Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fransa Maliye Bakanı Eric Lombard, Fransız Inter radyosuna yaptığı açıklamada, ülkede kamu bütçe açığı konusunda rahatsız olduklarını söyledi.
Siyasi krize neden olan bütçe durumunu "ciddi" olarak niteleyen Lombard, bu yıl kamu bütçe açığının GSYH'nin yüzde 5'i ile 5,5'i arasında hedeflendiğini belirtti.
Lombard, kamu bütçe açığının 2024'te yüzde 6,1 seviyesinde olmasını beklediklerini, bu yıl 50 milyar euroluk maliyet tasarrufu hedeflediklerini kaydetti.
Büyük Fransız şirketlerine özel vergi planlarının devam ettiğini dile getiren Lombard, Fransız iş dünyasının kamu bütçesinin hala hazırlanmamış olması konusunda endişe duyduğunu vurguladı.
Fransa Maliye Bakanı Eric Lombard, 2025 bütçesini hazırlamak üzere bu hafta çeşitli siyasi partilerin temsilcilerini kabul edeceğini sözlerine ekledi.
Siyasi kriz
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 13 Aralık'ta yeni başbakan olarak atanan François Bayrou, şubat ortasına kadar bu yıl için bir bütçe sunmayı hedefliyor.
Fransa'da geçen yılki ve bu yıl hedeflenen bütçe açığının Avrupa Birliği'nin (AB) yüzde 3'lük hedefinin çok üzerinde olması dikkati çekti. AB yönetimi, Fransa'yı bu konuda uyarmıştı.
Ülkede bütçe konusundaki anlaşmazlık, geçen yıl Başbakan Michel Barnier'in 3 aylık merkez sağ hükümetini düşürmüştü.
Avrupa'nın ikinci büyük ekonomisinde hükümetin düşmesinin, kıtanın en büyük ekonomisi Almanya'da hükümetin dağılarak erken seçime gidilmesinin, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesine haftalar kala olması dikkati çekmişti.
Euro Bölgesi'nin ikinci büyük ekonomisine sahip Fransa'da siyasi kriz ekonomiyi de tedirgin ediyor.
Fransa'nın siyasi krizin derinliklerine sürüklenmesi ve kamu maliyesinin yeniden yapılandırılması konusunda ciddi şüphelerin oluşması üzerine yatırımcılar, Fransız varlıklarını cezalandırıyor.
Fransa'da siyasi belirsizlik finansal piyasalara yansırken Fransız devlet tahvillerine talebin düşmesi dikkati çekiyor. Fransız tahvil getirileri yükselirken devletin finansman maliyetleri de artıyor.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da yaza kadar yeni bir "güvensizlik oylamasıyla" karşı karşıya kalabileceği de Fransız kamuoyunda tartışılıyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de 13 Aralık'ta Fransa'nın kredi notunu "Aa2"den "Aa3"e düşürmüştü.
Fransa Merkez Bankası da 17 Aralık'ta ülke ekonomisi için bu yıl büyüme tahminlerini iç siyasi kriz ve küresel ekonomide artan belirsizlik nedeniyle yüzde 1,2'den yüzde 0,9'a çekmişti.
Banka, ülke ekonomisinin artan siyasi huzursuzluk, hükümet krizleri ve küresel ekonomide artan belirsizlikle beklenenden daha yavaş büyüyeceğini öngörmüş, 2026 için büyüme tahminini yüzde 1,5'ten yüzde 1,3'e indirmişti.
Fransa'da özel bütçe tasarısı parlamentodan geçti
Fransa’da bütçe krizine özel yasa tasarısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.