ABD hükümeti ve istihbaratını sızdırma haberlerle zora sokan İngiliz Guardian gazetesi, bu sefer de şimşekleri İngiltere’nin üzerine çekecek bir habere imza attı. Habere göre, İngiltere’nin hükümete bağlı iletişim ve istihbarat birimi GCHQ, 2009’da Londra’da gerçekleşen G20 zirvesi sırasında ülkeye gelen yabancı heyetleri dinledi. Nisan ayındaki G20 devlet liderleri zirvesi ve eylül ayındaki maliye bakanları zirvesini kapsayan 6 ay boyunca üst düzey siyasilerin de yer aldığı heyetlerin telefonları dinlendi ve e-posta hesaplarına girildi. İstihbarat belgelerine göre, Türkiye’den hedef olan isim ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu.
Gordon Brown emir verdi
Belgeleri, sızıntı haberlerin kaynağı olduğunu açıklayarak ABD’den Hong Kong’a kaçan eski istihbarat çalışanı Edward Snowden’dan alan Guardian iddiaları adını açıklamadan konuşan istihbarat ve hükümet yetkililerine doğrulattığını belirtti. Guardian, G20 üyelerine yönelik casusluk faaliyetlerinin yapılması talimatının o dönemin İngiltere Başkanı Gordon Brown’dan geldiği yorumunu yaptı. Dinlemelerin amacı ise ülkelerin tartışılan maddeler konusundaki görüşlerini masaya oturmadan önce öğrenerek müzakereler sırasında İngiliz bakanlara üstünlük sağlamaktı.
‘Ankara’nın bakışı’
Belgelere göre, G20 maliye bakanları zirvesine katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve beraberindeki 15 kişilik heyet, “hedef” olarak adlandırıldı. GCHQ raporunda, Şimşek’in dinlenmesinin, “Ankara’nın mali denetim ve reformlara bakışının öğrenilmesi” ve “Türkiye’nin diğer G20 ülkeleriyle işbirliği yapıp yapmayacağının anlaşılması” amacı taşıdığı kaydedildi.
Guardian “Türkiye neden dinlendi” başlıklı analizinde, 2009’da dönemin İngiltere başbakanı Brown ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ülke arasında stratejik ilişkilerin başlatılması için bir anlaşma imzalandığını hatırlattı ve iki ülkenin ilişkilerinin şimdi de iyi olduğuna dikkat çekti. Gazete, “Hazine bürokratları ve
banka yöneticileri bu tür konuları her zaman konuşuyor. İngilizlerin, Türklerin finansal reformlar hakkında ne düşündüklerini müzakere masasına oturmadan önce bilmek istediği anlaşılıyor” yorumunu yaptı.
Sahte internet kafe kurdular
İngiliz istihbaratçılarının heyetleri izlemek için uyguladığı filmleri artmayan yöntemler ise şöyle:
* E-posta hesapları ve bilgisayarlara girilmesini sağlayan yazılımların yüklendiği “sahte internet kafeler” heyetlerin hizmetine sunuldu.
* E-posta ve telefon görüşmelerini izlemek için heyet üyelerinin Blackberry’lerine girildi.
* Hangi ülkelerin birbirine yakın olduğunu anlamak için yabancı heyetlerin kendi arlarında yaptığı konuşmalar ve sıklıkları da İngiliz yetkililere iletildi.
* 45 analist gizli bir odada dev ekranlara yansıyan verileri düzenledi.
ABD de Medvedev’i dinlemiş
Guardian’a iletilen belgelerde, ABD’nin istihbarat kurumlarının çatısı olan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) da G20 zirvesi sırasında dönemin Rusya devlet başkanı Dimitri Medvedev’i gizlice dinlediği ortaya çıktı. NSA’nın milyonlarca insanı dinlediğini ortaya çıkaran Edward Snowden’ın Guardian’a sızdırdığı belgelerdeki bilgiye göre, İngiltere’de ajanları bulunan kurum, Medvedev’in G20 zirvesi için Londra’da bulunduğu sırada telefon konuşmalarını dinledi. Kurumun ajanlarının İngiltere’nin ‘elektronik gizli dinleme ve güvenlik kurumu’ GCHQ ile aynı merkezde çalıştığı belirtildi. Medvedev’in uydu telefonuyla Rusya’ya yaptığı aramaları dinleyen NSA yetkilileri, dinlemeyi Medvedev ABD Başkanı Barack Obama ile ilk kez görüştükten sadece saatler sonra gerçekleştirdi. Skandalın ortaya çıkması, İngiltere’nin, GCHQ ile Londra yakınlarında bir merkezde yan yana çalışmasına izin verdiği yüzlerce NSA analistiyle ilgili endişeler doğurdu.