Füzeler düştüğü anda piyasalar...
Tüm dünya ekonomisi Suriye müdahalesine odaklandı. İşte savaşın başlaması durumunda oluşabilecek ekonomik senaryo...
Piyasalarda Suriye gerginliği gündemin ilk sırasına yerleşti. Fed kaynaklı endişelerle başlayan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın önceki günkü "TL’yi aslanlar gibi savunacağız" sözleriyle rekor kıran dolarda tarihi yükseliş dün de sürdü. Dolar sabah saatlerinde 2.07 TL’den işlem görerek yeni bir zirveye imza attı. Suriye gerilimi yurtdışı borsalarda da yüzde 2’lere varan düşüşe neden olurken altın ve petrol fiyatları yükseliyor.
Operasyon günü satış gelir
Piyasalar batılı ülkelerin Suriye’ye yönelik müdahalesini beklemeye başlarken, operasyonun zamanlaması yatırımcı açısından da önem kazanmaya başladı. Uzmanlara göre halen 117 dolar seviyesinde olan petrol fiyatları eğer savaş bölgeye yayılırsa bir anda 150 doları bulabilir. Uzmanlar altın fiyatlarında ise operasyonun başladığı andan itibaren düşüş bekliyor. Küresel piyasalarda işlem gören altının ons fiyatı dün 1.433 dolara kadar çıkarken, bu yükselişi değerlendiren altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yatırımcı açısından altın fiyatlarındaki yükselişlerin satış fırsatı olarak görebileceği tahmininde bulundu.
Yıldırımtürk “Altın fiyatının yükselişinde son iki günde Suriye gerginliği etkili olmaya başladı. Suriye gerginliğinin askeri müdahaleye dönüşmesi halinde beklentilerin gerçekleşmiş olması altına satış getirebilir. Suriye’ye askeri müdahale olursa altın fiyatı gerileyebilir” diye konuştu.
Societe Generale’in petrol analisti Michael Wittner ise yayımladığı notta, “Gelecek günlerde, hem saldırı beklentisi hem de hem de müdahalenin gerçekleşmesi durumunda Brent petrolün 5-10 dolar daha artabileceğine ve 120-125 dolara çıkabileceğine inanıyoruz. Bunun bölgeye yayılması ve Irak ya da başka bir üretici ülkenin arzına önemli ölçüde zarar vermesi durumunda fiyat 150 dolara fırlayabilir” dedi.
Suriye FED’in önüne geçti
Bu arada Suriye’ye askeri müdahale endişesi ve yükselen kur etkisiyle dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul, gün sonuna doğru kayıplarını bankalar öncülüğünde kapatırken; petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak özellikle sanayi hisseleri satış baskısıyla karşılaştı. Borsa endeksi yüzde 0.1 düşüşle 65 bin 452 puandan kapandı. Bankacılık endeksindeki yüzde 2.84 artışa karşın, sanayi endeksi yüzde 1.56 geriledi. Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Erdal Karayazıcı, “Bütün dünya piyasaları için Suriye faktörü, FED faktörünün önüne geçti. Bunu en yoğun yaşayan ülke konumundayız” dedi.
'Sıfırcı hocalar' Türkiye’ye geliyor
Kredi derecelendirme kuruluşları eylül ayında Türkiye’ye geliyor. Fitch, kasımda yapmayı planladığı Türkiye konferansını öne çekti. Türkiye’nin Kredi Görünümü 2013 Konferansı 26 Eylül’de yapılacak. Fitch’ten yapılan açıklamaya göre konferansta kıdemli analistler sunum yapacak. Fitch Türkiye’nin kredi notunu geçen kasım ayında yatırım yapılabilir seviye olan BBB-’ye yükseltmişti. Standard&Poor’s ise 24 Eylül’de İstanbul’da bir seminer düzenleyeceğini açıkladı. Açıklamada seminere, S&P Türkiye Bölge Müdürü Zeynep Holmes ve S&P EMEA Bölgesi Baş Ekonomisti Jean Michel Six, EMEA Bölgesi Şirket Reytingleri Başkanı Blaise Ganguin ve S&P Kıdemli Analisti Stuart Clements’in katılacağı ifade edildi.