Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fitch Ratings, ABD Doları/Türk Lirası paritesinin 6,2 TL civarında istikrar kazanmasını ve tahmin dönemi boyunca bu civarda seyretmesini beklerken, Türkiye'nin bir IMF programı veya sermaye kontrolleri uygulamayacağını öngördüğünü bildirdi.
Fitch bugün yayınladığı "Global Ekonomik Görünüm- Eylül 2018" raporda, ABD ve Çin arasındaki ticari sürtüşme nedeniyle dünya ekonomisi için büyüme tahminlerini aşağı çekerken, Euro Bölgesi, Çin ve gelişmekte olan piyasalar için beklentilerini de aşağı yönlü revize etti. Ancak ABD için tahminini yükseltti.
2018'de global büyümenin yüzde 3,3'e ulaşacağını ancak 2019'da yüzde 3,1'e (3,2) gerileyeceğini öngören Fitch, 2020'de büyümenin yüzde 3,0 olacağını tahmin etti.
Raporun Türkiye bölümünde kurlardaki zayıflığın, yüksek net döviz açığı olan özel sektörü gereceğini ve çeşitli kanallar yoluyla bankalar üzerinde baskı yaratacağını belirten Fitch, bunun kredi temin edilebilirliğinde azalmaya yol açacağını vurguladı. "Buna ek olarak, enflasyon satın alma gücvünü azaltacak ve güven etkileri özel tüketimi ve yatırımı baltalayacak" değerlendirmesinde bulunan Fitch, yüksek frenkanslı verilerin çeyrek sonunda net bir yavaşlama gösterdiğini ve Temmuz-Ağustos anket verisinin 2018 3. çeşrekte daralmaya işaret ettiğini vurguladı.
Fitch, Türk ekonomisinin 2018'in ikinci yarısında resesyonrda olacağını, yıllık basda etkilerin 2019'da daha telaffuz edilir olacağını belirtirken, büyümenin tahmin dönemi boyunca trendin altında kalacağını tahmin etti.
Lirada değer kaybının 2018 sonunda enflasyonu yüzde 20 seviyesine iteceğini öngören Fitch, enflasyonun ekonomik aktividede ciddi yavaşlamaya rağmen, tahmin dönemi boyunca çift hanelerde kalmaya devam etmesini beklediklerini belirtti.
"Enflasyon bekleyişleri çıpalanmamış durumda ve para politikası kredibilitesi ağır şekilde aşınmış" değerlendirmesinde bulunan Fitch, 13 Eylül'de yapılan 625 baz puanlık artırımın kur üzerindeki kısa vadeli baskıyı hafiflettiğini, ancak faizlerin enflasyonun sürdürülebilir temelde düşürülmesi için uzun süre yüksek kalmaları gerekeceğini vurguladı. Fitch, "Yurt içi politika belirlemenin erken gevşetilmesi, kur üzerinde piyasa baskısının yinelenmesine yol açabilir" tespitinde de bulundu.
Temel senaryosunda, yurt içi siyaset nedeniye bir IMF programı öngörmediklerini belirten Fitch, sermaye kontrolleri uygulanmasını da beklemediklerini ifade etti.
Fitch raporunda Türkiye ekonomisi için 2018, 2019 ve 2020 GSYH büyüme tahminlerini yüzde 3,8, 1,2 ve 3,9 olarak korurken, 2018 enflasyon tahminini yüzde 13'ten yüzde 20'e, 2019 beklentisini yüzde 10,8'den yüzde 15,0'a ve 2020 tahminini yüzde 9,5'ten 10,0'a yükseltti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.