G-20'den Merkez bankalarına uyarı
G-20 bildirisinde, merkez bankalarının görevleriyle tutarlı bir şekilde deflasyonist baskıları zamanında ele almaları gerektiği ifade etti
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avustralya'nın Cairns şehrinde düzenlenen G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ikinci günündeki oturumlara katıldı. G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda Ali Babacan ile birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı da hazır bulundu. TCMB ve Hazine'den geniş katılımlı bir heyet de etkinliğe eşlik etti. Babacan ve Başçı, Türkiye'nin G-20'nin gelecek dönem başkanı olması ve G-20'nin temel yönlendirme mekanizması üçlü yapı troyka içinde yer alması dolayısıyla, toplantılarda mevcut dönem başkanı Avustralya'nın hemen yanında yer aldı.
Bu yıl G-20 bakanları düzeyinde yapılan üçüncü toplantıda, G-20 bakanları, 15-16 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleşecek Brisbane Liderler Zirvesi öncesinde gündemde yer alan konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplantı kapsamında küresel ekonomik gelişmeler, G-20 büyüme stratejileri, yatırım ve altyapı, finansal düzenlemeler ve uluslararası vergi konuları farklı oturumlarda ele alındı. Oturumlar basına kapalı gerçekleştirildi. G-20 toplantısında, katılımcı bakan ve yöneticilerle ikili görüşmeler de gerçekleştiren Babacan, ayrıca G-20'nin iş dünyası, sivil toplum, düşünce kuruluşları ve gençlere yönelik etkileşim grupları olan B-20, L-20, C-20, T-20 ve Y-20'nin G-20 gündemine ilişkin politika tavsiyelerini paylaştığı oturuma katıldı.
Babacan ve beraberindeki heyet, toplantının ardından Avustralya'dan ayrıldı. G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı, 1 Aralık 2014 tarihi itibariyle G-20 Dönem Başkanlığı'nı üstlenecek olan Türkiye'nin hazırlıkları bağlamında görüş alışverişinde bulunulmasına önemli bir zemin sağladı. Türkiye ile birlikte Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Endonezya, Hindistan, İtalya, Japonya, Meksika, Yeni Zelanda, Güney Kore, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Afrika, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD'nin ilgili bakanları ile merkez bankası başkanlarının katıldığı toplantıda, Myanmar da temsil edildi. Toplantıya, Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Başkanı Angel Gurria, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik Kalkınmadan Sorumlu Sekreter Yardımcısı Shamshad Akhtar da katıldı. G-20 toplantısında ayrıca Afrika Birliği, Finansal İstikrar Kurulu'ndan temsilciler de yer aldı.
"MERKEZ BANKALARI DEFLASYONİST BASKILARI ZAMANINDA ELE ALMALI"
G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ardından yayınlanan bildiride, küresel ekonomideki büyümenin düzensizliğinin sürdüğüne ve yeterince istihdam oluşturulmasında gereken hızın altında kaldığına işaret edildi. Finansal piyasalarda aşağı yönlü risklerin ve jeopolitik tansiyonun devam ettiği belirtilen bildiride, ülke ekonomilerini bu risklerden korumak ve istihdam oluşturabilmek için güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme ile sağlam finansal sektörlere ihtiyaç olduğu vurgulandı. Bildiride, gelişmiş ülkelerde uygulanan para politikalarının ekonomik iyileşmeyi desteklemeye devam ettiği ve merkez bankalarının görevleriyle tutarlı bir şekilde deflasyonist baskıları zamanında ele almaları gerektiği ifade edildi. Büyüme için mali stratejilerin katkısını artırmaya yönelik olarak vergi ve hükümet harcamalarının kalitesi ve kompozisyonunda değişikliklerin gerekli olduğunun kabul edildiği bildiride, talep artışı ve büyüme için yatırımların kritik bir önemi olduğu kaydedildi. Büyümeye katkı sunan ekonomik esneklik ve mali stratejileri destekleyen bir vergi sistemiyle, sınır ötesi vergi kaçakçılığı konusunda küresel mücadelenin desteklendiği açıklanan bildiride, "Vergi politikalarının etkisinin ve hükümet harcamalarının kompozisyonun büyüme sonuçları üzerindeki etkisini incelemek üzere IMF'nin diğer ilgili uluslararası organizasyonlarla da işbirliği içinde OECD ile çalışmasını öneriyoruz. IMF, Dünya Bankası ve OECD, ilgili diğer uluslararası organizasyonlarla birlikte KOBİ'lere ve altyapı projelerine daha ileri düzeyde destek sağlayabilecek finansal enstrumanların geliştirilmesi konusunda birlikte çalışmalı" ifadelerine yer verildi.