Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Forex işlemlerinde kaldıraç oranında değişikliğe gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre kaldıraçlı işlemlerde pozisyon ilk açılığında kaldıraç oranı 10:1'i geçemeyecek. Kaldıraçlı işlemler için başlangıç teminatı tutarı asgari 50.000 TL veya muadili döviz oldu. Bu uygulama 45 gün içinde uyumlu hale getirilecek.
Resmi Gazete yayımlanan tebliğin detayları şöyle:
(1) Kaldıraçlı işlemlerde kaldıraç oranı, işlem yapmak için yatırılan teminat tutarı karşılığında alınabilecek pozisyon tutarını gösteren orandır. Kaldıraçlı işlemlerde pozisyonun ilk açıldığı sırada uygulanacak kaldıraç oranı 10:1’i geçemez.
(2) Kurul gerekli gördüğü hallerde bu oranları değiştirme ve varlık bazında kaldıraç oranı belirleme yetkisine sahiptir.
(3) Kaldıraçlı işlem gerçekleştirebilmek için başlangıç teminat tutarı olarak asgari 50.000 TL veya muadili döviz tutarı hesaba yatırılır.
(4) İşlemlere başlamadan önce veya başladıktan sonra hesaptan nakit çekilmesi veya başka bir kuruma virman yapılması suretiyle başlangıç teminat tutarının 50.000 TL veya muadili döviz tutarının altına düşürülmesi halinde pozisyon açılamaz. İşlemlere başlandıktan sonra zarar edilmesi neticesinde teminat tutarının 50.000 TL veya muadili döviz tutarının altına düşmesi durumunda işlemlere devam edilebilir.
(5) Birinci fıkrada belirlenen esaslar çerçevesinde uygulanacak azami kaldıraç oranları aracı kurumlar ile müşteriler arasında imzalanacak çerçeve sözleşmede belirlenir. Söz konusu oranların daha sonra değiştirilebilmesi için müşterinin yazılı onayı alınır. Aracı kurumlar tarafından tevsik edilebilmesi şartıyla elektronik ortamdaki her türlü araç yoluyla müşteri onayı alınması mümkündür.
"Kaldıraç oranının uygulanması
GEÇİCİ MADDE 6 – (1) Bu maddenin yayımı tarihinden önce açılmış olan pozisyonlar için 27 nci maddenin birinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen kaldıraç oranı ve asgari başlangıç teminat tutarı için
14/1/2016 tarihli ve 29593 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ III-37.1’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-37.1.a)
hükümleri uygulanmaya devam olunur.
(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla aracı kurumlar nezdinde bulunan açık pozisyonlarda uygulanan kaldıraç oranı en geç 45 gün içerisinde 27 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen kaldıraç
oranına uyumlu hale getirilir. Bu süre içinde uyum sağlayamayan pozisyonlar aracı kurum tarafından kapatılır.
SPK'dan konu ile ilgili yayınlanan duyuruda şu bilgiler verildi:
"6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 37, 38, 39, 45 ve 128 inci maddelerine dayanılarak çıkarılmış “Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ” ile aracı kurumların yatırım hizmet ve faaliyetlerine ilişkin hususlar düzenlemiştir.
Kaldıraçlı alım satım işlemlerinde (Foreks) uygulanan azami kaldıraç oranı ile kaldıraçlı alım satım işlemi gerçekleştirmek için yatırılması gereken başlangıç teminat tutarına ilişkin değişikliklerin
yer aldığı III-37.1.b sayılı “Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 10.02.2017 tarih ve 29975 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.Yapılan değişiklik ile kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin
azami kaldıraç oranı 100:1’den 10:1’e düşürülmüş ve ayrıca işlemlere başlayabilmek için asgari 50.000 TL veya muadili döviz tutarında başlangıç teminatı yatırılması zorunluluğu getirilmiştir.
Bu suretle bireysel yatırımcıların yüksek kaldıraca dayalı risk almalarının ve düşük tutarlı tasarruflar için yüksek kaldıracın yol açacağı muhtemel mağduriyetlerin önlenmesi hedeflenmiştir.
1:10 kaldıraç uygulaması ve 50.000 TL. başlangıç teminatı bulundurma yükümlülüğü bugün itibariyle yürürlüğe girmiş olup, Aracı Kurum’lar nezdindeki mevcut açık pozisyonların yeni düzenlemeyle
uyumlu hale getirilmesi için 45 gün geçiş süresi verilmiştir.
Ben her gün yüzde 3 vuruyordum ama. Demek bilenle bilmeyen bir değil. Memleketi vasat ekonomiden, borsadan anlamayan gerizekalı adamlar yönetiyor abi. Bu kadar mantıksız karar olamaz. İnterneti yasaklamak gıbı bişi bu. VPN'den yine giriyorsun. Dolayısıyla sen dünyaya bir yasak koymuyorsun yurtdısındaki adamlar senın paranla oynayacak dolayısıyla TL daha fazla dolar karsısında deger kaybedeck bu suretle. Ki ilk onda yani USDTRY dünya üzerinde oynanan pariteler arasında! Yok abi yok. Kesin bi bakanın oğlu milyonlar kaybetti bu foreksde ondan kapattılar. Yok küçük yatırımcıyı korumakmış bunlar işin hikaye kısmı.
Yahu adam kazanmak için pozisyon alıyor. Kazaninca ben bu işi biliyorum oluyor. Kaybedince yandım anam. Bunlar sahtekar. Benim paramı aldılar. 😊 A tatlı. S acı.
Doğru bir karar.Bizim köyde derlerki ayranı yok içmeye,tuvalete gider tahtaverelliyle.1000 dolarla 100000 dolarlık işlem yapıyor.Kazandımı 1 koyuyor 100 kaznıyor.Ama bilmeyenler 100 kaybediyor.Borsada da aynı açığa satışlar alışlar vs. dolambaçlı işler kısaca sahtekarlık herkes ne kadar parası varsa o kadar işlem yapacak kardeşim.hayali işlerle para kazananların önüne geçmek lazım.
TAM BİR KUMAR OYUNUNA DÖNMÜŞTÜ BU KARAR İYİ OLDU KÜÇÜK YATIRIMCI RESMEN SOYULUYORDU KEŞKE BORSADA VURGUNCU PATRONLARA KARŞI ÖNLEM ALINSA.
Risk risktir bunun limitinide gördük
Yırtdışına gider millet
yanlis karar.ilgili kurumlar eleman cikarmak zorunda kalir.oyuncular yurt disi kurumlara kacar.
haydin yurt dısına
spk nın saçma sapan uygulamalarından bir yenisi...1000 tl teminatla 50 bin tl teminat yatırmak arasında risk anlamında ne fark var? ayrıca adaletsiz bir uygulama..parası olana açıyor sistemi
Yanlış karar
hukumet dolar kurlarini fx islemleri yukari cekiyor saniyor herhalde, koca bir sektoru batirdilar bu kararla, para yurtdisindaki karanlik online fx dukkanlarina gidecek simdi....
piyasa da oyuncu kalmayacak haberleri yok ne mantıksız birşey bu böyle
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.