Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya Altın Konseyi, yakınlarda Altın Talepleri Eğilimleri raporunu yayımladı. Rapora göre, yılın ilk çeyreğinde küresel altın talepleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 düşerken, Çin piyasasında altın mücevher üzerindeki talepler ise yüzde 212 arttı.
Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre, yılın ilk çeyreğinde küresel altın talepleri 815,7 tonla bir önceki çeyreğe denk gelirken, yıllık bazda ise yüzde 23 düştü. Bunun en büyük sebebi, küresel altın ETF’lerinden (Borsa Yatırım Fonu) 177,9 tonluk çıkışın olmasıdır. Aynı dönemde, Çin’in altın ETF’lerine ise 11,5 tonluk girşi seyredildi. Mart sonu itibarıyla, Çin’de altın pozisyonu 72,4 tona ulaşarak, tarihteki yeni rekora imza attı. Dünya Altın Konseyi Çin Bölgesi Genel Müdürü Wang Lixin, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “İki unsur, yurtiçi yatırımcıların altın ETF’lerine yönelik ilgilerinin artmasına neden oldu. Birinci olarak, yılın ilk çeyreğinde, yurtiçi piyasada altın fiyatlarında gösterilen durgunluk nedeniyle, birçok birey yatırımcı altın ETF’lerine yönelik yatırımı artırdı ve bazı insanlar da bu fırsatla altın ETF’lerine girdi. İkinci olarak, Bahar Bayramı’ndan sonra Çin borsasında dalgalanmaların sürekli artmasından dolayı, altın gibi güvenli liman varlıkları daha fazla yatırımcının ilgisini çekti.”dedi. Küresel altın ETF’leri üzerindeki talebin düşmesine rağmen, külçe ve altın sikke taleplerinde ise güçlü toparlanma eğilimi seyrediliyor
Düşük fiyatta satın alma isteği ve enflasyon baskısına yönelik beklentinin artması gibi unsurların etkisiyle, yılın ilk çeyreğinde külçe ve altın sikke üzerindeki küresel yatırımlar 339,5 tona ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 arttı. Bunlar arasında, Çin piyasasında külçe ve altın sikkeye yönelik talep 86 tona ulaştı. Bu rakam son on çeyrek boyunca en yüksek noktaya geldi ve yıllık bazda da yüzde 133 yükseldi. Öte yandan, yılın ilk çeyreğinde küresel altın mücevherlere yönelik talepler de yıllık bazda yüzde 52 artarak, 477,4 tona ulaştı. Çin’de ise ekonominin hızlı toparlanması ve bayram tüketiminin sürekli canlanması gibi unsurların etkileriyle, yılın ilk çeyreğinde altın mücevher tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 212 artarak, 191,1 tona çıktı ve bu rakam 2015 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Geçen yıl salgından dolayı bazın düşük olması, bu artışa neden olan en önemli sebeplerden birisi. Buna rağmen, 191,1 tonluk tüketim hacmi, salgından önceki 2019 yılına kıyasla yine yüzde 4 arttı. Dünya Altın Konseyi Çin Bölgesi Genel Müdürü Wang Lixin, yılın ilk çeyreğinde Çin’de altın fiyatında yaşanan yüzde 8,5’lik düşüşün, tüketicilerin altın üzerindeki alım gücünün artmasına neden olduğuna işaret etti.
Yeşiller Almanya'da birinci parti oldu
Altın, yeniden zirveyi zorluyor
Moody's'ten küresel ticaret için ilişkin olumlu beklenti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.