Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü (INSEE), yılın ikinci çeyreğine ilişkin ülkenin kamu borcu verilerini açıkladı.
Buna göre, ülkenin kamu borcu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 68,9 milyar euro artarak 3 trilyon 228,4 milyar euroya yükseldi.
Yılın ilk çeyreğinde gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 110,5'ine tekabül eden kamu borcunun ikinci çeyrekte yüzde 112'ye çıkması dikkati çekti.
Bu arada, yüksek borç ve bütçe açığı nedeniyle ülkenin borçlanma maliyetlerinin artması da dikkati çekiyor. Fransız hükümetinin yüksek bütçe açığıyla başa çıkma kabiliyetine ilişkin yatırımcı endişelerinin artmasıyla ülkenin borçlanma maliyeti bu hafta 2008'den beri ilk kez kısa bir süreliğine İspanya'nın üzerine çıktı.
Fransa'nın bütçe açığı, 2023'te bir önceki yıla göre artarak GSYH'nın yüzde 5,5'ine yükseldi. Ülkenin bütçe açığı 2022'de GSYH'nın yüzde 4,8'ine denk gelmişti.
Yeni hükümet için "kritik" bütçe
Öte yandan Fransa'da 1 Ekim'de başlayacak yasama yılında, göreve ay başında getirilen merkez sağcı Başbakan Michel Barnier'nin çözmesi gereken en önemli meseleler arasında 2025 bütçesi bulunuyor.
Hükümetin bütçeye ilişkin hazırlık belgelerini Ulusal Meclis Finans Komisyonuna iletmekte gecikmesi ülkede eleştirilere yol açmıştı.
Ulusal Meclis Finans Komisyonu Başkanı Eric Coquerel, belgelerin zamanında kendisine ulaşmaması üzerine, 17 Eylül'de önce Başbakanlık, ardından 18 Eylül'de Ekonomi Bakanlığına giderek bu belgeleri talep etmiş ancak eli boş dönmüştü.
Hükümetin kötüye giden ekonomik göstergelerin önüne geçmek için vergi artışına gitme olasılığı ise iktidara yakın bazı isimlerce eleştiriliyor.
Eski İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bu ay ulusal basına yaptığı açıklamada, vergileri artıran bir hükümeti desteklemeyeceğini belirtmişti.
Öte yandan, Avrupa Birliği (AB), yüksek bütçe açıkları nedeniyle Fransa, İtalya ve Belçika'nın da aralarında bulunduğu 7 üye ülkeye karşı temmuz ayında disiplin süreci başlatmıştı.
AB kurallarına göre, üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH'nin yüzde 3'ünü, kamu borçlarının ise GSYH'nin yüzde 60'ını aşmaması gerekiyor.
İngiltere'de kamu borcu sert yükseldi
Fransa’da enflasyon hızında sert düşüş
Fransa'dan zenginler için ek vergi planı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.