Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
G20 ülkeleri KOVID-19 krizinin başında dünyanın en fakir ülkelerine verilen kredilerde beklendiği gibi 11,5 milyar dolar değil sadece 5,3 milyar dolar borcu askıya aldı. Bu ülkelerin toplam borcu ise 2018 sonu itibariyle 270 milyar dolardaydı.
Fakirin Dünya Bankası’na borcu Çin’den fazla
Dünya Bankası verilerine göre 2018 sonu itibariyle bu 73 ülkenin Çin’e 104 milyar dolar borcu bulunuyor. The Economist'in Dünya Bankası verilerine yer verdiği haberinde bu rakamın 73 ülkelenin dış borcunun yüzde 20’sine denk geldiğini belirtiyor. Yine aynı 73 ülkenin Dünya Bankası’na 106 milyar dolar, tahvil sahiplerine ise 60 milyar dolar borcu bulunuyor. Cibuti’nin Çin’e borcu GSYH’sinin yüzde 40’ına denk geliyor.
G20'den 'tam uyun' çağrısı
Haftasonu sanal olarak gerçekleşen G20 zirvesinde maliye bakanları ve merkez bankası başkanları işbirliği taahhüdünü yenileyerek Paris Kulübü ve G20 üyelerine ‘Borç Geri Ödeme Erteleme Girişimi’ DSSI’ye tam ve şeffaf şekilde uyma çağrısı yaptı. Grup borç ötelemeyi 2020’nin ikinci yarısına uzatmayı da değerlendirecek. G20 öncesi konuşan Dünya Bankası Başkanı David Malpass da tüm kreditörlerin - ulusal kamu politika bankaları da dahil - DSSI adımlarını şeffaf şekilde uygulaması gerektiğini belirtti ve “Örneğin girişimin işe yaraması için resmi ikili kreditörlerden biri olan Çin Kalkınma Bankası'nın tam katılımı da önemli” dedi. Malpass G20'ye DSSI'nin gelecek yıla uzatılması için çağrı yaptı ve borç affının da önünün açılması gerektiğine işaret etti.
73 ülkeden 42'si öteleme istedi
G20'den yapılan açıklamada 73 en fakir ekonominin 42'sinin bu yıl sonuna kadar olan borç ödemelerinin 5,3 milyar dolarının dondurulmasını talep ettiğini söyledi. Financial Times'ın ulaştığı bir belgeye göre bu toplamın 2 milyar doları sadece Çin tarafından ötelenecek borç ve Çin Kalkınma Bankası'nın verdiği krediler bu toplamın içinde yer almıyor. Öte yandan Financial Times dün yayımladığı haberinde Dünya Bankası verilerinin açıklamayla uyuşmadığını, DSSI kapsamında 73 ülkeden 41'inin öteleme talep ettiğini ve 8,8 milyar dolar borcun ötelenmesi için başvuru yapıldığını yazdı.
IIF: Özel kreditöre talep gelmedi
Malpass özel kreditörlerin en fakir ülkelerden ödeme almaya son vermesi gerektiğini de söyledi. Öte yandan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) çarşamba günü özel kreditörlere gelen bir öteleme talebi olmadığını söylemişti.
90 milyar dolar tahvil ihracı
IIF verilerine göre KOVID-19 kriziyle mücadelede eder gelişmekte olan ülkeler 1 Nisan'dan bu yana neredeyse 90 milyar dolar tahvil ihraç etti. ABD Merkez Bankası'nın öncülük ettiği dev parasal genişleme adımları sayesinde bu borçlanmalar pandemi öncesine göre daha düşük faizle gerçekleşti. (Dünya / Hilal Sarı)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.