BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
AKBNK 49,54 -3,43 257.608.000.000,00
ALBRK 6,50 2,52 16.250.000.000,00
GARAN 102,80 -1,81 431.760.000.000,00
HALKB 19,68 -1,30 141.396.431.866,56
ICBCT 12,39 -0,48 10.655.400.000,00
ISCTR 10,66 -3,62 266.499.680.200,00
SKBNK 5,07 -1,93 12.675.000.000,00
TSKB 10,49 -1,78 29.372.000.000,00
VAKBN 20,40 -2,11 202.284.799.069,20
YKBNK 22,16 -3,57 187.186.656.453,44

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve Hayat'Fiyat değil hizmet rekabetinde varız'----

'Fiyat değil hizmet rekabetinde varız'

'Fiyat değil hizmet rekabetinde varız'
12 Ağustos 2010 - 13:29 www.finansingundemi.com

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, FİNANSGÜNDEM.COM’un sorularını yanıtladı

Sigorta sektörü açısından 2009 oldukça zor geçti. 2010’da çok parlak görünmüyor. Geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5.6 büyüyen sektör reel olarak küçüldü.’  Mayıs sonunda ise sektörünün prim üretimi yüzde 13 arttı… Sigorta sektörü açısından 2010 yılı nasıl geçecek? Sektör kar edebilecek mi? Yoksa fiyat rekabeti sürecek mi? Bütün bu soruları sektörünün en büyük oyuncusu olan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su’ya sorduk.
Berrin Uyanık Bekar /FİNANSGÜNDEM.COM
FİNANSGÜNDEM.COM muhabiri Berrin Uyanık Bekar’ın sorularını yanıtlayan Su, sektörünün karlılık açısından ilk dönem sonuçları incelendiğinde, rakamların şirketlerin beklentilerinin çok altında olduğunu söylüyor. Sektörün lokomotifi konumundaki oto sigortalarının ana branşları olan kasko ve trafik sigortalarında açıklanan zararların bu kapsamda dikkat çekici olduğunu vurgulayan SU, “Söz konusu veriler, şirketlerin fiyatlama politikalarını ve risk kabul kriterlerini gözden geçirmeleri gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor” diyor.
FİNANSGÜNDEM.COM: Sigorta sektörünün geçen yılki performansını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörün bu yılki performansı nasıl?
Mustafa Su: 2009 yılında sigorta sektörü, bir önceki yıla göre yüzde 5,6 oranında büyürken hayat dışı sigortalarda bu artış yüzde 4,0 oldu. 2010 yılı ilk üç aylık dönem verileri incelendiğinde büyümenin devam ettiği görülüyor. 2010 yılı 3 aylık dönemde toplam prim üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,7 oranında artarak, 3 milyar 671 milyon lira olarak gerçekleşti. Prim üretiminin; 3 milyar 79 milyonu hayat dışı branşlardan, 591 milyonu ise hayat branşından elde edildi. Hayat dışı sigortalarda büyüme oranı yüzde 12,4 olurken, hayat sigortalarında artış oranı yüzde 14,7 olarak gerçekleşti.
FİNANSGÜNDEM.COM: 2010 yılında ve 2011 yılında sigorta sektörünün yüzde kaç büyümesi bekleniyor?
Mustafa Su: Mayıs sonu itibariyle sektör genelinde yüzde 13 civarında prim artışı söz konusu. İlk beş aylık sektör verileri incelendiğinde, 2010 yılına iyi bir başlangıç yapıldığını söyleyebiliriz. 2010 yılında sektörde yüzde 13 - 15 arasında büyümenin yaşanacağını tahmin ediyoruz. Anadolu Sigorta olarak, 2010’da sektörün üzerinde bir büyüme hedeflemekteyiz.
FİNANSGÜNDEM.COM: Anadolu Sigorta’  geçen yıl yüzde kaç büyüdü? Sektörün en büyük şirketi olarak bu büyümede etkili olan değişimler nelerdir?
Mustafa Su: Şirketimiz 2009 yılını, yüzde 7,1 oranında prim artışı ile 1 milyar 243 milyon lira prim üretimiyle kapattı. Şirketimiz uzman kadroları, deneyimli ve yaygın acente ağıyla müşterilerini bilgilendirmek, sigortacılık hakkında bilinçlendirmek, ihtiyacı tam belirlemek ve talebi karşılayacak doğru ürünleri sunmak konusunda öncü bir rol üstlenerek, müşteri odaklı sigortacılık yaklaşımı benimsemektedir. Bu kapsamda sektörde liderlik ve karlılığı bir arada yakalamak için durmadan yenilenmekte, teknoloji ve müşteri odaklı hizmet anlayışına da önemli yatırımlar yapıyoruz.
Şirketimizin yıllardır süregelen prim üretimi ve karlılıktaki istikrarında; sigortalılarımızla Anadolu Sigorta arasındaki dürüstlük ve güvene dayalı oluşturulan güçlü bağın, ayrıca şirketimizin üstün hizmet kalitesinin büyük etkisi olduğunu düşünüyoruz.
FİNANSGÜNDEM.COM: Daha çok hangi alanlarda büyüdünüz? Bundan sonraki süreçte büyüme hangi alanlarda olacak?
Mustafa Su: 2010 yılının başından bu yana; kara araçları, sağlık, nakliyat, genel sorumluluk, trafik ve kasko branşlarında önemli oranda büyüme gerçekleştirdik. Bu trendi 2010 yılı sonunda, her branşta prim üretimi artışı şeklinde, sürdürmeyi hedefliyoruz.’ ’ 
FİNANSGÜNDEM.COM: Siz önümüzdeki yıllarda sektörün gönüllü mü yoksa zorunlu sigortalarla mı büyüyeceğini düşünüyorsunuz?
Mustafa Su: Sektörde prim hacminin büyümesinin toplumumuzda sigorta bilincinin artması ve var olan ancak henüz kullanılmamış, potansiyelin etkin değerlendirilmesi ile olabileceğini düşünüyoruz. Eğer toplumumuzda sigortalı olma bilincinde bu yönde bir artış yaşanır ise gönüllü olarak yapılan sigortalarda da mutlaka bir artış olacaktır.’ 
FİNANSGÜNDEM.COM: Daha önce İstanbul’da kendi araç servislerinizi kuracağınızı açıklamıştınız, kaskolu araçları burada tamir edeceğinizi söylemiştiniz, bu konuda yatırımlara’ başladınız mı ya da ne’ zaman başlayacaksınız?
Mustafa Su: Daha önceki dönemlerde, kasko hasarları ile ilgili olarak, bazı onarım servislerinin müşterilerine ait araçları normalin üstündeki bedellerle onardığını, bu nedenle kasko branşında maliyetlerin ciddi bir şekilde arttığını belirtmiş, bu konuda önlemler alınmasının gerektiği hatta gerekirse -bir son çare olarak- kendi servis istasyonlarımızı da kurabileceğimizi ifade etmiştik.’ 
O zamandan günümüze, bu sorunun çözümü için hasar yönetimi anlamında, eksperlerin performanslarının belirlenmesi, belirli bir limite kadar olan hasarların, otomotiv konusunda uzmanlaşmış kadromuz tarafından tespit ve takibinin yapılması, hasarlı araçları layıkıyla onarabilecek birçok yetkili/özel servisten, onarım bedeli konusunda piyasa araştırması yapılması gibi çeşitli uygulamalar sayesinde önemli adımlar atarak gerekli önlemleri aldık ve tatmin edici sonuçlara ulaştık.’ 
Bu nedenle halihazırda bulunduğumuz süreçte, gerçek onarım bedelleri üzerinden sigortalılarımıza hızlı ve kaliteli onarım hizmeti veren servislerle çalıştığımız için, kendi onarım servislerimizi kurmamızı gerektirecek bir durum da yok.
FİNANSGÜNDEM.COM: İş Bankası'nın elindeki Anadolu Sigorta hisselerini Milli Reasürans’a devretmesi sizin stratejilerinizde bir değişikliğe neden olur mu?
Mustafa Su: Söz konusu bu hisse devri, aynı grubun şirketleri arasında gerçekleşti. Bu sebeple Türkiye İş Bankası’nın elinde bulunan Anadolu Sigorta hisselerinin Milli Reasürans’a devredilmesi, esasen stratejilerimize yeniden yön verecek herhangi bir değişikliğe yol açmamıştır. Sonuç olarak Anadolu Sigorta, halen Türkiye İş Bankası grubu bünyesinde yer almaktadır.

FİNANSGÜNDEM.COM: Sektör büyürken karlılıkların düşmesini nasıl açıklıyorsunuz?
Mustafa Su: Karlılık açısından ilk dönem sektör sonuçları incelendiğinde rakamların, şirketlerin beklentilerinin çok altında olduğunu görüyoruz. Sektörün lokomotifi konumundaki oto sigortalarının ana branşları olan kasko ve trafik sigortalarında açıklanan zararlar bu kapsamda dikkat çekicidir. Söz konusu veriler, şirketlerin fiyatlama politikalarını ve risk kabul kriterlerini gözden geçirmeleri gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.’ 
Sigorta sektöründe en çok dikkat edilmesi gereken unsur; bir riskin hak ettiği primle poliçelendirilmesidir. Ülkemizde ne yazık ki hemen hiçbir branşta, bu yaklaşım olması gerektiği şekilde uygulanmıyor. Her yıl daha da şiddetlenen ve adeta fiyat anlamında birbirini ezmeye çalışan sigorta şirketleri, aslında maalesef kendi bindikleri dalı kesiyor, ancak bunun farkına varamıyor.
Üzülerek görmekteyiz ki, bu yaklaşım orta ve uzun vadede pek çok sigorta şirketin mali anlamda zor duruma düşmesine yol açabilir. Her ticari faaliyette olduğu gibi sigorta sektöründe de birincil amaç, varlığı devam ettirebilmek, dolayısıyla kar edebilmektir.’ 
FİNANSGÜNDEM.COM: Yabancıların sektöre ilgisi sürüyor mu? Eğer sürüyorsa sektör karlı olmamasına karşın’ bu ilgiyi nasıl açıklamak mümkün?
Mustafa Su: Ülkemizde sigortacılık sektörünün üretim payı diğer gelişmiş dünya ülkeleri ile karşılaştırıldığında çok düşük. Bu nedenle de sektörümüz halen yabancı yatırımcılar için cazibesini koruyor. Kendi ülkelerinde ellerinde fon birikmiş olmasına karşın, sigortacılık anlamında doyma noktalarına gelinmiş olması nedeniyle, yabancı yatırımcıların, Türkiye gibi daha bakir pazarlara yönelmeleri normaldir. Bu nedenle yabancıların sektöre ilgisinin devam edeceğini düşünüyoruz.
Ülkemizdeki sigorta sektörünün potansiyeline bakarak yatırım yapan yabancılar, gelişmekte olan Türk sigortacılık piyasasına zamanında uygun satın almalarla girerek kısa vadede olmasa da orta ve uzun vadede karlı portföylere ulaşmayı hedefliyorlar.
FİNANSGÜNDEM.COM: Sigorta sektörü ile ilgili olarak başka eklemek istediğiniz konular var mı?
Önümüzdeki dönemde sektör genelinde sadece fiyata dayalı değil, hizmete de odaklanmış bir rekabetin hayata geçeceğini düşünüyoruz. Ayrıca sektörü geliştirecek uygulamaların ve yasalar ile de desteklenen yenilikçi adımların atılacağına da inancımız tamdır.


’ 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)