Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Galatasaraylılar Derneği’nde 26 Ekim'de düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Yüzyılı Başlarken Dünya Nereye Gidiyor” başlıklı özel gündemli divan toplantısında, Türkiye’nin uluslararası sahnede izlediği politikalar ve dünyadaki jeopolitik gelişmeler farklı açılardan ele alındı. Divan Başkanı Reha Bilge, Divan Başkan Vekili Esat Tansev ve Raportör Mehtap Karacan'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantı, Galatasaray camiasının aydınlanmacı değerlere dayalı geleneklerini yaşatma çabasını ve değişen dünya dengelerine uyum sağlama arzusunu birlikte vurguladı.
Oksijen’de yer alan habere göre Reha Bilge etkinliğin açılış konuşmasında, "Bir yüzyılı geride bıraktık. Fakat bu ikinci yüzyılda dünya yeni gelişmelere, yeni değişimlere gebe. Bu toplantımızda bu değişimlerin ne yönde olduğunu tartıştık" dedi.
Bilge’nin dünya genelindeki gelişmelerin ve değişimlerin önemini vurguladığı konuşmasının ardından, toplantıda çok kutuplu dünya düzeninde Türkiye’nin konumunu nasıl şekillendirebileceği ve bu süreçte Galatasaray gibi köklü bir camianın nasıl bir katkı sunabileceği geniş bir perspektiften ele alındı. Toplantıda ayrıca küresel değişimler yakından izlenerek Türkiye’nin Afrika ve Asya’da artan etkisini, Batı ile ilişkilerde denge arayışını destekleyen stratejiler üzerinde duruldu.
AFRİKA’DA YENİ OYUNCU TÜRKİYE
Toplantı, Galatasaray camiasının çok yönlü bir yaklaşımla geleceğe yönelik bakışını sergileme fırsatı sundu. Jeune Afrique dergisinin yazı işleri müdürü Josephine Dedet, “Türkiye’nin Afrika’daki artan varlığını” tarihi bir çerçevede değerlendirerek, bu varlığın siyasi ve ekonomik sonuçlarını masaya yatırdı. Dedet, “Türkiye, Afrika’da politik, ekonomik ve insani anlamda varlık gösteriyor. 2002’de sadece 12 büyükelçiliği bulunan Türkiye’nin Afrika'da faaliyet gösteren büyükelçilik sayısı 44'e yükseldi. Türk Hava Yolları 60 noktaya uçuyor. Güvenlik, askeri malzeme anlaşmaları yapılıyor. Afrika’da yeni oyuncu olan Türkiye’yi soft power dediğimiz TRT programlarıyla halklar da tanıyor. Sağlık için Afrikalılar Türkiye’ye geliyor” ifadeleriyle Türkiye’nin bu alandaki stratejik atılımlarını vurguladı. Dedet, Türkiye’nin Küresel Güney’in bir parçası olması nedeniyle Afrika halklarına güven verdiğini ve bunun, Afrika'da kolonyal bir geçmişi bulunan Avrupa devletlerine karşı Türkiye’ye avantaj sağladığını belirtti.
TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERDE DİASPORA
Türk Dünyası ile ilişkiler konusunda, “Artık coğrafi bir sınırla kalmayacak. Çünkü karşımızda bir diaspora var. Milyonlarca Türk yaşıyor Avrupa’da, Amerika’da, Afrika’da” diyen Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Ali Faik Demir, geleneksel Pan-Türkizm kavramlarının artık yetersiz kaldığını ve diaspora faktörünün bu ilişkilere yeni bir dinamizm kattığını ifade etti. Konuşmasının devamında, “Türk birliği bir kan birliği değildir” diyen Demir, Türk Dünyası ile etnik unsurlara dayalı değil, ortak kültür, dil ve değerlere dayalı bir ilişki kurmanın önemine dikkat çekti. Demir, bu yapının Doğu Asya ile Batı arasında ticaret, kültürel etkileşim ve istikrarlı bir barış için köprü görevi görebileceğini söyledi.
“DÜNYA DEĞİŞİYOR AMA FRANSA DAHİL BİRÇOK BATILI GÜÇ BUNU ANLAMIYOR”
Le Figaro gazetesi yazı işleri müdür yardımcısı Yves Threard, Fransa’nın “sadece romantik değil, aynı zamanda nostaljik bir ülke” olduğunu vurgulayarak, toplumun geçmiş güçlü günlere duyduğu özlemi ve bunun siyasi yansımalarını ele aldı. “Dünya şu an değişmekte. Fransa dahil birçok batılı güç bunu anlamadı ve kabul etmiyorlar. Bugün geçmişlerinin özlemini yaşıyorlar. Fransa, geçmişini, büyüklüğünü özlüyor” diyen Threard, Fransa'nın, İngiltere'nin Commonwealth benzeri bir yapıyı Afrika ve Asya’da oluşturma potansiyeline sahip olduğunu savundu. ^
ABD’NİN GERİLİME SÜRECİ, TÜRKİYE’NİN YÜKSELİŞİ
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, günümüzde beş büyük gücün tahakkümündeki dünya düzeninin yerini 21. yüzyılda çok kutuplu bir yapıya bıraktığını belirterek, “ABD’nin dünya hakimiyetini yitirme noktasına geldiğini ve gerileme sürecine girdiğini” ifade etti. Çin’in Afrika’daki hızla artan etkisi dikkat çeken Özülker, Çin’in altyapı yatırımları ve ekonomik işbirliklerinin, birçok Afrika ülkesinde Batı’nın geleneksel etkisini sorgulayan yeni dinamiklerin oluşmasına zemin hazırladığını, Türkiye’nin ise bölgede bu küresel güçlere bağımlı kalmak istemeyen ülkelere bir alternatif sunduğunu vurguladı.
RİSKLER, FIRSATLAR VE TÜRKİYE
Divan toplantısı, Galatasaray camiasının Türkiye’nin uluslararası arenada daha etkili bir rol üstlenme kararlılığını ve geçmiş değerlerini modern jeopolitik bir vizyonla harmanlama isteğini gözler önüne serdi. Katılımcılar, Türkiye'nin çok kutuplu dünya düzenindeki mevcut konumunu, bu yapının sunduğu fırsatlar ve oluşturduğu riskleri tartışarak, ülkenin dış politikasını şekillendirecek stratejileri değerlendirdi. Etkinliğin katılımcıları özel gündemli bu toplantıların, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerini değerlendirirken, geleceğe dönük yeni stratejiler oluşturmak adına kıymetli bir zemin yarattığını” vurguladı.
(Fotoğraf gazeteoksijen.com'dan alınmıştır)
Türkiye'den AB raporuna sert tepki!
Senegal Cumhurbaşkanı Fay Ankara’da!
Yunanistan'ın denize bıraktığı göçmenleri Türkiye kurtardı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.