Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fitch Ratings, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin ardında Mehmet Şimşek'i yeni Maliye Bakanı olarak atamasının Türkiye'nin daha geleneksel ekonomi politikalarına dönüş olasılığını artırdığını bildirdi.
Yeni Maliye Bakanı Şimşek'in Türkiye'nin "rasyonel" politikalar benimseyeceğini ve "kurallara dayalı, öngörülebilir bir Türk ekonomisinin istenen refaha ulaşmanın anahtarı olacağını" belirtiğini hatırlatan Fitch, Türkiye'nin dış dengesizliklerinin artması, azalan döviz rezervleri ve daha geleneksel ekonomik önlemlere dönmesi, yakın vadede politika faizlerinde bir artışı işaret etini savundu.
Son birkaç yılda TCMB'nin enflasyonun hızla yükselmesine rağmen diğer merkez sürekli olarak politika faizine indirimler uyguladığını hatırlatan Fitch, "Bu politikanın sonucunda Türk lirası, 2021'in başında yaklaşık 7,5 TRYUSD seviyesinden şu anda yaklaşık 23 TRYUSD seviyesine kadar düştü. Bu dönemde enflasyon %20'den geçtiğimiz yılın sonunda %86'ya kadar yükseldi. Son aylarda ise döviz kısıtlamaları ve merkez bankası müdahaleleri, lirayı yapay olarak güçlü bir seviyede destekledi" değerlendirmesini yaptı.
Söz verilen ortodoks, geleneksel yaklaşıma geçişin, daha sıkı bir para politikası uygulanması olasılığını artırdığını belirten Fitch, şimdi Merkez Bankası'nın yüzde 8,5 olan politika faizini 2023 yılı sonuna kadar yüzde 25 seviyesine yükseltmesi ve gelecek yıl faizleri sabit tutmasını, 2025 yılında ise faiz indirimine gitmesi beklediklerini vurguladı. 2025 sonu için faiz beklentisini yüzde 20 olarak ortaya koydu.
Fitch yayınladığı Haziran Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda, "Erdoğan'ın seçim zaferi ve daha geleneksel ekonomi politikalarına geçişin duyurulmasının ardından, Türk lirası önemli ölçüde değer kaybetti ve liranın zayıflamasının tahmin edilen süre boyunca devam etmesi bekleniyor. Başlıca yıllık enflasyon, geçtiğimiz yılın zirvesinden %39'a gerilese de enerji ve mal bileşenlerindeki düşüşlere rağmen hizmetler enflasyonu hala yüksek seviyelerde devam ediyor ve çekirdek enflasyon ise çok yüksek seviyelerdeki yerini pek değiştirmedi" değerlendirmesini yaparken, Türkiye'de enflasyonun 2023 sonunda yüzde 45, 2024 sonunda yüzde 35 ve 2025 sonunda yüzde 25 olacağını tahmin etti.
Fitch, Türk ekonomisi için 2023 ve 2024 büyüme tahminlerini yüzde 2,5 ve 3.0 olarak korurken, büyümenin 2025'te yüzde 3,8'e toparlanacağını öngördü.
Moody's'ten rekor Faiz artırımı tahmini
Bank of America TCMB faiz beklentisini açıkladı
Merkez’de yüksek faiz artırımı dönemi başlıyor
TCMB'nin faiz politikası nasıl olacak? Reuters'tan dikkat çeken tahmin
Ekonomistlerden faiz tahmini: Merkez Bankası'nın kararı ne olacak?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.