BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisForeks'e SPK neşteri----

Foreks'e SPK neşteri

Foreks'e SPK neşteri
26 Nisan 2011 - 08:48 www.finansgundem.com

Kumarvari işlemlerin yapıldığı iddia edilen foreks piyasası işlemlerine Sermaye Piyasası Kurulu, dünya örnekleriyle neşter vuracak

Belirli bir merkezi veya takas kuruluşu bulunmayan piyasada geçen yıl Türkiye'den 5 bin müşterinin tüm parasını kaybettiği belirtiliyor. Foreks, ülkelerin para birimlerinin karşılıklı olarak değiştirildiği, döviz alınıp satıldığı piyasa olarak biliniyor.Son günlerde mağduriyet şikayetlerinin arttığı foreks piyasalarına çekidüzen geliyor. İsrail'e kaynak aktarımı iddiaları ile de gündeme gelen ve çok sayıda yatırımcının "Ocağımız söndü" sözleriyle eleştirdiği 'foreks'e Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), dünya örneklerini inceleyerek yeniden ayar verecek. Dünya genelinde 3 trilyon liranın üzerinde günlük işlem hacmine ulaşan piyasada yeni mağduriyetlerin yaşanmaması hedefleniyor. Bu kapsamda SPK'nın kapısını çalan bir yatırımcı, foreks mağduru olduğunu belirterek, "1 koy 10 al" reklamlarına dayanarak bu piyasada işlem yaptığını kaydediyor. Bir gecede 44 bin 683 dolarlık açık pozisyonunun kapandığı ve SPK'ya başvurduğunu aktaran yatırımcı, "Bu yapıyı yeniden düzenleyecek torba kanun iki ay önce yasalaştı, ancak 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Evraklarını gönder ona göre işlem yapacağız." cevabı aldığını belirtiyor.
ABD, Japonya ve İngiltere gibi ülkelerin mevzuatlarını yakından inceleyen SPK, radikal önlemler alma hazırlığında. Ülkelerin para birimlerinin karşılıklı olarak değiştirildiği, döviz alınıp satıldığı piyasa olarak bilinen söz konusu sistemde SPK'dan onay almış kuruluşlar aracılığı ile işlem yapılabilecek. Kurumların çalışma usul ve şartları belirli olacak. Mağduriyet yaşanması halinde şikayet edebilecek mekanizma devreye girecek. Herhangi bir şekilde vatandaşın parasının kullanılmasında suistimal tespit edilmesi halinde ise cezai yaptırım uygulanacak. Türkiye'den işlem yapanlar kaldıraç etkisini fazla kullandığı için önemli miktarda zarar ediyor. Piyasa uzmanları, foreks sisteminin sakıncasını hesapların yurtdışında olmasına dayandırıyor. SPK'nın çalışmasını değerlendiren bir uzman ise kolay yoldan çok para kazanma hırsıyla hareket eden ve adeta kumarvari işlemlerin yapıldığı, Türk yatırımcısının cebinden milyarlarca doların yurtdışına çıktığını belirtiyor. Türkiye'de sadece bir firmada kayıtlı 5 bin müşterinin 2010 yılında tüm parasını kaybettiğini ifade ediyor. Foreks piyasalarından en büyük payı yüzde 30'un üzerinde bir oran ile Londra alıyor. Dünyanın diğer önemli foreks merkezleri ise ABD, Japonya ve Singapur. Piyasada önemli olan ülkeler ise Almanya, İsviçre, Avustralya, Kanada, Fransa ve Hong Kong.
Rakamlarla foreks piyasası
Dünya genelinde günlük 3 trilyon liralık işlem hacmi
Türkiye'de 5 milyar lirayı bulan günlük işlem hacmi
Bire dört yüz kaldıraçla kazanma şansı
24 saat işlem imkânı
100 dolarla 20 bin dolarlık işlem yapma imkânı
Belirli bir merkezi veya takas kuruluşu bulunmuyor. Zaman

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Küçük BİLO01 Mayıs 2011 20:55

    İMKB'ye neden hacimler yasaklandı diye soruyosunuz görevli.Avrupa ve Dünya sistemi böyle uygulanıyor bizde ona uyduk diye cevap veriyor.Kardeşim Avrupa Ve Dünya borsalarıyla her alanda aynımısınızda ala la örnek olarak hacim miktarını kapattırıp küçük yatırımcıyı iyice soğutuyosunuz.Sizler kimden yanasınız.Hani küçük yatırımcılar korunacaktı.Örnek çalışmanızı büyük bilbortlarla yılın çalışması olarak sunabilirsiniz belki büyük yatırımcılar size ödül bile verir.

  • yatirimci26 Nisan 2011 13:06

    aman haaaa burayida kisitlada görelim..nasil hisse derinliklerini parali yaptiniz anlasildi ne oldugunuz..hani ky.yi korumak icindi bu yaptiklariniz? ky.yi soymak icin simdide parali yaptiniz!!zaten büyüklere dokunmaz 10,30,90 tl.lik derinlik bilgisi.ama ky. lere dokunur...su an bildigim 7 kisi islemi birakti yakinda ben birakacagim.sn.akgiray sende git ev hanimlarini cagir..