Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
G20 ülkelerinde finansal sistemi izleyen ve tavsiyelerde bulunan Finansal İstikrar Kurulu (FSB), küresel tahvillerde, emlak piyasasında ve fonlardaki yükselişin "gölge bankacılığın" hızla büyümesine yol açtığı uyarısında bulundu.
"Dar kapsamlı" gölge bankacılığın büyüklüğünün, verilerin son derlendiği tarih olan 2016'da yüzde 7,6 artışla 45 trilyon dolara ulaştığını kaydeden FSB, bu durumun istikrarı tehdit edebileceğini vurguladı.
FSB'nin bugün yayınladığı raporda, "dar kapsamda tanımlanan gölge bankacılığın", incelenen 29 bölgedeki finans sisteminin yüzde 13'ünü temsil ettiği kaydedildi.
Rapora göre, "geniş kapsamlı gölge bankacılık" kapsamında olan ve dünya çapında küresel varlıkların yüzde 30'unu oluşturan merkez bankası, banka, emeklilik fonu ve sigorta kurumları dışındaki finans kurumlarının büyüklüğü ise 99 trilyon dolara yükseldi.
Banka dışı finansmanın değerli bir alternatif olduğunu ve ekonomik faaliyetleri desteklediğini belirten FSB, buna karşın banka dışı finansmandaki yükselişin yeni bir risk oluşturduğunu ifade etti.
Resmi bankalar gibi borç alıp veren ve yatırımlar yapan, ancak bankacılık sistemine ilişkin düzenlemelere tabi olmayan finansal kuruluşların faaliyetleri “gölge bankacılık” olarak adlandırılıyor. Küresel Finans krizi sonrası hızla büyüyen bu kuruluşlara ilişkin endişeler, son yıllarda alınan önlemlerle nispeten azaldı.
Açık uçlu fonlar ve hedge fonları, gölge bankacılığın yüzde 72'sini oluşturuyor. Gölge bankacılığın yüzde 31'i ABD'de, yüzde 16'sı Çin'de, yüzde 10'u Cayman Adaları'nda ve yüzde 6'sı Japonya'da bulunuyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.