabilir mi, bu sözü söyleyen kendi sözüne inanıyor mu, burada usulsüzlük olduğu şüphesiz ve konu muhtemelen mahkemeye gidecek.