Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırımcılar bu yıl özel sermaye ve risk sermayesi fonlarındaki hisselerini rekor düzeyde bir hızla satışa çıkardı. Financial Times’ın haberine göre satışlardaki hızlanmanın en önemli sebepleri küresel hisse senetlerinde yıl boyunca görülen sert düşüşler ve düşük faiz oranları döneminde yükselişe geçen özel piyasalardaki geri dönüş süreci oldu.
Emeklilik ve ulusal varlık fonları da yılın ilk altı ayında özel fonlarda 33 milyar dolar değerinde hisse satanlar arasındaydı. Jefferies verilerine göre 2021’in aynı döneminde sadece 19 milyar dolar hisse satışı gerçekleşmişti.
Satış dalgası özel piyasalara on yıldır artarak yapılan yatırım tahsislerini takip ediyor. Küresel Finans Krizi’ni takip eden on yılda özel piyasaların etkinliği güçlü bir biçimde artmıştı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu özel piyasalar risk sermayesinden ve gayrimenkul yatırım fonlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
Yatırımların geri çekilmesi özel piyasalardaki şirketlerin en büyük kozlarından biri olan küresel bağış toplama ve sürdürebilme yetenekleri konusunda şüphe uyandırıyor.
Emeklilik fonları ise yatırımlardaki geri çekilmenin en temel sebebinin borsalardaki sert düşüşler olduğunu belirtiyor. Emeklilik fonu yatırımcıları satın alma fonlarına ve diğer özel piyasa yatırımlarına aşırı maruz kalan portföylerden ayrılarak güvenli bir yol haritasını tercih ediyor.
FT’nin haberine göre satın alma fonlarındaki varlıklarının bir kısmını düşükten satan bir emeklilik fonunun özel sermaye başkanı konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
"Bunu daha önce hiç yapmak zorunda kalmamıştık ve asla yapmak zorunda kalmayacağımızı umuyorduk. Ayrıca, bu yıl ve gelecek yıl yeni özel sermaye fonlarında taahhüt ettiğimiz tutarları da azaltacağız.”
Şirket satın alma sözleşmelerindeki hızlı artışla birlikte emeklilik fonları son iki yılda satın alma şirketlerine beklenenden çok daha hızlı para toplamıştı. Anlaşmalardaki düşüş söz konusu fonlamanın sıkışacağı yönündeki endişeleri de artırıyor. Haberde ismi açıklanmayan üst düzey bir özel sermaye yatırım yöneticisi, “Yatırımcılar umutsuzca tam anlamıyla bir nakit sıkışıklığına gireceklerinden ve bir şeyler satmaya başlamak zorunda kalacaklarından endişe duyuyorlar. Bu sebeple şimdiden hisseleri satarak bir adım öne geçmeye çalışıyorlar” dedi.
Dünyanın en büyük emeklilik fonundan kötü performans
Fon yöneticilerinin portföylerindeki nakit oranı 21 yılın zirvesinde
Hedge fonları borsalarda düşüş bekliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.