Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
SERAP SÜRMELİ – FINANSGUNDEM.COM
Finansal Kurumlar Birliği’nce yılın ilk yarısının değerlendirildiği toplantıda yeni bir Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) kurulmasının gündemde olduğu öğrenildi.
Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman şirketlerinin 2017 yılının ilk 6 aylık dönemine ait konsolide verilerininin açıklandığı toplantıda konuşan FKB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, Türk ekonomisine büyük ivme kazandıran Kredi Garanti Fonu’nun ikincisi için, “Yeni kurulacak KGF ile ilgili taleplerimizi otoritelere ilettik” dedi.
Cantekin, “KGF’den yararlansaydık büyümeye artı 10 puan katkı sağlardık” diye konuştu.
Mehmet Cantekin’in verdiği bilgiye göre sektörün aktif büyüklüğü 120 milyar TL’ye ulaştı. FKB olarak 2017 büyümesinin yüzde 20’yi bulacağı ifade edildi.
“SEKTÖRÜNÜN AKTİFLERİ 2017’NİN İLK YARISINDA YÜZDE 19,5 BÜYÜDÜ”
Toplantıda, 2017 yılının ilk 6 aylık dönemi itibarıyla her üç sektöre ait konsolide verilerini açıklaklayan Cantekin, “Ülkemizde sağlanan istikrar ortamı ile birlikte ekonomide yaşanan güzel gelişmelerin meyvelerini tüm finans kesimi olarak toplamaya başladık. Bankacılık dışı finans sektörü olarak 2017’nin ilk 6 aylık dönemini başarılı bir şekilde geride bırakıyoruz. Ülkemiz ekonomisinde bankacılık dışı Finans sektörünün payının artırılması, finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi, alternatif finansman olanaklarının yaygınlaştırılması, temsil ettiği sektörlerin hak ve menfaatlerini koruyarak sağlıklı bir rekabet ortamı oluşturulması yönünde aktif bir rol üstlenen Birliğimiz; 4 yıllık bir sürede bankacılık dışı finans alanının güçlü bir temsilcisi konumuna geldi ve sektörlerimizin faaliyet alanlarının genişletmesine katkı sağladı. Edindiğimiz misyon gereği Türkiye’nin finans alternatiflerini çeşitlendirmek, finansta değişimin öncüsü olmak gibi hedeflerimiz var. Bankalara alternatif olmak yerine hep birlikte güçlü bir finans yapısı için bankacılık kesiminin yanında olmak, bir anlamda onların sırtındaki önemli yükü mümkün olduğunca paylaşmak istiyoruz. Bu anlayışla, finansman alanında üzerimize düşen görevi yerine getirmeyi ülkemize bir borç biliyoruz.
Yapılanma süreci devam eden İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinin fiziki bir mekândan çok, Türkiye'yi uluslararası sermaye ve yatırımcıya, finansal teknolojilere cazip kılacak yasal zeminin oluşmasına imkân sağlayacağını düşünüyoruz. FKB’nin üzerinde önemle durduğu adres paylaşım sisteminin bankacılık dışı finansa açılması, vergi ve zorunlu karşılıklar gibi aracılık maliyetlerinin düşürülmesi ve Kredi Garanti Fonu’ndan bankacılık dışı finansal kuruluşların yararlanması konularının tartışıldığı bu dönemde; reel kesim ve KOBİ’lerimiz için finansmana erişimi kolaylaştıran ve alternatifleri çoğaltan bu gibi düzenlemelerin, İFM çalışmalarının da itici motivasyonuyla, kısa sürede sonuçlandırılacağına inancımızı koruyoruz” dedi.
Mehmet Cantekin FKB çatısı altında temsil edilen üç sektörün finansal performansına ilişkin olarak da şu bilgileri paylaştı: “Finansal Kiralama sektörümüzün alacakları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,1 artarak 47 milyar TL seviyesini aştı. Diğer yandan sektörün aktif büyüklüğü son verilerle birlikte yüzde 23,6 oranında, öz kaynakları ise yüzde 13,2 oranında büyüdü.
Faktoring sektörüne baktığımızda; 2017’nin 6 aylık performansında işlem hacmi 69,2 milyar TL; alacakları ise 33 milyar TL seviyesini aştı. Sektörün aktif büyüklüğü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3’lük artışla 35 milyar TL; öz kaynakları ise yüzde 11,7 büyüme ile 5,3 milyar TL olarak gerçekleşti. 61 faktoring şirketi ile faaliyet gösteren sektör, her geçen gün genişleyen ve bugün sayıları 100 bini aşan müşterilerine hizmet veriyor.
Finansman sektörüne geldiğimizde ise, 2017 yılı ilk 6 ay verilerini yine geçen yılın aynı dönemine göre karşılaştırdığımızda; sektörün büyüme ivmesinin devam ettiğini görüyoruz. Sektörün işlem hacmi 2017 ilk yarısında yüzde 16,1 oranında büyüyerek, 11 milyar TL’yi aştı. Aktif büyüklüğü 13,6’lık artışla 33 milyar TL; alacak büyüklüğü ise 13,9’luk artışla 28,8 milyar TL seviyesine erişti.
2017 yılı ilk 6 ayı itibarıyla; Finansal Kurumlar Birliği olarak temsil ettiğimiz bankacılık dışı finans kesiminin toplam finans sektörü içindeki payı; aktif büyüklüğüne göre %3,9, alacaklara göre %5,4 ve öz kaynaklara göre de %5’e erişmiş durumda. Yine toplam işlem hacmimizin GSMH içindeki payı da yaklaşık %7,1’ler seviyesinde.”
Cantekin sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bu veriler ışığında Birliğimizin genel performansını değerlendirecek olursak; öncelikle her üç sektörümüzün de başta KOBİ’lerimiz olmak üzere reel ekonomimize sundukları katkıyı ülkemizin büyüme hedefleri doğrultusunda her geçen gün artırdıklarının altını özellikle çizmek isterim. 2016 yılında yaşadığımız olumsuz gelişmelere rağmen; ekonomimizin istikrarı, yabancı yatırımcının Türkiye’ye duyduğu güven ile birlikte bankacılık ve bankacılık dışı finans sistemimizin güçlü bir şekilde ayakta durduğunu görüyoruz ve bizler Türkiye’yi ekonomik olarak ileri seviyeye ulaştırmada da kararlıyız. Ancak şunun da altını çizmek istiyorum; Ülkemizdeki bankacılık dışı finans sektörünün ekonomideki payının artırılması, güçlendirilerek derinleştirilmesi ve KOBİ’lere gereken desteğin verilebilmesi, bizlerin yurt içi ve yurt dışı kaynaklara rekabet ve fırsat eşitliği içerisinde ulaşabilmemiz ile mümkündür. Bu sebeple; bugüne kadar yapılan düzenlemeler yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından çok önemli olmakla birlikte, özellikle rekabet koşullarının iyileştirilmesi yönünde atılabilecek yeni adımlarla, yatırım ortamının iyileştirilmesine daha da fazla katkı sunulabileceğine inanıyorum.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.