BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFransızlar Sinop için ısrarlı----

Fransızlar Sinop için ısrarlı

Fransızlar Sinop için ısrarlı
05 Mart 2013 - 10:55 www.finansgundem.com

Fransız GDF Suez, Japon İtochu ve Mitsubishi ogg kurarak Sinop nükleer santrali için teklif verdi

Fransız GDF Suez , Türkiye'nin Sinop'ta yapımını planladığı ikinci nükleer santral için ortak girişim grubu kurarak Enerji Bakanlığı'na teklif verirken, 5,000 MW olması planlanan santral için 20-25 milyar dolar arasında bir yatırım öngörülüyor. Sinop'a yapılacak olan ikinci nükleer santral için Türkiye; Çin, Japonya, Kanada ve Güney Kore ile görüşürken, Fransa daha önce Türkiye'deki nükleer santral yapımı sürecinde yer almak istediğini açıklamıştı.
Türkiye ilk nükleer santralini Mersin Akkuyu'da yapmak için Rusya ile anlaşmıştı. Reuters'a bilgi veren Enerji Bakanlığı ve GDF Suez yetkilileri, Sinop'a yapılması planlanan nükleer santral için hükümetlerarası anlaşmaya (IGA) yönelik görüşmelerin geçen hafta Ankara'da gerçekleştirildiğini söylediler. GDF Suez'den bir yetkili, "Geçen hafta Enerji Bakanlığı ile Japon hükümet yetkilileri arasında Ankara'da görüşmeler yapıldı. Japonya'dan Dışişleri Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'ndan yetkililerin bu konudaki temasları sürüyor" dedi. Toplam yatırım tutarının 20-25 milyar dolar arasında öngörüldüğünü kaydeden aynı yetkili, "Santralin büyüklüğü 5,000 MW olarak planlanıyor. Eğer Sinop'ta santral için Enerji Bakanlığı ile mutabakata varılamazsa aynı OGG, Türkiye'nin yapımını planladığı üçüncü nükleer santral için de teklif verecek" dedi. Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili de, Itochu, Mitsubishi ve GDF Suez'in verdiği teklifin değerlendirmeye alındığını belirterek, "Oluşturulan OGG'nin teklifine ilişkin görüşmeler başladı. Teklifler değerlendiriliyor" dedi.Yetkililer, nükleer santral görüşmelerinde özellikle Çin ve Japonya-Fransa'nın teklifinin şu aşamada daha önde olduğunu belirtiyorlar. Enerji Bakanı Taner Yıldız daha önce yaptığı açıklamada, Sinop'taki nükleer santral için hazine garantisi olmayacağını açıklamıştı.
Nükleer enerji sektöründe Avrupa'nın en güçlü ülkeleri arasında sayılan Fransa, nükleer santral projesi sürecine dahil olmak istediğini açıklamış ve Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq Ocak ayında İstanbul'da temaslarda bulunmuştu. 
İki Fransız şirket daha önce Türkiye'deki nükleer santral yapımı sürecine katılmak istediğini açıklamış, ancak Fransa'da Ermeni soykırımı iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasa tasarısı nedeniyle Türkiye bu talepleri reddetmişti. Türkiye, aynı nedenle, Fransız şirketlerin Nabucco Projesi'ne ortak olmasını da veto etmişti.  Fransa'da Ermeni soykırımı iddialarının inkârını suç sayan yasa Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmişti.
Kanada yarıştan koptu
Öte yandan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak olan nükleer santral görüşmeleri sürecinde Kanada ve ilgili firmanın yarıştan koptuğunu söyledi. TBMM'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldız, Sinop'a yapılacak olan nükleer santrallerle ilgili sürecin devam ettiğini belirterek, "Bu arada bir ülke ya da firmaya karar verdiğimiz şekilde haberler var, bu müzakere süreci içinde olduğumuz ortamda doğru bir şey değil.. Şu anda bu yarıştan Kanada ve ilgili firmanın koptuğunu söyleyebilirim, diğer üç ülke ve firmayla müzakereler devam ediyor" dedi. Sinop'a yapılacak olan ikinci nükleer santral için Türkiye; Çin, Japonya, Kanada ve Güney Kore ile görüşüyordu.
"Müzakereler aslında geçen ay tamamlanıyordu ama Türkiye lehine daha çok rekabetin oluştuğunu gördük. Yani özellikle bu üç ülke bu yarıştan kopmamak için uğraşıyorlar" diyen Yıldız, şöyle konuştu: "Bu müzakere sürecinin ortaya koyduğu süreç bunu gösteriyor. Biz bundan memnuniyet duyuyoruz. Tabii ki Türkiye’nin lehine gerek finansmanı ile alakalı gerekse yatırımlarıyla alakalı müzakerelerdeki her türlü artının bizlere daha çok şeylerkazandıracağına inanıyorum.
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin gölcük kocaeli05 Mart 2013 12:50

    AYNEN SİNOPLU GELİŞMİŞ ÜLKELER NÜKLEER ENERJİDEN VAZ GEÇİYOR.BİZ TÜRKLERİN AKLI NEREDE İDİ ÇOK GEÇ KALINDI 10 YILDA ANÇAK BİTER DÜNYADA NÜKLEER SANTRAL ERMENİSTANLA TÜRKİYEDE KALR SİNOPLU OY VERİRKEN İYİ DÜŞÜN KARADENİZ BÖLGESİ AĞLAR SEÇİM ZAMANI AKP TULUM ÇIKARIR MİLLET TİMSAH GÖZ YAŞLARI

  • SİNOPLU05 Mart 2013 11:24

    SİNOPTA NÜKLEER ENERJİ İSTEMİYORUZ,,GİDİN BODRUMA,MARMARİSE KURUN.