Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fransa Ekonomi Bakanı, Rusya Ukrayna savaşının ardından Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı bir enerji krizi nedeniyle ABD’yi sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) için daha ucuz fiyat sunmaya çağırdı.
Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire çarşamba günü IMF’nin Washington’daki yıllık görüşmeleri sırasında bir araya gelen G7 Grubu maliye bakanları ve merkez bankacılarının bir toplantısında ‘ucuz LNG’ çağrısında bulundu.
ALMANYA DA TEPKİ GÖSTERDİ
Sözcü'de yer alan habere göre Le Maire, “ABD yönetiminden LNG’yi uzun vadeli bir yaklaşımla daha ucuza almayı bekliyoruz” dedi. Le Marie’nin eleştirileri Almanya’nın ABD’yi LNG için “astronomik fiyatlar” talep etmekle suçlamasından bir hafta sonra geldi.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck geçtiğimiz hafta bir konuşmasında “bazı dost ülkeler bile gaz için astronomik fiyatlar talep ediyor” demişti. Neue Osnabruecker Zeitung’a konuşan Habeck bu durumun konuşulması gereken sorunlar yarattığını da sözlerine ekledi.
MALİYETLERDE ARTIŞ
Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşından bu yana yaptırımların da etkisiyle Rusya, Avrupa’ya gerçekleştirilen gaz sevkiyatını büyük ölçüde kesmiş ve Almanya, Rus doğalgazına bağımlı olduğu için bundan en sert darbe yiyen ülke olmuştu.
Sonrasında ise Rusya’nın kesintileri nedeniyle Avrupa tedariğin sağlanması için ABD’ye döndü. Geçtiğimiz yıl Amerikan sıvılaştırılmış doğalgaz ının toplam LNG ithalatı içindeki payı 28 düzeyinde gerçekleşirken şuanda Avrupa LNG ithalatının yüzde 45’i ABD’den yapılmaya başlandı.
Ancak Avrupa için LNG’nin ithal edilmesi, boru hatlarıyla gelen Rus gazından çok daha maliyetli.
ALMANYA HAREKETE GEÇTİ
Öte yandan Almanya Ukrayna savaşından sonra Rusya’ya olan bağımlılığını bitirmeyi amaçlayan Almanya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalleri inşa etmeye devam ediyor. Terminallerden birinin yer alacağı Kuzey Denizi’nin Wilhelmshaven limanında şantiyenin bu kış tamamlanması planlanıyor.
Platform sayesinde Berlin yönetimi, Rusya’dan savaş öncesi ithal edilen ve şu anda durma noktasına gelmiş doğalgaz miktarının yaklaşık yüzde 20’sini karşılamayı hedefliyor. Almanya şuanda toplam beş inşaat projesine start vermiş durumda.
2023’ten itibaren tüm platformların toplam 25 milyar metre küp sıvılaştırılmış doğalgaz akışı sağlaması bekleniyor. Bu miktar Kuzey Akım boru hattının kapasitesinin yarısı anlamına geliyor.
ABD’nin LNG ihracatı 2023'e kadar sabit kalacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.