Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
BORSAGUNDEM.COM
Bloomberg’in haberine göre, başta BNP Paribas ve Credit Agricole olmak üzere Fransız bankaları, euro bölgesinin dağılma ihtimali karşısında, zayıf Avrupa ekonomilerine sağladıkları 140 milyar euronun üzerindeki kaynağı kısıtlama çabası içinde.
Bankaların, İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda’daki operasyonlarını “kendi ayakları üzerinde durabilir” konuma getirmeye çalıştıkları belirtiliyor.
Euronun yürürlüğe girmesinden sonraki 10 yıl boyunca, Fransız bankaları bu beş ülkeye milyarlarca dolar yatırdı. Şimdi ise, bu beş ülkeden biri ya da birkaçının euroyu terketme olasılığı, bankaların üzerinde Demokles Kılıcı gibi sallanıyor.
Bloomberg’e konuşan Kepler Capital analisti Benoit Petrarque, bankaların hamlelerinin karlar üzerinde olumsuz etki yapacağını kaydetti. Analistin hesaplamasına göre, beş ülkedeki varlıkları azaltma operasyonu, BNP Paribas ve Credit Agricole’un vergi sonrası karlarını yüzde 4,7 ve yüzde 7,2 oranlarında azaltabilir.
Kepler Capital tahminlerine göre, sadece BNP Paribas, Credit Agricole ve Societe Generale’in beş sorunlu ülkedeki operasyonlarına sağladığı fonlar 143 milyar euro tutarında.
Euro bölgesi sorunları, banka hisselerine de yansıyor. Son 12 ay içinde BNP ve Natixis hisseleri yüzde 43 değer yitirdi. Aynı dönemde Credit Agricole ve Societe Generale için değer kaybı, sırasıyla yüzde 67 ve yüzde 57 düzeyinde.
Yatırım fonu yöneticisi Jacques-Pascal Porta, Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede, “Pan-Avrupa bankaları” haline gelme politikasının geri teptiğini dile getirdi. Porta, “Bir banka en etkili organizasyona sahip olsa dahi, euro bölgesindeki ayak izleri risk profilini artırıyor,” diye konuştu.
BNP Paribas, perakende bankacılıkta genişlemek için euro bölgesini öncelikli hedef seçmişti. En büyük rakipleri HSBC, Banco Santander ve Standard Chartered ise, bu yolu tercih etmeyip başka coğrafyalarda genişlemeyi öne çıkardılar.
Özellikle Yunanistan’ın euroyu terketmek zorunda kalacağı öngörüsü, giderek daha sık dile getiriliyor. Son olarak Citigroup analistleri, Yunanistan’ın önümüzdeki 12-18 ay içinde ortak para biriminden ayrılma ihtimalini yüzde 90 olarak açıkladı.
Bank of America-Merrill Lynch stratejistleri David Woo ve Athanasios Vamvakidis ise, İtalya ve İrlanda’nın eurodan çıkmak için daha çok nedene sahip olduğunu dile getiriyor. İki stratejist, 10 Temmuz tarihli notlarında, “siyasetçilerin euro bölgesinden çıkışları önlemek için her türlü bedeli ödemeye razı oldukları” fikrini kuşkuyla karşıladıklarını belirtmişlerdi. Analizde, piyasaların, bir veya birkaç ülkenin euroyu terketme olasılığını henüz fiyatlamadığı uyarısında bulunuluyordu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.