Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının dış borçlarında büyümenin 2015 ve 2016 ilk çeyrekte yavaşladığını ancak, borcun yarısından fazlasının 12 ay vadeli olması nedeniyle piyasa güvenindeki değişimlere karşı kırılganlığın devam ettiğini bildirdi. Bankaların son yıllarda
Türkiye'nin ana dış borçlanıcıları olduğuna işaret eden Fitch, bankacılık sektörünün dış borcunun 170 milyar dolar civarında olduğunu belirtti.
Temel senaryoda Türk bankalarının piyasalara iyi şekilde ulaşımlarını devam ettireceklerini ve borçlarını çevirebileceklerini öngördüklerini ifade eden Fitch, yabancı para cinsinden likidite pozisyonlarının da bankalara kısa vadeli piyasa kapanmaları ile başa çıkma imkanı sağlayacağını vurguladı. Ancak, piyasalara erişim uzun süreli kesilmesi halinde aşağı yönlü risklerin ciddi şekilde artacağına dikkat çeken Fitch, "Türkiye ve bankaların dış borçlarını geri ödemelerini gerektiren bir senaryo, TCMB'nin döviz rezervleri, kurlar, yurt içi faizler ve ekoonmik büyüme üzerinde baskı yaratır"ifadelerini kullandı.
Bankaların dış borçlarının 2015 yılında sadece 4 milyar dolar arttığını ve bunun son yıllarda görülen en yavaş artış olduğunu belirten Fitch, bu durumun kısmen Türkiye'nin daralan cari işlemler açığını ve buna bağlı olarak düşük finansan ihtiyacını yansıttığını ifade etti. Ancak Fitch, yavaşlamanın bir kısmının euro ve Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında zayıflamalarından kaynaklı kur etkisinden dolayı gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu da vurguladı.
Bankaların dış borçları içinde kısa vade oranının yüksek olmaya devam ettiğine de dikkat çeken Fitch, bununla birlikte bankaların toplam borçları içinde kısa vadenin payının son yıllarda keskin
düşüş gösterdiğini de belirtti. 2016 sonunda bu oranın yüzde 40 olduğunu ifade eden Fitch, bunun kısmen bankaların daha az zorunlukarşılık tutmak üzere 364 gün yerine 367 gün borçlanarak kredileri
kısa vade yerine uzun vadeye atmalarından kaynaklandığını da öne sürdü.
Türk bankalarının kısa vadeli döviz pozisyonlarının istikrarlı olmaya devam ettiğine de işaret eden Fitch, "Bankaların gelecek 12 ayda 80-90 milyar dolar likiditeye erişebileceklerine inanıyor. Bu rakam, bankaların 65-70 milyar dolar olan potansiyel kısa vaeli borç servis zorunluluklarını aşıyor. Bu rakam, yabancı ortaklar vebağlı ortaklıklardan alınanlar dahil daha istikrarlı dış fonlamanın geri ödenmesi olasılığını dışlıyor" ifadelerini kullandı.
Bankacılık sektörünün net döviz pozisyonunun sıfıra yakın olduğunu, ancak bankaların döviz cinsinden kredilerde ciddi kredi riskleri olduğunu belirten Fitch, "Bankaların döviz cinsinden şirket kredi defterlerinde zararların artmasını bekliyoruz, ancak kredilerin büyük ölçüde uzun vadeli olmaları nedeniyle bu zararlar kademeli olarak artacak. Biz ayrıca bu zararların yönetilebilir olacağına inanıyoruz" dedi.
ülkemizde global sermayeli bankalar var da rahat uyuyoruz bizim dandiklere kalsa idi işimiz vardı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.