Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yapılan ‘Sektör Bilançoları 2020’ araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların kullandıkları kısa ve uzun vadeli banka kredilerinin toplamı son yıllarda düzenli arttı.
Bu firmaların 2011'de kullandıkları banka kredileri toplamı 445,7 milyar lira iken, bu tutar 2015'te 1 trilyon lira, 2019'da 2 trilyon liraya, geçen yıl da 2,6 trilyon liraya yükseldi. Böylece firmaların kullandıkları Banka kredileri toplamı 10 yılda 12,7 trilyon lirayı buldu.
Kullanılan banka kredilerinin vadelerine bakıldığında, uzun vadeli olanların kısa vadeli kredilerin 2 katına kadar ulaşması dikkati çekti. Son 10 yılda kullanılan uzun vadeli banka kredileri 8,4 trilyon lira iken, kısa vadeliler 4,2 trilyon lira olarak kaydedildi.
Bu dönemde sadece "tarım, ormancılık ve balıkçılık" sektöründe yer alan firmaların kısa vadeli banka kredilerinin, uzun vadelilerden daha fazla olduğu görüldü.
En çok krediyi imalat sanayi firmaları kullandı
Kredilerin sektörel dağılımına bakıldığında, en fazla banka kredisi kullanan firmaların imalat sektöründe yer aldığı kayıtlara geçti. Bu sektördeki firmalar 10 yılda 3,6 trilyon lira kredi kullandı. Bunların 1,6 trilyon lirası kısa vadeli, 2 trilyon lirası ise uzun vadeli kredilerden oluştu.
İmalatın ardından en fazla kredi kullanan sektör 2,3 trilyon lirayla "toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı" oldu. Bu sektörde kullanılan kredilerin 1,3 trilyon lirası kısa vadeli, 1 trilyon lirası uzun vadeli olarak hesaplandı.
En fazla kredi kullanan üçüncü sektör ise 1,4 trilyon lira ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı oldu. Bu sektörün kullandığı kredilerin 126,5 milyar lirası kısa vadeli, 1,3 milyar lirası uzun vadeli oldu.
Öte yandan bu dönemde kullandığı banka kredisi en az olan sektörler 6,4 milyar lirayla "diğer hizmet faaliyetleri", 22,8 milyar lirayla "su temini kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri", 25,8 milyar lirayla "kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor" olarak sıralandı.
Sayıştay’dan konut kredilerinde balon uyarısı
BDDK: Bankacılık sisteminde krediler ve mevduat arttı
iPhone kullanıcılarına acil uyarı: Kredi kartınızı kaldırın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.