Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Finansal Kuruluşlar Direktörü Lindsey Liddell, “Türk bankaları faaliyet ortamına ilişkin baskılara rağmen dış finansman piyasalarına erişimini sürdürmeye devam ediyor. ”dedi.
Türk bankacılık sektörüne ilişkin soruları yanıtlayan Liddell, “Bu zamana kadar Türkiye’nin bankacılık sistemi, Kredi Garanti Fonu teşvikinin azalması nedeniyle (önceye kıyasla) daha yavaş kredi büyümesine rağmen istikrarını korudu.” ifadesini kullandı.
Bankacılık sisteminin geleceğine ilişkin öngörülerde de bulunan Liddell, “İleride dikkate değer hükümet teşviklerinin olmaması durumunda, sektörün karlılığının 2018’de, daha ılımlı iç sermaye üretimi kapasitesinin sonucunda normalleşmesini bekliyoruz. Bunun bankaların daha ılımlı büyüme hedeflerine sahip olması nedeniyle sektörün büyümesini finanse etmek için büyük ölçüde yeterli olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik seviyesini de değerlendiren Liddell, “Sektörün toplam sermaye yeterliliği, güçlü gelirlerin desteği ile 2017 yılının sonunda yüzde 16,9 seviyesine yükseldi. Bu büyük oranda Kredi Garanti Fonu’nun desteğinin yansıması, denetim önlemleri yoluyla sermaye rahatlaması ve Tier 2 düzenlemeleri yoluyla gerçekleşti.” şeklinde konuştu.
"Türk bankaları dış finansman piyasalarına erişimini sürdürüyor "
Liddell, Türk bankalarının dış finansman erişiminin devam ettiğini vurgulayarak, “Kısa vadeli Döviz cinsinden toptan finansman yükümlülüklerinin sonucunda yeniden finansman riskleri yüksek seviyede. Bununla birlikte Türk bankaları faaliyet ortamına ilişkin baskılara rağmen dış finansman piyasalarına erişimini sürdürmeye devam ediyor. Sektörün döviz likiditesi bir yıl içerisinde vadesi yaklaşan toptan döviz finansmanını kapsamak için yeterli seviyede.” dedi.
İlerleyen döneme ilişkin olası riskleri sıralayan Liddell, “Bankaların döviz likiditesi, uzun süreli piyasa erişiminin kesilmesi halinde baskı altına girebilir. Buna rağmen eğer ekonomik büyüme gücünü korur ve bankalar varlık kalitesi ve finansman erişim şoklarıyla karşı karşıya kalmaz ise, bir yandan bankalar bilançolarını ve iş hacimlerini geliştirirken, sektörün öz sermaye karlılık oranının da orta vadede yüzde 10-15 seviyesinde olmaya devam etmesini bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.
Liddell, şunları kaydetti:
“Türkiye’de bankacılık sektörünün performansı zorlu faaliyet ortamına rağmen son üç yılda düzenli bir şekilde artan ortalama varlık getirisiyle istikrarını korudu. Öz sermaye karlılık oranı 2017 yılında yüzde 15’e yükseldi. 2018 yılında performansın 2017 yılındakinin biraz daha altında olmasını bekliyoruz. Fakat oynak faaliyet ortamı, ödemesi yaklaşan kredi borçları, yüksek finansman maliyetleri nedeniyle daha dikkate değer riskler devam ediyor. Sektörde Türk lirasındaki değer kaybı göz önüne alındığında yüksek döviz borçlanması, artan maliyetler nedeniyle varlık kalitesine, performansa ve sermayelendirmeye ilişkin riskler devam ediyor. Yüksek finansman maliyetlerinin sonucunda kar marjları baskı altına girebilir.”
Bu kadar yüksek faiz , bu kadar yüksek karlarla elbette istikrarı korurlar.bankalar her yıl trilyonlarca tl kar açıklıyor.Verdikleri kredi en az % 50 karla geri dönüyor.Oh ne ala memleket.Kendi ülkelerinde bankalar sıfır faiz.Kredi kullanan yokki.Ev araba ihtiyaçları yok yani.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.