Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dev yatırım bankası JPMorgan, teknolojiyi derin rekabet avantajlarını güçlendirmek için kullanıyor. Şirket, fintek alanına yeni girenlerin asla ulaşamayacağı bir ölçekte fintek pazarına giriyor. Devasa miktardaki nakit akışı, şirketin dev fintek yatırımının avantajını destekliyor. Geçmişteki teknoloji yatırımları ise, önemli bir tecrübe oluşturuyor.
Büyük bankalar “fintek devrimini” kazanacak
Finans hizmetleri sektörü son yıllarda önemli ölçüde inovasyon görmüş olsa da, bu inovasyonun büyük bir kısmı start-up şirketlerinin iddia ettiği oranda ezber bozucu değil. Büyük bankalar da fintek devrimine katılıyor. Bununla birlikte büyük bankaların finansal kaynakları ve müşteri tabanları çok daha geniş. Aynı zamanda, gerekli düzenleyici lisansları ve onayları ile küçük şirketlerin karşısında büyük bir avantajları bulunuyor.
İlk olmak her kaman avantaj değil
Bir sektörde ilk hamleyi yapanlar, erken bir teknoloji avantajı yakalayabilse de genellikle niş pazarlarda faaliyete başlıyorlar. Yeni teknolojiler daha yaygın kabul gördüğünde ise pazar niş oyuncuların ötesinde diğer şirketlere açılıyor. Karlılık gelişirken, daha büyük şirketler pazardaki fırsatları görüyor ve büyük ölçekli bir yatırımla birlike giriş yapıyor.
Küçük ölçekli işletmelerde finans işlemlerini sağlama konusunda ilk adımı atmış olan Square, 2012 yılında 6,5 milyar dolar olan brüt ödeme hacmini 2020 yılında 113 milyar dolara yükseltti. Ancak pazarda ilk olma avantajına sahip olmak ve pazar payı kazanmak, her zaman bir şirketin karlılığını sürdürebileceği anlamına gelmiyor.
Forbes’un haberine göre, son sekiz yılda, Square yalnızca 2019 yılında pozitif net faaliyet karı bildirdi. Büyük bankalar şüphesiz Square’in hızlı brüt ödeme hacmi büyümesine dikkat etti ancak aynı zamanda şirketin kar edemediğini de gördüler.
Buna rağmen Square’in gelirleri 2020’de ikiye katlandı ve JPMorgan’ın 2020’deki gelirinin %7’sine ulaştı.
Bu aşamada pazar JPMorgan’ın katılımı için yeterince büyük görünüyor. Böylelikle Square pazarda ilk olma özelliğini kaybedecek.
JPMorgan Chase, Square’i ilk günden alt etti
finansgundem.com'un derlemesine göre, JPMorgan Chase 2020’nin ekim ayında, yeni QuickAccept hizmetiyle şirketlerin kredi kartı işlemlerini mobil uygulama ya da temassız okuyucu üzerinden gerçekleştirebileceğini açıkladı.
Bunun sonucunda ise şirket Square’in doğrudan rakibi haline geldi. JPMorgan var olan 3 milyondan fazla küçük işletme müşterisinin büyük bir bölümünü yeni uygulamasına taşıyabilir ve pazara Square’den daha büyük bir ölçekle giriş yapabilir. Square’in ise 2 milyonun üzerinde işletme müşterisi var.
Nakit bolluğu sektöre giriş bariyerlerini yükseltiyor
JPMorgan Chase’in geniş müşteri tabanıyla olan uzun süreli ilişkisi, şirketin yüksek miktarda nakit elde etmesini sağlıyor. Bu şekilde ise banka teknoloji ve yeni ürünlere dev yatırımlarda bulunurken, bu teknolojiyi müşterilerine ücretsiz olarak sunma imkanına da sahip olabiliyor. 2014 yılından bu yana JPMorgan’ın nakit akışı 134,4 milyar dolar (piyasa değerinin %29’u) seviyesinde. Diğer yandan Square nakit harcıyor. 2015 yılından bu yana şirket toplamda 2,1 milyar dolar harcadı (piyasa değerinin %2’si).
Ekonominin yeni gündemi sürdürülebilir normalleşme
Murat Akşam Türkiye Finans’ın asaleten Genel Müdürü oldu
Büyüme stratejisini değiştiren banka zarar bekliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.