Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyanın en büyük kripto para borsalarından FTX’te iflasa giden sürece dair dudak uçuklatan detaylar otaya çıkmaya devam ediyor.
Reuters’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, FTX’in kurucusu olan ve iflas başvurusuyla birlikte dün istifa eden CEO Sam Bankman-Fried’ın, müşterilere ait 10 milyar doları gizli bir şekilde FTX’ten kendi işlem şirketi Alameda Research’e transfer etti ve bu paranın da büyük bir kısmı daha sonra ortadan kayboldu.
Habere göre, FTX müşterilerine ait en az 1 milyar dolarlık para ortadan yok oldu. Yok olan miktar için bir kaynak 1,7 milyar dolar rakamını verirken, bir diğer kaynak bu miktarın 1 ile 2 milyar dolar arasında olduğunu öne sürdü.
FTX’in müşteri fonlarını Alameda’ya aktardığı biliyordu ancak ortadan kaybolan fonlar ilk kez gündeme getirilmiş oldu.
30 yaşındaki Bankman-Fried’ın geçen hafta pazar günü şirketin üst düzey yetkilileriyle finansal deliğe dair bilgileri paylaştığı belirtildi.
Reuters’a yazılı mesaj gönderen Bankman-Fried, “gizlice para transferi” iddiasını yalanlarken, bir yanlış anlama olduğunu öne sürdü.
FTX ve Alameda ise konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.
MUHASEBE SİSTEMİNDEKİ GİZLİ YAZILIM
Reuters, FTX’in hukuk ve finans ekiplerinin incelemesinde ayrıca Bankman-Fried’in muhasebe sisteminde “arka kapı” olarak tanımlanan bir yazılım kullandığının ve bu “arka kapı” yazılım sayesinde denetçiler fark etmeden şirketin mali kayıtlarının değiştirilebildiğinin ortaya çıktığını yazdı.
10 milyar dolarlık gizli transferin de bu yazılım sayesinde yapıldığı öne sürüldü.
Reuters’ın bir kaynağa dayandırdığı habere göre, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), FTX’in müşteri fonlarını idaresi ve kripto kredi faaliyetleriyle ilgili soruşturma yürütüyor.
ABD Adalet Bakanlığı ve ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu da konuyla ilgili soruşturma yürütüyor.
SERVETİ 17 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞTI
2019’da kurulan FTX, dünyanın en büyük borsalarından biri haline gelmiş ve Ocak 2022’de 32 milyar dolarlık değerlemeye ulaşmıştı. Bankman Fried’ın serveti de 17 milyar dolara kadar yükselmişti.
FTX’in yatırımcıları arasında, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in yanı sıra finans devleri SoftBank ve BlackRock da bulunuyordu.
FTX’in likidite krizi ve iflas başvurusuyla birlikte kripto para piyasasında deprem yaşanmış ve Bitcoin başta olmak üzere kripto paralarda sert değer kaybı görüldü.
İFLAS SÜRECİ
Bahamalar merkezli FTX’ten yapılan yazılı açıklamada, şirketin ABD’de iflas süreci başlattığı belirtilmişti.
Şirketin CEO’su Bankman-Fried’in de istifa ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, yerine John J. Ray’in atandığı kaydedilmişti.
FTX, rakibi ve dünyanın en büyük kripto para borsası Binance ile arasında çıkan sorunların ardından likidite sıkıntısı yaşamaya başlamıştı.
Bankman-Fried, şirketinin likidite sorununu çözebilmek için 8 Kasım'da Binance’in Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Changpeng Zhao ile görüşmelere başlamış ve taraflar Binance’in FTX’i satın almasına yönelik niyet mektubu imzalamıştı.
Binance, görüşmelere başlanmasından kısa bir süre sonra FTX’i satın almaktan vazgeçtiğini duyurmuştu.
KULLANICILAR PARALARINI ÇEKEMEZ OLDU
Zhao, 6 Kasım’da yaptığı açıklamada, FTX’e ait FTT adlı tokenları “yaptıkları son değerlendirmeler” neticesinde satma kararı aldıklarını duyurmuştu.
Açıklamanın ardından, FTT, kripto para borsalarında yüzde 90’a yakın değer kaybederek an itibarıyla yaklaşık 2,5 dolardan işlem görüyor.
ABD merkezli FTX borsasındaki para çekim işlemlerinin önemli miktarda artırması nedeniyle çok sayıda kullanıcı, borsadaki paralarını çekmekte sorunlar yaşıyordu. (Sözcü)
FTX, Silikon Vadisi tiyatrosuydu
Kripto dünyasında neler oluyor? 7 soruyla FTX krizi
Binance, FTX'i satın almaktan vazgeçti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.